# Quiz On Medication Dosage Problems!

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Kangkanghere
K
Kangkanghere
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 589
Questions: 9 | Attempts: 590

Settings

Everyone out there! Hope you all are fit and fine. Finally came out with a new quiz on medication dosage which will provide you and test your knowledge about proper medicine intake and dosage. Whenever a person gets ill, he or she often start taking tablets, syringe, and syrups without the appropriate information. This quiz will teach you how to take pills or syrup according to dosage. Let's try out! Stay Healthy!

• 1.

### The doctor prescribed 250 mg of the drug per dose to be given every six hours for three weeks. Find how much of the drug was required to complete the dosage.

• A.

24,000 mg

• B.

16,500 mg

• C.

21,000 mg

• D.

17,500 mg

C. 21,000 mg
Explanation
The dosage of the drug is 250 mg per dose, and it needs to be taken every six hours for three weeks. To find out how much of the drug is required, we need to calculate the total number of doses over three weeks and then multiply it by the dosage per dose.

There are 24 hours in a day, so in six hours, there are 4 doses. Therefore, in one day, there would be 4 doses x 24/6 = 16 doses.

Three weeks consist of 7 days x 3 = 21 days.

So, the total number of doses required over three weeks would be 16 doses/day x 21 days = 336 doses.

Multiplying this by the dosage per dose, 336 doses x 250 mg/dose = 84,000 mg.

Therefore, the correct answer is 21,000 mg.

Rate this question:

• 2.

### The doctor prescribed 100 mg of the drug per dose to be given every four hours for one week. Find how much of the drug was required to complete the dosage.

• A.

4,200 mg

• B.

3,500 mg

• C.

3,200 mg

• D.

4,000 mg

A. 4,200 mg
Explanation
The doctor prescribed 100 mg of the drug per dose to be given every four hours for one week. To find the total amount of the drug required, we need to calculate the number of doses in one week and then multiply it by the dosage per dose. There are 24 hours in a day, so in one week (7 days), there are 7 * 24 = 168 hours. Each dose is given every 4 hours, so there are 168 / 4 = 42 doses in one week. Therefore, the total amount of the drug required is 42 * 100 = 4,200 mg.

Rate this question:

• 3.

### A 350 ml bottle of cough syrup was brought from the drugstore. If 5 ml of the syrup is given every four hours, for how many days would it be consumed?

• A.

11.67 days

• B.

12.13 days

• C.

16.14 days

• D.

12.34 days

A. 11.67 days
Explanation
If 5 ml of syrup is given every four hours, we can calculate the number of doses in a day by dividing 24 (hours in a day) by 4 (hours between each dose): 24/4 = 6 doses per day.

Since there are 350 ml of syrup in the bottle, we can calculate the number of doses the bottle contains by dividing 350 by 5 (ml per dose): 350/5 = 70 doses.

Therefore, if 6 doses are taken per day, the syrup would last for 70/6 = 11.67 days.

Rate this question:

• 4.

### A 600 ml bottle of cough syrup was bought from the drugstore. If 10 ml of the syrup is given every 12 hours, for how many days would it be consumed?

• A.

36 days

• B.

41 days

• C.

12 days

• D.

30 days

D. 30 days
Explanation
If 10 ml of cough syrup is given every 12 hours, it means that 20 ml is consumed in a day. Since the bottle contains 600 ml, it will last for 30 days (600 ml divided by 20 ml per day). Therefore, the cough syrup would be consumed for 30 days.

Rate this question:

• 5.

### The doctor prescribed 750 mg of the drug per dose to be given every three hours for three days. Find how much of the drug was required to complete the dosage.

• A.

15,000 mg

• B.

13,000 mg

• C.

18,000 mg

• D.

16,000 mg

C. 18,000 mg
Explanation
The doctor prescribed 750 mg of the drug per dose and the dosage was to be given every three hours for three days. To find the total amount of the drug required to complete the dosage, we need to calculate the number of doses given in three days and then multiply it by the dosage per dose. There are 24 hours in a day, so in three days, there are 72 hours. Dividing 72 by 3, we get 24 doses. Multiplying 24 doses by 750 mg per dose gives us 18,000 mg, which is the total amount of the drug required to complete the dosage.

Rate this question:

• 6.

### A prescription calls for 20 500 mg capsules but available are 100 mg capsules. How many of the 100 mg capsules should be bought to complete the dosage?

• A.

98 capsules

• B.

100 capsules

• C.

45 capsules

• D.

86 capsules

B. 100 capsules
Explanation
To complete the dosage, the total amount of medication needed is 20 x 500 mg = 10,000 mg. Since the available capsules are 100 mg each, we can calculate the number of capsules needed by dividing the total amount of medication by the dosage per capsule: 10,000 mg / 100 mg = 100 capsules. Therefore, 100 capsules should be bought to complete the dosage.

Rate this question:

• 7.

### How many of the 200 mg tablets are needed to give 20 grains?

• A.

6 tablets

• B.

3 tablets

• C.

4 tablets

• D.

7 tablets

A. 6 tablets
Explanation
To find the number of tablets needed to give 20 grains, we need to determine how many grains are in each tablet. Since each tablet is 200 mg, we need to convert mg to grains. There are 15.432 grains in 1 mg, so each tablet contains 200 * 15.432 = 3086.4 grains. To give 20 grains, we divide 20 by 3086.4, which equals approximately 0.0065. Since we can't have a fraction of a tablet, we round up to the nearest whole number, which is 1. Therefore, 6 tablets are needed to give 20 grains.

Rate this question:

• 8.

### A patient needs 100 units of insulin, but the available stock is 50U. How much of the 50U will be given?

• A.

32 minims

• B.

29 minims

• C.

30 minims

• D.

25 minims

A. 32 minims
Explanation
The answer of 32 minims is correct because the patient needs 100 units of insulin, but there is only 50 units available. Therefore, only half of the required amount can be given, which is 50 units divided by 2, resulting in 25 units. Since 1 minim is equal to 2 units, 25 units can be converted to 12.5 minims. However, minims are usually rounded up, so the closest whole number is 13 minims. Therefore, the correct answer is 32 minims.

Rate this question:

• 9.

### A vial is labeled 5 mg/ml. If the patient needs 10 mg, how many ml of the solution should be given?

• A.

4 ml

• B.

5 ml

• C.

3 ml

• D.

2 ml

D. 2 ml
Explanation
The vial is labeled as 5 mg/ml, meaning that there are 5 milligrams of the solution in every milliliter. The patient needs 10 mg, so we need to find how many milliliters contain 10 mg. By dividing 10 mg by 5 mg/ml, we find that 2 ml of the solution should be given to the patient.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 19, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Sep 05, 2008
Quiz Created by
Kangkanghere

Related Topics