# Aptitude - Start Up Level

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Ashwinmurali25
A
Ashwinmurali25
Community Contributor
Quizzes Created: 2 | Total Attempts: 253
Questions: 10 | Attempts: 106

Settings

Welcome to the quiz. Enjoy the easy test and make your self comfortable.

• 1.

### If 10 men can finish a work in 10 days, 1 woman can finish the same work in how many days? The efficiency of man is twice that of the woman.

• A.

200

• B.

100

• C.

1

• D.

2

A. 200
Explanation
If 10 men takes 10 days, 1 men alone take a longer time and hence he takes 100 days. Also 1 woman takes 200 days as 1 M= 2 W in the question.

Rate this question:

• 2.

### A train crosses an electric pole in 9 seconds. Find the speed of train if the length of train is 150 metres.

• A.

60 km/hr

• B.

50 km/hr

• C.

50/3 km/hr

• D.

90 km/hr

A. 60 km/hr
Explanation
Speed = length of train/ time taken to cross the pole. Hence s=150/9. Converting into km/hr, we get 60.

Rate this question:

• 3.

### The average of 7 numbers is 21. If a number was wrongly noted as 7 instead of 14, find the new average.

• A.

22

• B.

20

• C.

22.5

• D.

20.5

A. 22
Explanation
Initial average = 21. Correct value = 14 and wrong value = 7. so increased value of average = (14 - 7) / 7 = 1. Hence 21 +1 =22.
OR
Initial average = 21. Hence total = 21*7 = 147. New average = (147+14-7) / 7 = 22

Rate this question:

• 4.

### The day of the date 25th july 2002 is __?

• A.

Thursday

• B.

Wednesday

• C.

Friday

• D.

Monday

A. Thursday
Explanation
Code for date = 25, code for month = 5, code for year = 2. Hence adding all gives 32. 32/7 gives remainder of 4 which corresponds to thursday.

Rate this question:

• 5.

### Your father's brother's sister's son's name is Ravi. Ravi is your ___?

• A.

Cousin

• B.

Brother

• C.

Sister

• D.

Niece

A. Cousin
Explanation
Your parents sibbling's children are always cousins. Self explanatory.

Rate this question:

• 6.

### You walk towards north before taking a right turn. Then you walk 10 km before taking a left turn. Now in which direction you are facing?

• A.

North

• B.

South

• C.

East

• D.

West

A. North
Explanation
Start towards north, then take a right, now you face east. Then you take left, again you face north.
Tip : ignore the distance as option contains only directions.

Rate this question:

• 7.

### The next number in the series 1, 3, 6, 11, __?

• A.

18

• B.

19

• C.

17

• D.

15

A. 18
Explanation
The gap between each number is of prime numbers namely 2, 3, 5, 7. Hence 7 + 11 = 18

Rate this question:

• 8.

### If ASHWIN is coded as NIWHSA, then AZBYCX is coded as___?

• A.

XCYBZA

• B.

XCBYZA

• C.

XCBZYA

• D.

AZBYXC

A. XCYBZA
Explanation
Just reverse the letters in the word.

Rate this question:

• 9.

### If length increases by 25 %, then find the percentage decrease of breadth so that the area remains constant?

• A.

20 %

• B.

25 %

• C.

30 %

• D.

12.5 %

A. 20 %
Explanation
If increase of % = 1/ x, then decrease in percentage to get back same value is 1/ (x+1), so increase % = 25 % =25/100 = 1/4. thus decrease of percentage = 1/(4+1)= 1/5 *100 = 20 %

Rate this question:

• 10.

### If A and B can finish a piece of work in 3, 6 days individually, then find the number of days required to finish the work together?

• A.

2 days

• B.

3 days

• C.

9 days

• D.

3.5 days

A. 2 days
Explanation
lcm = work = 6. So efficiency of A and B are 2 w/d and 1 w/d respectively. So combined efficiency is 3 w/d. Hence no of days = 6/3 = 2 days.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 21, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Apr 16, 2015
Quiz Created by
Ashwinmurali25

Related Topics