# L&t Infotech Placement Papers-2

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Gowthu
G
Gowthu
Community Contributor
Quizzes Created: 6 | Total Attempts: 2,233
Questions: 20 | Attempts: 112

Settings

.

Questions and Answers
• 1.

### A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7 floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of unrented floor  space.

• A.

40000

• B.

60000

• C.

70000

• D.

None of these

Correct Answer
B. 60000
Explanation
Company A rents 7 floors and company B rents 4 floors, which means a total of 11 floors are rented. Since the building has 16 floors in total, the number of unrented floors is 16 - 11 = 5. Each floor has an area of 12000 sq.feet, so the total number of unrented floor space is 5 * 12000 = 60000 sq.feet. Therefore, the correct answer is 60000.

Rate this question:

• 2.

### During a given week A programmer spends 1/4 of his time preparing flow chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the programs. If heworks 48 hours during the week , how many hours did he spend debugging the program.

• A.

18

• B.

45

• C.

38

• D.

12

Correct Answer
A. 18
Explanation
The programmer spends 1/4 of his time preparing flow chart and 3/8 of his time coding. This means he spends a total of 1/4 + 3/8 = 5/8 of his time on these two activities. The remaining time, which is 1 - 5/8 = 3/8, is spent on debugging the programs.

If the programmer works 48 hours during the week, he spends (3/8) * 48 = 18 hours debugging the programs.

Rate this question:

• 3.

### A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August. How many  were still installed at the end of the year.

• A.

22

• B.

24

• C.

26

• D.

27

Correct Answer
D. 27
Explanation
The company installed 36 machines at the beginning of the year. In March, they installed 9 additional machines, bringing the total to 45. However, in August, they disconnected 18 machines. To find the number of machines still installed at the end of the year, we subtract the disconnected machines from the total. 45 - 18 = 27. Therefore, there were 27 machines still installed at the end of the year.

Rate this question:

• 4.

### A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his  shares for Rs. 75000. What is the value of Business ?

• A.

120000

• B.

110000

• C.

150000

• D.

None of the above

Correct Answer
C. 150000
Explanation
The man sells 3/4 of his shares for Rs. 75000. This means that the value of 1/4 of his shares is Rs. 75000. To find the value of his total shares, we can multiply the value of 1/4 of his shares by 4. Therefore, the value of his total shares is Rs. 75000 * 4 = Rs. 300000. Since he owns 2/3 of the business, we can calculate the total value of the business by dividing the value of his shares by 2/3. Thus, the value of the business is Rs. 300000 / (2/3) = Rs. 150000.

Rate this question:

• 5.

### If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30 cabinets require?

• A.

40

• B.

23

• C.

65

• D.

45

Correct Answer
D. 45
Explanation
If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, it means that each cabinet requires 1.5 feet of wall space. To find out how many feet of wall space 30 cabinets will require, we can multiply the number of cabinets by the amount of wall space each cabinet requires. Therefore, 30 cabinets will require 45 feet of wall space.

Rate this question:

• 6.

### A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the printer was in operation for seven hours during the day, how many lines did it print per minute?

• A.

236

• B.

365

• C.

420

• D.

789

Correct Answer
C. 420
Explanation
To find the number of lines printed per minute, we need to divide the total number of lines printed in a day (176,400) by the number of minutes in seven hours (420). This is because there are 60 minutes in an hour, so 7 hours is equal to 7 * 60 = 420 minutes. Therefore, the printer printed 176,400 / 420 = 420 lines per minute.

Rate this question:

• 7.

### From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for advertising, half of  the remainder on commissions and had Rs.6000 left. What was its total income?

• A.

4266

• B.

79641

• C.

32000

• D.

12360

Correct Answer
C. 32000
Explanation
The sales company spent Rs.20,000 on advertising, which is deducted from the total income. Then, half of the remaining amount is spent on commissions. The company is left with Rs.6000 after these expenses. Therefore, the remaining amount after advertising is Rs.6000 * 2 = Rs.12,000. Adding the amount spent on advertising, the total income of the company is Rs.12,000 + Rs.20,000 = Rs.32,000.

Rate this question:

• 8.

### On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she processed  three times as many, and on Wednesday she processed 4000 cheques. In the three  days, she processed 16000 cheques. How many did she process on Tuesday?

• A.

4000

• B.

1000

• C.

9000

• D.

3600

Correct Answer
C. 9000
Explanation
On Monday, the banker processed a certain number of cheques. On Tuesday, she processed three times as many, which means she processed 3 times the number of cheques she processed on Monday. On Wednesday, she processed 4000 cheques. In total, she processed 16000 cheques over the three days. To find out how many cheques she processed on Tuesday, we subtract the number of cheques processed on Monday and Wednesday from the total. Therefore, she processed 16000 - 4000 - (the number processed on Monday) = 9000 cheques on Tuesday.

