1.
A total of 1600 people work for a company. The ratio of male to female employees is 3:5.How many more females than males are there in the company?
Correct Answer
A. 400
Explanation
The ratio of male to female employees is 3:5. This means that for every 3 males, there are 5 females. To find the difference in the number of females and males, we can subtract the number of males from the number of females. 5-3 = 2. This means that for every 2 sets of the ratio (3 males and 5 females), there is a difference of 2 females. Since there are 1600 employees in total, we can divide 1600 by 2 to find the number of sets of the ratio. 1600/2 = 800. Therefore, there are 800 sets of the ratio, which means there are 800*2 = 1600 more females than males.
2.
What is 25% of £80
Correct Answer
B. £20
Explanation
To find 25% of £80, we can multiply £80 by 0.25. This is because 25% is equivalent to 0.25 as a decimal. £80 multiplied by 0.25 equals £20, which is the correct answer.
3.
Tick the correct spelling.
Correct Answer
C. Their house is....
Explanation
The correct spelling is "their house is." The word "their" is a possessive pronoun used to indicate ownership or belonging. In this context, it refers to the house belonging to a group of people.
4.
If you sold a pair of Trainers for £80 plus VAT of 20% - how much are the Trainers?
Correct Answer
C. £96
Explanation
20% of 80 equals 16.
5.
A company received the following number of telephone calls20 on Monday30 on Tuesday15 on Wednesday40 on Thurday35 on FridayWhat is the average number of calls per day?
Correct Answer
28
Explanation
The average number of calls per day can be calculated by adding up the total number of calls received throughout the week (20+30+15+40+35 = 140) and dividing it by the number of days (5). Therefore, the average number of calls per day is 28.
6.
Which word would best fill the gap in the following sentence?John is an excellent accounting technician and I am sure that he would be a valuable ................... to your comapany.
Correct Answer
D. Asset
Explanation
The word "asset" would best fill the gap in the sentence. This is because an asset refers to something or someone that is valuable or useful to a company. In this context, John's skills as an accounting technician would be considered an asset to the company, indicating that he would bring value and benefit to the organization.
7.
A company has a mark up of 30% on the cost of sales.The cost of sales amounted to £150,000. What was the sales figure?
Correct Answer
B. 195,000
Explanation
The mark up of 30% on the cost of sales means that the selling price is 130% of the cost price. To find the sales figure, we need to divide the cost of sales (£150,000) by 130% (1.3). £150,000 divided by 1.3 is equal to £115,384.62. Therefore, the sales figure is £115,384.62, which is closest to the given answer of £195,000.
8.
You are required to tick / check the business expenses in the following list. Please note that there is more than one.
Correct Answer(s)
A. Wages
C. Electricity Bill
E. Public Liability Insurance
G. Loan interest
H. Stationery
Explanation
Note: A motor vehicle is an asset not an expense. The fuel cost to run the vehicle is an expense but not the vehicle itself.
9.
Tick the correct spelling.
Correct Answer
A. Sincerely
Explanation
The correct spelling is "sincerely" because it follows the standard English spelling rules. The word is spelled with an "e" after the letter "c" to create the /sɪnˈsɪərli/ sound. The other options, "sincerly" and "sincerelly," do not follow the correct spelling conventions.
10.
Which of the following organisations are in the 'private sector'?Please note that there is more than one.
Correct Answer(s)
C. Public Limited Company
E. Private Limited Company
F. Self employed window cleaner
G. A partnership
Explanation
Most organisations which are created to make a profit are in the private sector. Organisations which exist to provide a not-for-profit service are usually in the public sector.
11.
Organisations in the public sector are generally financed by the taxpayer.
Correct Answer
A. True
Explanation
Public sector organizations, such as government agencies and public institutions, rely on funding from taxpayers to finance their operations. This funding comes from various sources, including taxes and government budgets. As these organizations provide public goods and services, it is essential to have a sustainable financial model, which is achieved through taxpayer contributions. Therefore, the statement that organizations in the public sector are generally financed by the taxpayer is true.
12.
