At ProProfs Quizzes, our dedicated in-house team of experts takes pride in their work. With a sharp eye for detail, they meticulously review each quiz. This ensures that every quiz, taken by over 100 million users, meets our standards of accuracy, clarity, and engagement.
The test you're about to sit for is a Mathematics test. This test is suitable for primary three students. The following topics are tested in this test: - Addition and Subtraction of Numbers Within 10 000 - Solving Word Problems (Addition and Subtraction) - Multiplication Tables of 6, 7, 8 and 9 - Multiplication and Division - Money - Length, Mass and Volume - Word Problems for "Length, Mass and Volume" - Bar Graphs - Fractions
As you proceed, we wish you best of luck for the test.
Questions and Answers
1.
Write the following number in words.
8296
Explanation After the thousands place, a comma must be added.
Spelling is ninety-..., not ninty-...
A dash(-) after the tens place must be added before the ones.
Rate this question:
2.
Which digit stands for the tens place in the number 3109?
A.
0
B.
9
C.
3
D.
1
Correct Answer A. 0
Explanation The digit in the tens place is always the second from the right.
Explanation The statement "7210 = 721 hundreds" is false. The number 7210 cannot be represented as 721 hundreds because 721 hundreds would be equal to 72100, not 7210. Therefore, the correct answer is false.
Rate this question:
5.
Arrange the following numbers in descending order.7703, 7077, 7777, 7099, 7902, 7076
A.
7077, 7076, 7099, 7703, 7777, 7902
B.
7902, 7777, 7703, 7099, 7077, 7076
C.
7076, 7077, 7099, 7703, 7777, 7902
D.
7076, 7077, 7099, 7777, 7703, 7902
Correct Answer B. 7902, 7777, 7703, 7099, 7077, 7076
Explanation Descending order.
Rate this question:
6.
Form the smallest 4-digit number with the following numbers.9 9 3 7
Correct Answer 3799 3799.
Explanation Smallest digit from the left, to the largest digit on the left.
Rate this question:
7.
5622 - 783 = _______
A.
4869
B.
4889
C.
4836
D.
4839
Correct Answer D. 4839
Explanation The correct answer is 4839 because when 783 is subtracted from 5622, we get 4839.
Rate this question:
8.
7019 - 275 = ___ thousand, ___ hundred and ________-________
A.
6, 6, 4, 4
B.
6, 7, 4, 4
C.
5, 7, 4, 4
D.
5, 6, 4, 4
Correct Answer B. 6, 7, 4, 4
Explanation The given question asks for the result of subtracting 275 from 7019. To find the answer, we subtract each place value separately. Starting from the rightmost digit, we subtract 5 from 9, which gives us 4. Moving to the next digit, we subtract 7 from 1, which is not possible. Therefore, we need to borrow 1 from the next digit, making it 10. Subtracting 7 from 10 gives us 3. Continuing to the next digit, we subtract 2 from 0, which is not possible. Again, we need to borrow 1 from the next digit, making it 9. Subtracting 2 from 9 gives us 7. Finally, we subtract 2 from 7, which gives us 5. Therefore, the correct answer is 6744.
Rate this question:
9.
Find the difference between 61 hundreds and 24 tens.
Type down the first 7 multiples of the quotient of "8 divided by 2".(separate each multiple with a comma, followed by a 'space'. E.g. 1, 2, 3, 4, .....)
Correct Answer 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28
Explanation 8 divided by 2 = 4 (quotient)
First 7 multiples of 4 = 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28
Rate this question:
11.
9 x 8 = (3 x 8) + (1 x 8) + ______ (answer in whole number)
Correct Answer 40
Explanation 9 x 8 = 72
3 x 8 = 24
1 x 8 = 8
---> 72 = 24 + 8 + 40
Rate this question:
12.
Ali went to a nearby food centre to buy dinner for 6 of his family members, not including him. He bought nasi goreng for everyone, at $3 per packet. How much did he spend in total?
Correct Answer 18 dollars $18 18 dollars. $18.
Explanation 6 of his family members = 6 members
6 x $3 = $18
Rate this question:
13.
A bookshop staff was asked to shelf 80 identical science textbooks before a sale. During the sale, a total of 9 customers each bought 5 textbooks. How many textbooks were left in the shelf after the sale?
A.
40
B.
66
C.
35
D.
125
Correct Answer C. 35
Explanation 80 textbooks at first.
During the sale, 9 customers bought 5 textbooks each.
9 x 5 = 45 textbooks bought
After sale, 80 - 45 = 35 textbooks left
Rate this question:
14.
In the division of 93 and 5, the quotient is 18 and the remainder is 3.
A.
True.
B.
False.
Correct Answer A. True.
Explanation In the division of 93 by 5, the quotient is the result of dividing 93 by 5, which is 18. The remainder is the amount left over after dividing 93 by 5, which is 3. Therefore, the statement that the quotient is 18 and the remainder is 3 is correct.
Rate this question:
15.
Type the following amount using $.Six thousand and thirty-three dollars and two cents. (Begin your answer with $ and remember to add a decimal place (.) before typing the cents place.)
Correct Answer $6033.02
Explanation The given amount is written correctly as $6033.02. It starts with the dollar sign ($) and includes a decimal point (.) before the cents place. The number 6033 represents six thousand and thirty-three dollars, and the number 02 represents two cents.
