1.
Jeremy's height is 1.7 meters. Anna's height is 1.63 meters.What is the difference in their height?
Correct Answer
B. 7cm
Explanation
The difference in height between Jeremy and Anna is 7cm. This can be calculated by subtracting Anna's height (1.63 meters) from Jeremy's height (1.7 meters), which gives us a difference of 0.07 meters. Since 1 meter is equal to 100 centimeters, we can convert the difference to centimeters by multiplying 0.07 by 100, resulting in 7cm.
2.
Tarek has $5.00 to buy a kilogram of 'Koala' biscuits. Which will give him the most change?
Correct Answer
B. Two 500 g pack
Explanation
Tarek will get the most change if he buys two 500g packs of biscuits. This is because buying two 500g packs will cost less than buying one 1kg pack. Therefore, he will have more money left over as change.
3.
Which percentage is equal to 0.49?
Correct Answer
B. 49%
Explanation
The correct answer is 49%. To convert a decimal to a percentage, we move the decimal point two places to the right and add a percent symbol. In this case, 0.49 becomes 49%.
4.
What is the result of multiplying 7 by 9?
Correct Answer
C. 63
Explanation
To find the result of multiplying 7 by 9, you simply multiply these two numbers together: 7 x 9 = 63. So, option C) is the correct answer.
5.
Which number is larger than 0.17?
Correct Answer
D. 0.3
Explanation
0.3 is the largest number among the given options because it is greater than 0.17. The other numbers, 0.025, 0.15, 0.02, and 0.017, are all smaller than 0.17.
6.
Sue bought 5 bubblegums for 35 cents each. She gave the shopkeeper two dollars.How much change should she get?
Correct Answer
A. 25 cents
Explanation
Sue bought 5 bubblegums for 35 cents each, which means she spent a total of 5 * 35 = 175 cents. She gave the shopkeeper two dollars, which is equal to 200 cents. To find out how much change she should get, we subtract the amount she spent from the amount she gave, which is 200 - 175 = 25 cents. Therefore, she should get 25 cents as change.
7.
6.07 million may be written as:
Correct Answer
C. 6 070 000
Explanation
The correct answer is 6 070 000 because it matches the given number, 6.07 million, when written in standard form. The other options do not match the given number.
8.
Which set of cards have the numbers in order from smallest to largest?
Correct Answer
B.
Explanation
The set of cards that have the numbers in order from smallest to largest is set B.
9.
One-third of a cake is to be shared equally among three children.What fraction of the whole cake will each child get?
Correct Answer
A. of the whole cake
Explanation
When you have a cake that you want to share equally among three children, you are dividing the cake into three equal parts. Each child gets one of these equal parts, and that's exactly what "1 third" represents.In fractions, "1 third" means dividing something into three equal parts and taking one of those parts. So, when you share a cake equally among three children, each child will get "1 third of the whole cake." This is a fair way to divide the cake, ensuring that each child receives an equal portion, which is a fraction of the whole cake.
10.
Which one of these numbers is 'five thousandths'?
Correct Answer
C. 0.005
Explanation
The number "five thousandths" is represented by the decimal 0.005. This is because the zero before the decimal point indicates that there are no whole numbers, the first digit after the decimal point (0) represents tenths, the second digit (0) represents hundredths, and the third digit (5) represents thousandths. Therefore, 0.005 is the correct representation of "five thousandths".
11.
Correct Answer
A. 20
Explanation
Expanding on the provided sequence, it's evident that with each additional table, there is an increment of 3 chairs. Extrapolating this pattern to six tables, the total number of chairs would be 20.
12.
The numbers which have had ink spilled on them are the same.
What does equal?
Correct Answer
A. 12
13.
Correct Answer
D. (U,3) and (U,4)
14.
Correct Answer
E. 5 kilometres
15.
Correct Answer
A. WALRUS
16.
Correct Answer
E. Triangle
17.
What is the result of the expression 3 × (5 + 2) - 4 ÷ 2?
Correct Answer
C. 19
Explanation
To solve this expression, you should follow the order of operations (PEMDAS/BODMAS), which stands for Parentheses/Brackets, Exponents/Orders (i.e., powers and square roots, etc.), Multiplication and Division (left-to-right), and Addition and Subtraction (left-to-right).
Let's calculate it step by step:
First, calculate the expression inside the parentheses: 5 + 2 = 7.
Next, calculate the multiplication: 3 × 7 = 21.
Then, perform the division: 4 ÷ 2 = 2.
Finally, subtract the result of the division from the result of the multiplication: 21 - 2 = 19.
So, the result of the expression is 19.
18.
Correct Answer
D. A right angle turn in a clockwise direction
19.
Use the scale on this map.
Which point is 3.5 meters from point X?
Correct Answer
A. P
Explanation
The scale on the map indicates distance. Since the question asks for a point that is 3.5 meters from point X, we need to look for a point on the map that is at a distance of 3.5 units from point X according to the scale. The only point that satisfies this condition is point P. Therefore, the correct answer is P.
20.
Nina's plane landed at 7.43pm. What time is this in 24-hour time?
Correct Answer
E. 1943
Explanation
The question asks for the time in 24-hour format, which means that the answer should be in the format of HHMM. The given answer, 1943, represents 7:43pm in 24-hour time.
21.
What is the area of the black region?
Correct Answer
D. 44
Explanation
Area of the white square is 3m x 4m = 12m2
Area of the black square is 7m x 8m = 56m2
Therefore, area enclosed in the black region is = 56m2 - 12m2 = 44m2
22.
