1.
While on a trip to Greece, Janet decides to purchase a pair of shoes that cost 6,274 Drachmas. If each U.S. dollar is worth 200.5 Drachmas, what is the price of the shoes in U.S. dollars?
Correct Answer
B. $31.29
Explanation
6,274 Drachmas X (1 U.S. dollar / 200.5 Drachmas) = $31.29
2.
Dennis ran a race in 2.2 minutes. Kayla ran the same race in 124 seconds. What is the difference between these two times.
Correct Answer
B. 8 seconds.
Explanation
Convert 2.2 minutes to seconds. 2.2 * 60 = 132 seconds. The difference in the two times is 132 - 124 = 8 seconds.
3.
The members of the Larchmont Automobile Club were surveyed about their favorite color of car. EAch member could only select one color. The survey results are shown in the following table.Color FrequencyRed 45Blue 33Black 41White 13Green 18What is the relative frequency of the choice "red"?
Correct Answer
B. 0.3
Explanation
Overall, 45 + 33 + 41 + 13 + 18 = 150 people were surveyed. Of these, 45 said red, so the frequency for red is 45, and the relative frequency is 45Ã·150 = 0.3.
4.
Stanley can type 35 words per minute. If it takes him a half-hour to type a document, about how many words are in the document.
Correct Answer
B. 1,050.
Explanation
There are 30 minutes in a half-hour. 30 * 35 = 1,050 words.
5.
A recipe calls for 3 cups of wheat and white flour combined. If 3/8 of this is wheat flour, how many cups of white flour are needed?
Correct Answer
B. 1 7/8
Explanation
3/8 is wheat flour, then 1 - 3/8 or 5/8 is white flour. So 3 * 5/8 = 15/8 = 1 7/8 cups of white flour are needed.
6.
A barrel holds 60 gallons of water. If a crack in the barrel causes 1/2 a gallon to leak out each days, how many gallons of water remain after 2 weeks?
Correct Answer
B. 53
Explanation
In 2 weeks, or 14 days, 1/2 * 14 = 7 gallons leak out, leaving 60 - 7 = 53 gallons.
7.
Which of the following sets of data is bimodal?
Correct Answer
D. {2, 3, 3, 4, 5 ,5, 7}
Explanation
A bimodal set is a set that has two modes; in other words, there are two different numbers that appear the most frequently. The set that has this property is D, where the numbers 3 and 5 both occur twice.
8.
Jack lives 6 1/2 miles from the library. If he walks 1/3 of the way and takes a break, what is the remaining distance to the library?
Correct Answer
C. 4 1/3 miles
Explanation
1/3 of 6 1/2 miles is 1/3 * 6 1/2 = 1/3 * 12/2 = 13/6 miles walked. The remaining distance is 6 1/2 - 13/2 = 13/2 - 13/6 = 39/6 - 13/6 = 26/6 = 4 1/3 miles.
9.
A sweater originally priced at $40 is on sale for $30. What percent has the sweater been discounted?
Correct Answer
A. 25%
Explanation
The amount discounted is $40 - $30 = $10. The percent of discount is the amount of discount divided by the original price. 10/40 = 1/4 = 25%.
10.
Kevin can read 2 pages in 3 minutes. At this rate, how long will it take him to read a 360-page book?
Correct Answer
D. 9 hours.
Explanation
Using the ratio pages/minutes, the proportion 2/3 = 360/x can be used to find the time. Cross multiply 2x = 3 * 360, so 2x = 1,080 and x = 1,080/2 = 540 minutes. Convert minutes to hours. There are 60 minutes in one hour, so 540/60 = 9 hours.
11.
Hazel eats 3/8 os a pizza and divides the reset between her two friends. What percent of the pizza do her friends each receive?
Correct Answer
C. 31.25%
Explanation
If 3/8 of the pizza is eaten, then 1-3/8 = 5/8 remains. If that is divided by 2, then each receives 5/8 Ã· 2 = 5/8 * 1/2 = 5/16 = 0.3125 = 31.25%.