Rate this question:
16.
Tom wants to buy a $22 school bag. However, he only has 50-cent coins in his wallet. How many 50-cent coins does he need to purchase his item? (Answer in whole number, e.g. 2, not 2 50-cent coins.)Hint: 50 cents = Half a dollar
Along a cycling track, there are 7 streetlights from one end to the other end of the track. The distance between one streetlight and its neighbour is 5 metres. What is the total distance of the cycling track? (Express your answer in m.) - meaning metres.
Correct Answer 35m 35 m 35m. 35 m.
Explanation 7 streetlights x 5 metres = 35 metres
Rate this question:
18.
To reach his workplace, Manny has to walk 100m from his home to the carpark, then drive 14 kilometres before arriving at the office multi-storey carpark. From there, he has to walk 50m before entering his office. What is the total distance Manny will need to travel in order to reach his office from his home? (Express your answer in m.) - meaning metres, no need for a comma when there's a thousands place.
Correct Answer 14150m. 14150m 14150 m. 14150 m
Explanation 100m + 14,000m(14km) + 50m = 14,150m
Rate this question:
19.
A cube has 6 sides, each side is a square. If the length of each side of a square is 3cm, what is the volume of the cube? (No need to add the units for the area of the cube, just answer in whole number.)
Correct Answer 54. 54
Explanation Area of each square = 3cm x 3cm = 9cm^2
Area of cube (6 squares) = 9cm^2 x 6 = 54cm^2
Rate this question:
20.
Larry has a mass of 45kg. His younger brother's mass is 3 times lighter than his mass. After 3 years, both of them gained 7kg 100g. What is the total mass of the two brothers after 3 years?
A.
74kg 200g
B.
74 kg
C.
74kg 400g
D.
74kg 300g
Correct Answer A. 74kg 200g
Explanation Larry's mass = 45kg
Larry's brother's mass = 45kg divided by 3 = 15kg
After 3 years,
Larry's mass = 45kg + 7kg + 100g = 52kg 100g
Larry's brother's mass = 15kg + 7kg + 100g = 22kg 100g
Total mass after 3 years = 52 kg 100g + 22kg 100g = 74kg 200g
Rate this question:
21.
1/12 + 1/24 = 3/12
A.
True.
B.
False.
Correct Answer B. False.
Explanation The given equation states that 1/12 + 1/24 equals 3/12. However, this is incorrect. When adding fractions, the denominators must be the same. In this case, the denominators are 12 and 24. To add these fractions, we need to find a common denominator, which is 24. So, 1/12 is equivalent to 2/24. Therefore, the correct equation should be 2/24 + 1/24 = 3/24, not 3/12. Hence, the answer is false.
Rate this question:
22.
Arrange the following fractions in an ascending order.1/4, 2/3, 6/10, 2/5Hint: Make all denominators the same and compare.
A.
2/3, 2/5, 6/10, 1/4
B.
1/4, 6/10, 2/5, 2/3
C.
2/5, 1/4, 6/10, 2/3
D.
1/4, 2/5, 6/10, 2/3
Correct Answer D. 1/4, 2/5, 6/10, 2/3
Explanation To arrange fractions in ascending order, we need to compare their values. One way to compare fractions is to make their denominators the same. In this case, we can convert 6/10 to 3/5 by dividing both the numerator and denominator by 2. Now, we have 1/4, 2/3, 2/5, and 3/5. Comparing these fractions, we can see that 1/4 is the smallest, followed by 2/5, then 3/5, and finally 2/3, which is the largest. Therefore, the correct answer is 1/4, 2/5, 6/10, 2/3.
Rate this question:
23.
7/49 = 1/7 = 14/98
A.
True.
B.
False.
Correct Answer A. True.
Explanation The given statement is true because when we simplify the fraction 7/49, we get 1/7. Additionally, if we multiply both the numerator and denominator of 1/7 by 2, we get 2/14, which is equivalent to 14/98. Therefore, the statement is true.
Rate this question:
24.
8/13 + 4/5 = ________(Express your answer as an improper fraction.)
Correct Answer 92/65 92/65.
Explanation The given expression is a sum of two fractions. To add fractions, we need to have a common denominator. In this case, the common denominator is 65 (the least common multiple of 13 and 5). We can rewrite 8/13 as 40/65 and 4/5 as 52/65. Adding these two fractions gives us 92/65. Therefore, the correct answer is 92/65.
Rate this question:
25.
12/29 = 57/29 - ___/29
Correct Answer 45 45.
Explanation The given equation is 12/29 = 57/29 - ___/29. To solve this equation, we need to find the missing value. Since the denominators are the same, we can subtract the numerators. 57 - 12 = 45. Therefore, the missing value is 45. Hence, the correct answer is 45, 45.
Rate this question:
26.
There are 105 fruits. 35 fruits are oranges, 15 fruits are apples, 20 fruits are grapes and the rest are pears. What fraction of the fruits are pears? (Express your answer as a fraction in its simplest form. E.g. 2/4, simplest form = 1/2.)
Correct Answer 2/3
Explanation Number of pears = 105 - 35 - 15 - 20 = 70
Fraction of pears = 70/105 = 2/3