In the UK, a company employing less than 10 people is not legally obliged to observe health and safety legilation and guidelines.
Correct Answer
B. False
Explanation
In the UK, all companies, regardless of their size, are legally obliged to observe health and safety legislation and guidelines. This is to ensure the safety and well-being of employees and prevent workplace accidents or hazards. Therefore, the statement that a company employing less than 10 people is not legally obliged to observe health and safety legislation and guidelines is false.
13.
Tick the correct spelling.
Correct Answer
B. Government
Explanation
The correct spelling is "government".
14.
Chairs _______ don't have cushions are uncomfortable to sit on.
Correct Answer
A. That
Explanation
Chairs that don't have cushions are uncomfortable to sit on.
15.
What is the missing number:45/9 = 12 - ?
Correct Answer
B. 7
Explanation
The missing number can be found by dividing 45 by 9, which equals 5. Then subtracting 5 from 12 gives us 7, which matches the given answer.
16.
A company has a ratio of 4: 1 between sales and wages. If the wages amounted to £75,000 then calculate the value of sales?
Correct Answer
B. £300,000
Explanation
The ratio of 4:1 between sales and wages means that for every 4 units of sales, there is 1 unit of wages. If the wages amount to £75,000, then we can set up the equation 4x = £75,000, where x represents the value of each unit of sales. Solving for x, we find that x = £75,000/4 = £18,750. To calculate the total value of sales, we multiply the value of each unit by the total number of units, which is 4. Therefore, the value of sales is 4 x £18,750 = £75,000.
17.
Tick the correct spelling.
Correct Answer
B. Definite
Explanation
The correct spelling is "definite." This word means clear, certain, or having a fixed or firm purpose.
18.
A businessman records his mileage in one year. Here are the results:Business mileage 7,200Private mileage 10,800What is the ratio of business mileage to his private mileage?
Correct Answer
C. 2;3
Explanation
The ratio of business mileage to private mileage is 2:3. This means that for every 2 units of business mileage, there are 3 units of private mileage. In this case, the businessman recorded 7,200 units of business mileage and 10,800 units of private mileage, which is in the ratio of 2:3.
19.
The number below shows the reading on a digital distance measurer.1.267 KmWhat is the distance correct to the nearest 10 metres?
Correct Answer
C. 1.27 Km
Explanation
The reading on the digital distance measurer is given as 1.267 Km. To find the distance correct to the nearest 10 meters, we need to round the number to the nearest tenth place. The digit in the hundredth place is 6, which is less than 5, so we round down. Therefore, the correct answer is 1.27 Km.
20.
Overtime in a company is paid at a rate of "time and a quarter". The normal payment rate is £5.60 per hour. One employee works a normal 40 hour wek and 4 hours overtime.How much is she paid?
Correct Answer
C. £252.00
Explanation
The employee works 40 hours at the normal payment rate of £5.60 per hour, which amounts to £224.00. For the 4 hours of overtime, the employee is paid at a rate of "time and a quarter", which means 1.25 times the normal payment rate. So, for the overtime hours, the employee is paid 4 hours x £5.60 x 1.25 = £28.00. Adding this to the normal payment, the total amount the employee is paid is £224.00 + £28.00 = £252.00.
21.
Your boss spends 42 Euros in a shop in Spain. £1 is approximately 1.4 Euros.The amount he spends in the shop is about:
Correct Answer
C. £30
Explanation
Based on the given information, the boss spends 42 Euros in the shop. Since £1 is approximately 1.4 Euros, we can calculate the amount in pounds by dividing 42 Euros by 1.4. This gives us £30, which is the approximate amount the boss spends in the shop.
22.
Tick the correct spelling.
Correct Answer
C. Develop
Explanation
The correct spelling is "develop."
23.
Tick the correct spelling.
Correct Answer
A. Necessary
Explanation
The correct spelling is "necessary".
24.
What is the missing number:1 4 9 ? 25
Correct Answer
E. 16
25.
Which is the largest fraction?3/4 7/8 4/5 7/9 7/10
Correct Answer
B. 7/8
Explanation
The largest fraction among the given options is 7/8.