12.
One-fourth of the cars purchased at a dealership are luxury models. If 360 luxury models were sold last year, how many total cars were purchased?
Correct Answer
C. 1,440
Explanation
If t is the total number of cars sold, and 1/4 of the total cars sold are luxury, luxury cards sold = 360, so 1/4t = 360 and t = 360 * 4 = 1,440 total cars sold.
13.
The following table shows the number of freshmen and sophomores involved in various sports. Each student participates in only one sport.Sport Freshmen SophomoresFootball 9 13Soccer 8 19Basketball 2 5Baseball 8 6What percentage of students played basketball?
Correct Answer
B. 10%
Explanation
The total number of students is 70. Of these 2, + 5 = 7 play basketball. Finally, 7 / 70 = 10%.
14.
The following table shows the number of freshmen and sophomores involved in various sports. Each student participates in only one sport.Sport Freshmen SophomoresFootball 9 13Soccer 8 19Basketball 2 5Baseball 8 6Approximately what percent of the freshmen listed played football?
Correct Answer
C. 33.3%
Explanation
There are 27 freshmen playing sports, and of these, 9 play football. This is about 33.3%.
15.
The following table shows the number of freshmen and sophomores involved in various sports. Each student participates in only one sport.Sport Freshmen SophomoresFootball 9 13Soccer 8 19Basketball 2 5Baseball 8 6How many more sophomore played these particular sports than freshmen.
Correct Answer
D. 16
Explanation
A total of 43 sophomores played as opposed to 27 freshmen. The difference is 43 - 27 = 16.
16.
A survey of video-game-playing habits among twelve junior high school students resulted in the following data in hours per week: 9, 2, 2.5, 7, 6.5, 11, 7, 1.5, 1, 4, 12, 8.5What is the average (arithmetic mean) number of hours spent playing video games by the students in the survey?
Correct Answer
C. 6 hours
Explanation
To find the arithmetic mean, add up the scores and divide the total by the number of scores.
17.
A survey of video-game-playing habits among twelve junior high school students resulted in the following data in hours per week: 9, 2, 2.5, 7, 6.5, 11, 7, 1.5, 1, 4, 12, 8.5What is the range of the data values for the students given above?
Correct Answer
B. 11 hours.
Explanation
The range is the difference between the largest and smallest values; that is, 12 - 1 = 11.
18.
A survey of video-game-playing habits among twelve junior high school students resulted in the following data in hours per week: 9, 2, 2.5, 7, 6.5, 11, 7, 1.5, 1, 4, 12, 8.5A similar survey among high school students showed that the average number of hours spent a week playing video games per student was 20% less than the same figure for junior high school students. What was the average number of hours per week spent playing video games for high school students?
Correct Answer
B. 4.8 hours
Explanation
The average number of hours for junior high school students was 6. To reduce 6 by 20%, determine 80% of 6. Thus, 6 * 80% = 4.8 hours.
19.
If 400 people can be seated in 8 subway cars, how many people can be seated in 5 subway cars?
Correct Answer
B. 250
Explanation
If 400 people fit in 8 subway cars, then 400 / 8, or 50, people fit in one subway car. Therefore, 50 * 5, or 250, people fit in 5 subway cars.
20.
Rachel ran 1/2 mile in 4 minutes. At this rate, how many miles can she run in 15 minutes?
Correct Answer
A. 1 7/8
Explanation
The proportion 1/2 / 4 minutes = x miles / 15 minutes models the situation. Cross multiply. 1/2 * 15 = 4x so 15/2 = 4x and x = 15/2 * 1/4 = 15/8 = 1 7/8 miles.
21.
Mr. Scalici earns a weekly salary of $300 plus 10% commission on all sales. If he sold $8,350 las week, what were his total earnings?
Correct Answer
C. $1,135
Explanation
The amount of commission is 10% * $8,350 = $835. Total earnings are $300 + $835 commission = $1,135.
22.