Rate this question:

• 9.

### The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting  machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons cost  Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?

• A.

Rs.14

• B.

Rs.15

• C.

Rs.13

• D.

None

Correct Answer
B. Rs.15
Explanation
Let the cost of one dozen proof machine ribbons be x.
Therefore, the cost of four dozen proof machine ribbons would be 4x.
The cost of one dozen accounting machine ribbons is given as Rs.20.
Therefore, the cost of five dozen accounting machine ribbons would be 5 * Rs.20 = Rs.100.
According to the given information, the total cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accounting machine ribbons is Rs.160.
Therefore, 4x + Rs.100 = Rs.160.
Simplifying the equation, we get 4x = Rs.60.
Dividing both sides by 4, we get x = Rs.15.
Hence, the cost of a dozen proof machine ribbons is Rs.15.

Rate this question:

• 10.

### If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques can she  process in a seven and one half hour day?

• A.

1200

• B.

1400

• C.

1600

• D.

200

Correct Answer
A. 1200
Explanation
If a clerk can process 80 cheques in half an hour, then in one hour she can process 2 times that amount, which is 160 cheques. In a seven and one half hour day, she can process 7.5 times that amount, which is 1200 cheques.

Rate this question:

• 11.

### In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given day, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?

• A.

5/8

• B.

6/9

• C.

7/2

• D.

None of these

Correct Answer
A. 5/8
Explanation
Since there are two racks with 40 books each, the total number of books in the library is 2 * 40 = 80. On the given day, 30 books were issued, so the number of books remaining in the racks is 80 - 30 = 50. To find the fraction of books remaining, we divide the number of books remaining by the total number of books: 50/80 = 5/8. Therefore, the fraction of books remaining in the racks is 5/8.

Rate this question:

• 12.

### The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is less than  6400 feet. What is the greatest possible length of one of the other tapes?

• A.

1200

• B.

3600

• C.

7600

• D.

None of these

Correct Answer
C. 7600
Explanation
Since the average length of the three tapes is 6800 feet and none of the tapes is less than 6400 feet, the greatest possible length of one of the other tapes can be found by subtracting the length of the two known tapes (6400 feet each) from the average length (6800 feet). Therefore, the greatest possible length of one of the other tapes is 7600 feet.

Rate this question:

• 13.

### A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later the  treasurer calculated that if the company had purchased the machine and paid  Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have savedRs.2000/-.What was the purchase price of the machine?

• A.

Rs.14000

• B.

Rs.45000

• C.

Rs.78000

• D.

Rs.34000

Correct Answer
D. Rs.34000
Explanation
If the company rented the machine for 5 years at Rs. 700/month, the total cost of renting would be 700*12*5 = Rs. 42,000.

If the company had purchased the machine, the monthly maintenance charge would be Rs. 100.

Let the purchase price of the machine be x.

So, the total cost of purchasing and maintaining the machine for 5 years would be x + (100*12*5) = x + 6000.

According to the treasurer, the company would have saved Rs. 2000 if they had purchased the machine.

Therefore, we can write the equation as:

42,000 - (x + 6000) = 2000

Simplifying the equation, we get:

x = 42,000 - 6000 - 2000

x = 34,000

Hence, the purchase price of the machine is Rs. 34,000.

Rate this question:

• 14.

### Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One  computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the rate of 7800  an hour. When the first computer finished its run, how many bills did the other  computer still have to print?

• A.

4000

• B.

2000

• C.

6000

• D.

9000

Correct Answer
D. 9000
Explanation
The first computer printed bills at a rate of 9600 an hour, so it took 5 hours to print all 48000 bills. The second computer printed bills at a rate of 7800 an hour, so in the same 5 hours, it would have printed 39000 bills. Therefore, the second computer still had to print 9000 bills.

Rate this question:

• 15.

### If a salesman's average is a new order every other week, he will break the  office record of the year. However, after 28 weeks, he is six orders behind  schedule. In what proportion of the remaining weeks does he have to obtain a new  order to break the record?

• A.

9/2

• B.

1/7

• C.

3/4

• D.

3/8

Correct Answer
C. 3/4
Explanation
The salesman has 24 weeks remaining to obtain new orders. He is currently 6 orders behind schedule, which means he needs to obtain 6 + 1 = 7 orders to break the record. In order to determine the proportion of the remaining weeks he needs to obtain a new order, we can set up the equation 7/24 = x/1, where x represents the number of weeks he needs to obtain a new order. Solving for x, we get x = 7/24. Therefore, the proportion of the remaining weeks he needs to obtain a new order is 7/24, which is equivalent to 3/4.

Rate this question:

• 16.

