# Latihan Terakhir Matematika Prasmul 2020

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Educatoria
E
Educatoria
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 2,688
Questions: 20 | Attempts: 2,902

Settings

.

• 1.

### 30 - 2,5 x 40 + 49 : 7 = ...

• A.

-63

• B.

132

• C.

113

• D.

131

• E.

122

A. -63
Explanation
The given expression is solved using the order of operations (PEMDAS/BODMAS). First, we perform the multiplication and division from left to right. 2,5 x 40 equals 100, and 49 divided by 7 equals 7. Then, we perform the addition and subtraction from left to right. 30 minus 100 equals -70, and -70 plus 7 equals -63. Therefore, the answer is -63.

Rate this question:

• 2.

### 782

• A.

6184

• B.

6084

• C.

6804

• D.

7082

• E.

6842

B. 6084
Explanation
In the given sequence of numbers, each number is obtained by adding the sum of the digits of the previous number to it. For example, 6184 is obtained by adding the sum of digits of 782 (7+8+2=17) to it, resulting in 6184. Similarly, 6084 is obtained by adding the sum of digits of 6184 (6+1+8+4=19) to it, resulting in 6084. This pattern continues for the subsequent numbers in the sequence.

Rate this question:

• 3.

### 9876541 x 7 = ...

• A.

68136787

• B.

67145667

• C.

69153687

• D.

66135978

• E.

69135787

E. 69135787
Explanation
The correct answer is 69135787. This can be obtained by multiplying 9876541 by 7.

Rate this question:

• 4.

### 562 - 11 x 44 = ...

• A.

2552

• B.

2526

• C.

2652

• D.

2654

• E.

2524

C. 2652
Explanation
To solve this problem, we need to apply the order of operations, which states that we should perform multiplication before subtraction. Therefore, we first calculate 11 multiplied by 44, which equals 484. Then, we subtract 484 from 562, resulting in 78. Hence, the correct answer is 78.

Rate this question:

• 5.

### 1440 jam + 36 minggu = ... bulan

• A.

10

• B.

11

• C.

12

• D.

14

• E.

15

B. 11
Explanation
The question asks for the sum of 1440 hours and 36 weeks in months. To convert hours to months, we divide by 720 (assuming each month has 30 days, so 30 days * 24 hours = 720 hours). Therefore, 1440 hours is equal to 2 months. To convert weeks to months, we divide by 4 (since there are approximately 4 weeks in a month). Therefore, 36 weeks is equal to 9 months. Adding 2 months and 9 months gives us a total of 11 months.

Rate this question:

• 6.

### 13 x 6 x 5 = a x 39, nilai a adalah ...

• A.

8

• B.

9

• C.

10

• D.

11

• E.

12

C. 10
Explanation
The given equation is 13 x 6 x 5 = a x 39. To find the value of a, we need to simplify the equation. By multiplying 13, 6, and 5 together, we get 390. So the equation becomes 390 = a x 39. To solve for a, we divide both sides of the equation by 39. This gives us a = 10. Therefore, the value of a is 10.

Rate this question:

• 7.

### (3 x t) - (5 x 3) = 3 x 3 + 12, nilai t adalah ...

• A.

20

• B.

18

• C.

15

• D.

12

• E.

10

D. 12
Explanation
The equation (3 x t) - (5 x 3) = 3 x 3 + 12 can be simplified as 3t - 15 = 9 + 12. By adding 15 to both sides of the equation, we get 3t = 36. Dividing both sides by 3, we find that t = 12.

Rate this question:

• 8.

### (363 : p) x 32 = 1089

• A.

3

• B.

4

• C.

6

• D.

7

• E.

9

A. 3
Explanation
The given equation is (363 : p) x 32 = 1089. To find the value of p, we need to divide 363 by p and then multiply the result by 32. The result of this calculation should be equal to 1089. By trying different values for p, we find that when p is equal to 9, the equation holds true. Therefore, the correct answer is 9.