Which is the only measure of central tendency that can be used for qualitative data?
Correct Answer
C. The mode.
Explanation
The mode, which is simply the most frequently occurring value, is the only measure of central tendency that can be determined with a qualitative, non-numerical data.
23.
A 10-foot rope is to be cut into equal segments measuring 8 inches each. The total number of segments is
Correct Answer
C. 15
Explanation
The total number of inches in a 10 foot rope is 10 * 12 = 120 inches. The number of 8 inch segments that can be cut is 120 / 8 = 15.
24.
A restaurant bill without tax and tip comes to $38.40. If a 15% tip is included after a 6% tax is added to the amount, how much is the tip?
Correct Answer
A. $6.11
Explanation
The tax on the bill is $38.40 * 6% = $2.30. The amount, including tax, is $38.40 + $2.30 = $40.70. The tip is $40.70 * 15% = $6.11.
25.
Floor tiling costs $13.50 per square yard. What would it cost to tile a room 15 feet long by 18 feet wide?
Correct Answer
B. $405
Explanation
The area of a room 15 feet wide by 18 feet long is 15 * 18 = 270 square feet. Because there are 3 feet in a yard, there are 3 * 3 or 9 square feet in a square yard. Convert 270 square feet to square yards. 270 / 9 = 30 square yards. Because the cost is $13.50 per square yard, the total cost is $13.50 * 30, or $405.
26.
Fencing costs $4.75 per foot. Posts cost $12.50 each. How much will it cost to fence a garden if 10 posts and 34 feet of fencing are needed.
Correct Answer
D. $286.50
Explanation
The total cost for the posts and fencing is (10 * $12.50) + (34 * $4.75) = $125 + $161.50 = $286.50.
27.
Brian took an admission exam. After taking the test, Brian was told that his score was in the 64th percentile. What does this statement mean?
Correct Answer
D. 64% of the students who took the test did worse than Brian.
Explanation
If Brian is in the 64th percentile, 64% of the students who took the test did worse than he did.
28.
A taxi ride costs $3.00 for the first mile and $1.00 for each additional half-mile. What is the cost of a 10 mile ride?
Correct Answer
D. $21
Explanation
In a 10-mile trip, after the first mile, there are 9 additional miles. If each additional half-mile is $1, then an additional mile is $2. The cost of the trip is $3 for the first mile + ($2 * 9) for the additional miles. $3 + $18 = $21.
29.
Sandy bought 4 1/2 lbs of apples and 6 kiwi fruits. Brandon bought 3 1/4 lbs of apples and 9 kiwi fruits. If apples cost $1.39 per lb and kiwis are 2 for $1.00, how much more money did Sandy spend than Brandon?
Correct Answer
A. $0.24
Explanation
The cost of Sandy's purchase is (4 1/2 * $1.39) + (6 * $0.50) = $9.26. The cost of Brandon's purchase is (3 1/4 * $1.39) + (9 * $0.50) = $9.02. Sandy spent $9.26 - $9.02 = $0.24 more.
30.
In a standard deck of playing cards, a king of hearts is drawn and not replaced. What is the probability of drawing another king from the deck?
Correct Answer
C. 1/17
Explanation
Probability is (number of successful outcomes / number of possible outcomes). Because one king was drawn and not replaced, three kings remain in the deck of 51 cards. So the probability of drawing another king is 3/51 = 1/17.
31.
A rope is made by linking beads that are 1/2 inch in diameter. How many feet long is a rope made from 60 beads?
Correct Answer
A. 2 1/2 ft
Explanation
60 beads * 1/2 inches = 30 inches. Converting this to feet gives 30 inches * 1 foot / 12 inches = 30/12 = 2 1/2 feet.
32.
A foreign automobile manufacturer has a shipping charge of $3 per kilogram for all parts sent to the United States. To the nearest dollar, what would be the shipping charges for a motor weighing 200 pounds? Note that there are 0.455 kilograms in a pound.