### On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. Inspection of  the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had errors and were therefore  the available immediately for data processing. On this basis, how many cheques  would be available immediately for data processing on that day?

• A.

14000

• B.

12000

• C.

16000

• D.

18000

Correct Answer
A. 14000
Explanation
On the given day, the bank had a total of 16,000 cheques returned by customers. The inspection of the first 800 cheques revealed that 100 of them had errors and were available immediately for data processing. Therefore, if we assume that the percentage of cheques with errors remains consistent throughout the entire set of 16,000 cheques, we can calculate the number of cheques available immediately for data processing using a proportion. The proportion can be set up as 100/800 = x/16,000, where x represents the number of cheques available immediately. Solving for x, we find that x = 2,000. Hence, there would be 14,000 cheques available immediately for data processing on that day.

Rate this question:

• 17.

### A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from Rs.30/- to  Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to Rs.23/- a reel. A  computing centre normally spends Rs.1440/- a month for tapes and 3/4 of this is  for heavy duty tapes. How much will they save a month under the new prices?

• A.

Rs.87

• B.

Rs.85

• C.

Rs.82

• D.

None of the above

Correct Answer
A. Rs.87
Explanation
The computing centre normally spends 3/4 of Rs.1440 on heavy duty tapes, which is (3/4) * Rs.1440 = Rs.1080. The price reduction for heavy duty tapes is Rs.2 per reel. Therefore, the number of reels of heavy duty tape they can buy with Rs.1080 is Rs.1080 / Rs.2 = 540 reels. The price reduction for regular tapes is Rs.1 per reel. Therefore, the number of reels of regular tape they can buy with Rs.360 (Rs.1440 - Rs.1080) is Rs.360 / Rs.1 = 360 reels. The total number of reels they can buy under the new prices is 540 + 360 = 900 reels. The total savings per month under the new prices is (540 * 2) + (360 * 1) = Rs.1080 + Rs.360 = Rs.1440. The savings per month is Rs.1440 - Rs.1440 = Rs.0. Therefore, the correct answer is none of the above.

Rate this question:

• 18.

### There are 6561 balls out of them 1 is heavy. Find the min. no. of times the balls  have to be weighed for finding out the heavy ball.

• A.

4

• B.

2

• C.

6

• D.

8

Correct Answer
D. 8
Explanation
To find the heavy ball among 6561 balls, we can use a strategy called ternary search. We divide the balls into three groups of equal size. We weigh two of these groups against each other. If one group is heavier, then the heavy ball is in that group. If they are equal, then the heavy ball is in the remaining group. We repeat this process with the chosen group until we find the heavy ball. Since we divide the balls into three groups each time, we can represent the number of weighings required as a power of 3. In this case, 3^8 = 6561, so 8 weighings are needed to find the heavy ball.

Rate this question:

• 19.

### A thief steals half the total no of loaves of bread plus 1/2 loaf from a bakery. A  second thief steals half the remaining no of loaves plus 1/2 loaf and so on. After  the 5th thief has stolen there are no more loaves left in the bakery. What was the  total no of loaves did the bakery have at the beginning.

• A.

15

• B.

36

• C.

31

• D.

48

Correct Answer
C. 31
Explanation
The total number of loaves at the beginning can be found by working backwards from the final result. Since the 5th thief steals half the remaining number of loaves plus 1/2 loaf, we can determine that after the 5th thief, there were 1/2 loaf left. Working backwards, we can calculate that after the 4th thief, there were (1/2 + 1/2) * 2 = 2 loaves. Similarly, after the 3rd thief, there were (2 + 1/2) * 2 = 5 loaves. After the 2nd thief, there were (5 + 1/2) * 2 = 11 loaves. And after the 1st thief, there were (11 + 1/2) * 2 = 23 loaves. Therefore, the total number of loaves at the beginning was 23 + 1/2 = 31.

Rate this question:

• 20.

### A person needs 6 steps to cover a distance of one slab. If he increases his foot length (step length) by 3 inches he needs only 5 steps to cover the slabs length. What is the length of the each slab.

• A.

30 inches.

• B.

41 inches.

• C.

51 inches.

• D.

31 inches.

Correct Answer
D. 31 inches.
Explanation
If the person needs 6 steps to cover a distance of one slab, it means that each step covers a distance of 1/6 of the slab's length. When the person increases their step length by 3 inches, they now cover a distance of 1/5 of the slab's length with each step. Therefore, the difference between the two step lengths is 1/6 - 1/5 = 1/30 of the slab's length. Since this difference is equal to 3 inches, we can set up the equation (1/30)x = 3, where x is the length of the slab. Solving for x, we find that the length of each slab is 31 inches.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 18, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• May 20, 2016
Quiz Created by
Gowthu

Related Topics

Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.