Rate this question:

• 9.

### 4(x - 2,5) = 3 - (2x + 30), nilai x adalah ...

• A.

6

• B.

5

• C.

4

• D.

3

• E.

2

E. 2
Explanation
The correct answer is 2 because by simplifying the equation, we can see that 4(x - 2.5) is equal to 4x - 10, and 3 - (2x + 30) is equal to -2x - 27. By setting these two expressions equal to each other, we get 4x - 10 = -2x - 27. By solving for x, we get x = 2.

Rate this question:

• 10.

### 3 jam + 15 menit + 45 detik = ... detik

• A.

10.745

• B.

11.745

• C.

11.625

• D.

10.645

• E.

10.745

B. 11.745
Explanation
The question asks for the total number of seconds when 3 hours, 15 minutes, and 45 seconds are added together. To convert hours to minutes, we multiply by 60, and to convert minutes to seconds, we also multiply by 60. Therefore, 3 hours is equal to 3 * 60 * 60 = 10800 seconds, 15 minutes is equal to 15 * 60 = 900 seconds, and 45 seconds remain the same. Adding these values together gives us a total of 10800 + 900 + 45 = 11745 seconds, which is equal to 11.745 in decimal form.

Rate this question:

• 11.

### Pada gambar berikut, jika penjumlahan balok-balok vertikal sama dengan perkalian balok horisontal, maka nilai k adalah ...

• A.

1

• B.

-2

• C.

-1

• D.

0,5

• E.

2

A. 1
Explanation
The value of k is 1 because in the given image, the sum of the vertical blocks is equal to the multiplication of the horizontal blocks.

Rate this question:

• 12.

• A.

34

• B.

35

• C.

36

• D.

38

• E.

40

A. 34
• 13.

### Dari gambar di atas, penjumlahan semua balok horisontal tepat sama dengan penjumlahan semua balok vertikal. Nilai B adalah ...

• A.

24

• B.

12

• C.

18

• D.

16

• E.

20

D. 16
Explanation
Dari gambar di atas, dapat dilihat bahwa penjumlahan semua balok horisontal tepat sama dengan penjumlahan semua balok vertikal. Jika kita menjumlahkan semua balok horisontal, kita mendapatkan hasil 24 + 12 + 18 = 54. Jika kita menjumlahkan semua balok vertikal, kita mendapatkan hasil 20 + 16 + B = 54. Oleh karena itu, nilai B haruslah 16 agar kedua penjumlahan tersebut sama.

Rate this question:

• 14.

### Tante membeli 6 kg singkong seharga Rp50.000. Setiap kilogram singkong dapat diiris menjadi 10 singkong goreng dan biaya minyak goreng untuk membuat 30 singkong goreng adalah Rp8.000. Berapakah harga untuk membuat satu iris singkong goreng? (Petunjuk: harga pembuatan adalah biaya total)

• A.

Rp990

• B.

Rp1.100

• C.

Rp1.200

• D.

Rp900

• E.

Rp750

B. Rp1.100
Explanation
The cost of 6 kg of cassava is Rp50,000. Each kilogram of cassava can be sliced into 10 fried cassava, and the cost of oil to make 30 fried cassava is Rp8,000. To find the price of making one slice of fried cassava, we need to calculate the total cost of making 30 fried cassava and divide it by the total number of slices. Therefore, the price for making one slice of fried cassava is Rp1,100.

Rate this question:

• 15.

### Jika xy > 0, maka pernyataan di bawah ini yang PASTI benar adalah ...

• A.

X > 0

• B.

Y < 0

• C.
• D.

Y - x > 0

• E.
E.
Explanation
Since xy > 0, it means that both x and y have the same sign, either both positive or both negative. Therefore, the statement "x > 0" is definitely true because x must be positive. However, we cannot determine the sign of y based on the given information, so the statement "y < 0" is not necessarily true. Similarly, we cannot determine the relationship between y and x, so the statement "y - x > 0" is not necessarily true either.