Correct Answer
D. $273
Explanation
Begin by changing the 200 pounds to kilograms. 200 pounds * 0.455kg/1 pound = 91kg. Now, at $3 per kilogram, the shipping charge would be 91 * $3 = $273.
33.
While dining out, Chad spent $25.00. If the bill totaled $21.00 before the tip was added, approximately what percentage tip did Chad leave?
Correct Answer
B. 19%
Explanation
The percentage tip is the amount of tip over the total before tip. The amount of the tip is $25 - $21 = $4. The percent of the tip is $4 / $21 = 0.19 = 19%.
34.
What is the probability of rolling a sum of 9 using two dice?
Correct Answer
B. 1/9
Explanation
There are four possible ways to roll a 9 using 2 dice: 3 and 6, 6 and 3, 4 and 5, and 5 and 4. The total number of possible outcomes when rolling 2 dice is 6-square or 36. Therefore, the probability of rolling a 9 is 4/36 = 1/9.
35.
In a test of car mileage, 5 cars were tested in both highway and city driving. The following data was recorded for the 5 cars:Car # 1 2 3 4 5Highway 20.5 25.3 24.3 27.1 22.9City 16.9 19.5 17.8 20.2 16.1What is the difference between the average (arithmetic mean) miles per gallon of the 5 cars for highway driving and the average of the 5 cars for city driving?
Correct Answer
B. 5.9 miles per gallon
Explanation
The highway average is (20.5 + 25.3 + 24.2 + 27.1 + 22.9)/5 = 24. The city average is (16.9 + 19.5 + 17.8 + 20.2 + 16.1)/5 = 18.1. The difference is 24 - 18.1 = 5.9.
36.
In a test of car mileage, 5 cars were tested in both highway and city driving. The following data was recorded for the 5 cars:Car # 1 2 3 4 5Highway 20.5 25.3 24.3 27.1 22.9City 16.9 19.5 17.8 20.2 16.1What is the range of the data values of the 5 cars for highway driving?
Correct Answer
C. 6.6 miles per gallon
Explanation
The range is the difference between the maximum and minimum values.
37.
When Brett Bayne's flight from Tokyo arrives in Paris, he converts 50,000 yen into francs. If one U.S. dollar is worth 140 yen and one U.S. dollar is also worth 6 francs, approximately how many francs does he receive?
Correct Answer
C. 2,143
Explanation
Begin by converting the yen to dollars; after this, convert the dollars to francs.
38.
havA savings account earns 2 1/4% interest each year. How much interest is earned on a $1,000 deposit after a 5-year period?
Correct Answer
C. $112.50
Explanation
Interest = principle * rate * time
39.
A line on a blueprint measures 1.5 yards. If 1 yard is equivalent to 0.9 meters, approximately what is the length of the line in meters?
Correct Answer
B. 1.35 meters
Explanation
1.5 yards * 0.9 meters/1 yard = 1.35 meters.
40.
Total snack sales in 2005: $12 billion, distributed as follows:Potato Chips - 34%Tortilla Chips - 17%Nuts - 13%Popcorn - 13%Pretzels - 12%Other - 11%What was the total amount spent on nuts and pretzels in 2005?
Correct Answer
C. $3.0 billion
Explanation
Nuts and pretzels together account for 13% + 12% = 25% of the $12 billion in snack sales. $12 billion * 25% = $3 billion
41.
Total snack sales in 2005: $12 billion, distributed as follows:Potato Chips - 34%Tortilla Chips - 17%Nuts - 13%Popcorn - 13%Pretzels - 12%Other - 11%What was the ratio of money spent on potato chips to money spent on tortilla chips?
Correct Answer
A. 2:1
Explanation
The quickest way to do this is to work with the percents instead of the numbers. Therefore, the ratio can be expressed as 34:17, or 2:1.
42.
Total snack sales in 2005: $12 billion, distributed as follows:Potato Chips - 34%Tortilla Chips - 17%Nuts - 13%Popcorn - 13%Pretzels - 12%Other - 11%If 30% of the money spent on potato chips was spent on barbecued potato chips, approximately how much money was spent on barbecued potato chips?