A sack of flour that weighs 4.5 kilograms has 300 grams taken from it.
What does the sack weigh now?
Correct Answer
B. 4.2 kg
Explanation
After 300 grams are taken from a sack of flour that weighs 4.5 kilograms, the weight of the sack is reduced by 0.3 kilograms. Therefore, the sack now weighs 4.2 kilograms.
23.
The time shown on this clock is:
Correct Answer
C. Six to five
Explanation
The correct answer is "six to five" because it indicates that the time on the clock is six minutes before five o'clock. The phrase "to" is used to indicate minutes before the next hour.
24.
Correct Answer
D. 44 units
Explanation
The total number of squares in the construction is 40. Since they're of unit area, the volume of a single square is 1 unit cube. Thus, 40 squares would mean 40 unit cubes of area. The structures at the top are triangular prisms, the area of a triangle is given by b x h so each triangle has an area of 1sq. units, assuming each whole brick is split into half to get the prisms, their area amounts to 1/2 cubic units and there are 8 such prisms, thus their total volume would amount to 4 cubic units, therefore the total volume of the structure would be 44 cubic units.
25.
Correct Answer
B. 4 m
26.
Correct Answer
E. 36 units
Explanation
The perimeter of a regular hexagon is calculated by multiplying the length of one side by six, since all sides of a regular hexagon are equal.
If R to S is 6 units long, it represents one side of the regular hexagon. Therefore, the perimeter of the hexagon is 6×6=366×6=36 units.
27.
The first 20 kilometres took Helen:
Correct Answer
B. About 50 minutes
Explanation
Helen took about 50 minutes to travel the first 20 kilometres.
28.
How far did Helen ride in the second hour?
Correct Answer
A. About 13 kilometers
29.
The graph shows that between 3:30 and 4:30. Helen:
Correct Answer
D. Stopped riding
30.
Kate has ten balls in a box. Three balls are red, five are white and two are black. She chooses one ball from the box, without looking.
The probability that the ball is black is:
Correct Answer
C. 0.2
Explanation
Kate has a total of 10 balls in the box, out of which 2 are black. Therefore, the probability of choosing a black ball is calculated by dividing the number of black balls by the total number of balls. In this case, the probability is 2/10, which simplifies to 0.2.
31.
Correct Answer
C. Grey, white, black
32.
What is the average (mean) of the numbers 4,4,4, 5,6,8,11?
Correct Answer
C. 6
Explanation
The average (mean) of a set of numbers is found by adding up all the numbers and then dividing the sum by the total number of numbers. In this case, the sum of the numbers 4, 4, 4, 5, 6, 8, and 11 is 42. Since there are 7 numbers in total, the average is 42 divided by 7, which equals 6. Therefore, the correct answer is 6.
33.
Nick went for a bike ride. He wanted to ride 20 kilometres. He rode 14.5 kilometres then took a break.Which one of these shows how much further he needed to go to finish his ride?
Correct Answer
B. 20 - 14.5
Explanation
Nick wanted to ride 20 kilometers, but he only rode 14.5 kilometers before taking a break. To determine how much further he needed to go to finish his ride, we subtract the distance he already rode (14.5 kilometers) from the total distance he wanted to ride (20 kilometers). This can be represented as 20 - 14.5.
34.
Mr Smith buys 72 boxes of candles. Each box contains 24 candles.How many candles does he have?
Correct Answer
E. 1728
Explanation
Mr. Smith bought 72 boxes of candles, and each box contains 24 candles. To find the total number of candles he has, we need to multiply the number of boxes by the number of candles in each box. Therefore, 72 multiplied by 24 equals 1728. So, Mr. Smith has 1728 candles in total.
35.
Correct Answer
C. 1006
36.
Alison has an equal number of 5-cent and 10-cent coins. She has no other coins. If she has 90 cents altogether, how many coins must she have?
Correct Answer
D. 12
Explanation
Let's call the number of 5-cent coins Alison has "x." Since she has an equal number of 10-cent coins, she also has "x" of those.Now, let's calculate the total value of the coins she has:The value of each 5-cent coin is 5 cents, and she has "x" of them, so the total value of 5-cent coins is 5x cents.The value of each 10-cent coin is 10 cents, and she has "x" of them, so the total value of 10-cent coins is 10x cents.Altogether, she has 5x cents (from the 5-cent coins) + 10x cents (from the 10-cent coins) = 15x cents.We know that she has 90 cents altogether, so we can set up the equation:15x = 90To solve for x, we can divide both sides of the equation by 15:15x / 15 = 90 / 15x = 6So, Alison has 6 of each coin (5-cent and 10-cent coins), which means she has a total of 6 + 6 = 12 coins. Therefore, she must have 12 coins.
37.
Correct Answer
D. 3.2
Explanation
The square root of a number is a value that, when multiplied by itself, gives the original number. In this case, the square root of 10.24 is 3.2 because:
3.2 * 3.2 = 10.24
When you multiply 3.2 by itself (3.2 squared), it equals 10.24. Therefore, the square root of 10.24 is 3.2.
38.
Correct Answer
B. 1.25
Explanation
7.5/6 can also be written as 75/60. Simplifying 75/60, we get 15/12 (dividing both numerator and denominator by 5). Now, divide 15 by 12 and you'll get the answer 1.25.
39.
Which of these is another way of writing
Correct Answer
E.