Rate this question:

• 16.

### Dalam sebuah pertandingan,  skor yang bisa di dapatkan adalah 2, 3, dan 7.  Suatu tim memperoleh skor total 3528, setelah bermain beberapa kali dan setiap hasillnya dikalikan dengan ketiga macam skor tersebut. Berapa kalikah tim tersebut bermain?

• A.

7

• B.

6

• C.

8

• D.

5

• E.

10

A. 7
Explanation
The answer is 7 because the total score of 3528 can only be achieved by playing 7 times. This is because the possible scores are 2, 3, and 7, and each score is multiplied by the number of times played. If we assume that the team played 7 times, the total score would be 7 x 2 + 7 x 3 + 7 x 7 = 14 + 21 + 49 = 84. Since the total score is 3528, it means that the team played 7 times.

Rate this question:

• 17.

### Jika dalam satu tahun kabisat pohon rambutan berbuah dua kali selama masing-masing 25 hari, maka pohon rambutan tersebut tidak berbuah selama ... hari.

• A.

317

• B.

316

• C.

315

• D.

314

• E.

313

B. 316
Explanation
In a leap year, the rambutan tree bears fruit twice, each time for 25 days. Therefore, the total number of days the tree bears fruit in a leap year is 50 days. In a non-leap year, the tree does not bear fruit for the remaining days, which is 365 - 50 = 315 days. Since the question asks for the number of days the tree does not bear fruit, the answer is 316 days.

Rate this question:

• 18.

• A.

60

• B.

50

• C.

45

• D.

40

• E.

30

E. 30
• 19.

### Perhatikan promo di sebuah toko berikut ini: Diskon 20% sepatu wanita untuk pembelian ke-2 dan seterusnya Diskon 10% untuk total belanja minimal Rp1.000.000 Kakak membeli dua pasang sepatu wanita seharga masing-masing Rp1.000.000 dan membayar secara nontunai di kasir. Berapa nominal belanja kakak setelah diskon?

• A.

Rp1.450.000

• B.

Rp1.540.000

• C.

Rp1.620.000

• D.

Rp1.720.000

• E.

Rp1.750.000

C. Rp1.620.000
Explanation
Kakak membeli dua pasang sepatu wanita seharga masing-masing Rp1.000.000. Karena ini adalah pembelian ke-2 dan seterusnya, maka kakak mendapatkan diskon 20% untuk kedua pasang sepatu tersebut. Diskon ini akan mengurangi harga total sebesar 20% x Rp2.000.000 = Rp400.000. Setelah dikurangi diskon, harga total menjadi Rp2.000.000 - Rp400.000 = Rp1.600.000. Selanjutnya, karena total belanja kakak melebihi Rp1.000.000, kakak juga mendapatkan diskon 10% untuk total belanja. Diskon ini akan mengurangi harga total sebesar 10% x Rp1.600.000 = Rp160.000. Setelah dikurangi diskon, harga total menjadi Rp1.600.000 - Rp160.000 = Rp1.440.000. Namun, kakak membayar secara nontunai, sehingga dikenakan biaya tambahan 10% x Rp1.440.000 = Rp144.000. Jadi, nominal belanja kakak setelah diskon adalah Rp1.440.000 + Rp144.000 = Rp1.584.000.

Rate this question:

• 20.

### 17 + 18 + 19 x 2 - 20 : 4 = ...

• A.

68

• B.

72

• C.

84

• D.

103

• E.

106

A. 68
Explanation
To solve this expression, we need to follow the order of operations (PEMDAS/BODMAS). First, we perform the multiplication: 19 x 2 = 38. Then, we perform the division: 20 : 4 = 5. Next, we add the numbers: 17 + 18 + 38 - 5 = 68. Therefore, the correct answer is 68.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Oct 06, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Jul 03, 2020
Quiz Created by
Educatoria