Correct Answer
A. $1.2 billion
Explanation
Potato chips account for 34% of sales or $12 billion * 34% = $4.08 billion. Then, 30% of this amount would be the amount spent on barbecued potato chips. Thus, $4.08 billion * 30% = $1.2 billion.
43.
Lauren earns $8.40 an hour plus an overtime rate equal to 1 1/2 times her regular pay for each hour worked beyond 40 hours. What are her total earnings for a 45-hour work week?
Correct Answer
C. $399
Explanation
The overtime rate is $8.40 * 1.5 = $12.60. Five hours of overtime were completed, so the total earnings are ($8.40 * 40) + ($12.60 * 5) = $336 + $63 = $399.
44.
One phone plan charges a $20 monthly fee and $0.08 per minute on every phone call made. Another phone plan charges a $12 monthly fee and $0.12 per minute for each call. After how many minutes would the charge be the same for both plans?
Correct Answer
D. 200 minutes
Explanation
Let m represent the minutes of the phone calls. The monthly charge for the first plan is 20 + 0.08m. The monthly charge for the second plan is 12 + 0.12m. When the monthly charges are the same, 20 + 0.08m = 12 + 0.12m. Solve for m to find the number of minutes both plans have the same rate.
10 + 0.08m - 0.08m = 12 + 0.12m - 0.08m
20 = 12 + 0.04m
20 - 12 = 12 + 0.04m - 12
8 = 0.04m so m = 8/0.04 = 800/4 = 200 minutes
45.
Amelia casts a shadow 5 feet long. Her father, who is 6 feet tall, casts a shadow 8 feet long. How tall is Amelia?
Correct Answer
D. 3 feet 9 inches
Explanation
Using the ratio height/shadow, the proportion x feet/5 feet = 6 feet/8 feet can be used to find the unknown height. Cross multiply. 8x = 5 * 6, so 8x = 30 and x = 30/8 = 3 3/4 feet. Convert 3/4 feet to inches. 3/4 * 12 = 9 inches.
46.
Paul donates 4/13 of his paycheck to his favorite charity. If he donates $26.80, what is the amount of his paycheck?
Correct Answer
C. $87.10
Explanation
Let p represent the amount of the paycheck. 4/13p = $26.80, so p = $26.80 * 13/4 = $87.10
47.
Tiling costs $2.89 per square foot. What is the cost to tile a kitchen with dimensions of 4 yards by 5 yards?
Correct Answer
D. $520.20
Explanation
There are 3 feet in a yard, so a kitchen 4 yards by 5 yards is equivalent to (4*3) by (5*3) feet, or 12 * 15 feet. The area of the kitchen is 12*15 = 180 square feet. The cost to tile is $2.89 * 180 = $520.20.
48.
The scale on a map shows 500 feet for every 1/4 inch. If two cities are 6 inches apart on the map, what is the actual distance?
Correct Answer
D. 12,000 feet
Explanation
The proportion 500 / 1/4 in = x ft / 6 in can be used to find the number of actual distance. Cross multiply. 500 * 6 = 1/4 x, so 3,000 = 1/4 x and x = 3,000 * 4 = 12,000 ft.
49.
At Erie County Community College, there are seven different classes of students taking CalculusI. The number of students in these classes is 18, 22, 16, 25, 19, 17, and 18.What is the median size of a Calculus I class?
Correct Answer
B. 18
Explanation
Begin by putting the numbers of students in numerical order. Because there are an odd number of numbers, the median will be the number in the middle, which is 18.
50.
At Erie County Community College, there are seven different classes of students taking CalculusI. The number of students in these classes is 18, 22, 16, 25, 19, 17, and 18.Which of the following statements is true?
Correct Answer
B. The modal Calculus I class size is equal to the median class size.
Explanation
The mode is the most frequent occurring number, which is 18. Thus, the mode and the median are the same.