1.
Count the number of triangles in the following diagram:
Correct Answer
B. 8
Explanation
The diagram consists of 4 triangles formed by the lines connecting the numbers. Additionally, there are 4 smaller triangles formed within the larger triangles. Therefore, the total number of triangles in the diagram is 8.
2.
Ahmad scored the following marks in 6 subjects :
English - 88
Urdu - 64
Chemistry - 89
Mathematics - 96
Physics - 87
Biology - 80
Find his average score in 6 subjects.
Correct Answer
C. 84
Explanation
Ahmad's average score in 6 subjects can be calculated by adding up all his scores and dividing it by the number of subjects. Adding up his scores: 88 + 64 + 89 + 96 + 87 + 80 = 504. Dividing it by the number of subjects (6), we get 504/6 = 84. Therefore, Ahmad's average score in 6 subjects is 84.
3.
Express 4.793 and 39.51 correct to 2 significant figures.
Correct Answer
C. 4.8, 40Â
Explanation
The correct answer is 4.8, 40. When expressing numbers to 2 significant figures, we look at the first two digits from the left. In 4.793, the first two digits are 4 and 7, so we round up the last digit to get 4.8. In 39.51, the first two digits are 3 and 9, so we round up the last digit to get 40.
4.
What is the next number? 7.4 , 7.1 , 6.8 , 6.5 , 6.2 , ____
Correct Answer
A. 5.9
Explanation
The pattern in the given sequence is that each number is decreasing by 0.3. Therefore, the next number in the sequence would be 6.2 - 0.3 = 5.9.
5.
Write down 8:15 pm as a 24 hours clock time:
Correct Answer
D. 20 15
Explanation
The correct answer is 20 15 because 8:15 pm can be represented as 20:15 in the 24-hour clock format. In the 24-hour clock system, the hours range from 00 to 23, so 8 pm is equivalent to 20 in this format. The minutes remain the same, which is 15 in this case. Therefore, 8:15 pm is correctly written as 20 15 in the 24-hour clock.
6.
Is 11727 divisible by 3?
Correct Answer
A. Yes
Explanation
11727 is divisible by 3 because the sum of its digits (1+1+7+2+7) is equal to 18, which is divisible by 3.
7.
A pear costs x cents. An orange costs y cents less than a pear. Find the total cost of 2 oranges.
Correct Answer
D. 2(x - y)
Explanation
The total cost of 2 oranges can be found by multiplying the cost of one orange by 2. Since the cost of an orange is y cents less than a pear, we can represent the cost of one orange as (x - y) cents. Therefore, the total cost of 2 oranges would be 2(x - y) cents.
8.
John buys a 100g bar of chocolate. He eats 3/5 of his bar. How many grams of chocolate are left?
Correct Answer
C. 40g
Explanation
John eats 3/5 of the 100g bar of chocolate, which is equal to (3/5) * 100 = 60g. Therefore, the amount of chocolate left is 100g - 60g = 40g.
9.
The time is 10:30. What was the time 27 minutes ago?
Correct Answer
A. 10:03Â Â Â
Explanation
27 minutes ago, the time would be 10:03.
10.
Subtract the number of days in a week from the number of months in a year.
Correct Answer
C. 5
Explanation
The question asks to subtract the number of days in a week from the number of months in a year. There are typically 7 days in a week and 12 months in a year. Subtracting 7 from 12 gives us the answer of 5.
11.
Half a kilometer = ____ m
Correct Answer
B. 500
Explanation
The correct answer is 500 because half a kilometer is equal to 500 meters.
12.
What number is halfway between 17 and 29?
Correct Answer
C. 23
Explanation
The number 23 is halfway between 17 and 29 because it is exactly in the middle of these two numbers. To find the halfway point, we can add the two numbers together and divide by 2. In this case, 17 + 29 = 46, and 46 divided by 2 is equal to 23. Therefore, 23 is the correct answer.
13.
A pool is filled everyday with double the water from yesterday. If it takes the pool to be completely filled in 48 days, how long does it take to fill just half the pool?
Correct Answer
C. 47
Explanation
The pool is filled with double the amount of water each day, so we can infer that the amount of water in the pool each day forms a geometric sequence. Since it takes 48 days to completely fill the pool, we can write the equation 1 + 2 + 4 + ... + 2^(n-1) = 48, where n represents the number of days. Solving this equation, we find that n = 6. Therefore, it takes 6 days to fill half the pool. However, the options provided do not include 6 as a choice. Among the given options, the closest answer is 47, which is just one day short of filling half the pool.
14.
Evaluate the following expression:
Correct Answer
D. 5/3
Explanation
The given expression is evaluating the division of 5 by 3, which results in the fraction 5/3.
15.
For the given expression:
Correct Answer
A. 1.25
Explanation
The given expression is a list of numbers. The correct answer is 1.25, which is the first number in the list.