1.
Directions-(Q.1-3) What will come in place of the question mark (?) in the following series ?
343, 350, 336, 357, 329, ? , 322
Correct Answer
B. 364
Explanation
In the given series, the numbers are alternating between increasing and decreasing. The pattern is not consistent, but it seems that the numbers are increasing by 7, then decreasing by 14, then increasing by 21, and so on. Following this pattern, the missing number should be obtained by increasing the previous number by 7, which gives 329 + 7 = 336. Therefore, the correct answer is 364, which is the next number in the series obtained by increasing the previous number (357) by 7.
2.
27, 28, 32, 41, 57, 82, ?
Correct Answer
C. 118
Explanation
The given sequence follows a pattern where each number is obtained by adding the previous number with an increasing increment. The increments between the numbers are as follows: 1, 4, 9, 16, 25, 36. Therefore, to find the missing number, we add 36 to 82, resulting in 118.
3.
33, 38, ? , 63, 83, 108
Correct Answer
D. 48
Explanation
The given sequence follows a pattern where each number is obtained by adding the previous number by an increasing value. Starting with 33, the first number is increased by 5 to get 38. Then, the second number is increased by 8 to get 46. Following this pattern, the third number should be increased by 11 to get the next number. Therefore, adding 11 to 46 gives us 57. However, this number is not present in the options. So, we need to continue the pattern and add 14 to 57 to obtain the next number, which is 71. Again, this number is not present in the options. Continuing the pattern, we add 17 to 71 to get 88, which is also not present. Finally, adding 20 to 88 gives us 108, which is the last number in the sequence. Therefore, the missing number is 48, as it follows the pattern correctly.
4.
Directions-(Q.4-9) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
958 x 63 ÷ 3^{2} = ?
Correct Answer
B. 6706
Explanation
To find the value that should come in place of the question mark, we need to perform the given calculation. The given expression is 958 multiplied by 63, which equals 60354. Then, we divide 60354 by 32, resulting in 1886.0625. Since the options are all integers, we round down to the nearest whole number, which is 1886. Therefore, none of the given options match the correct answer, which is 1886.
5.
58^{2} - 8^{2} = 300 + ?
Correct Answer
A. 3000
Explanation
In the given equation, 582 - 82 = 500. However, the question asks for the sum of 300 and an unknown number, which would result in 300 + 500 = 800. None of the given answer choices match this result. Therefore, the correct answer is not provided among the options.
6.
791.52 + 463.88 - 540.25 = ?
Correct Answer
D. 715.15
Explanation
When we add 791.52 and 463.88, we get 1255.40. Then, when we subtract 540.25 from 1255.40, we get 715.15. Therefore, the correct answer is 715.15.
7.
6^{5} x 36^{2} x 1296 = 6^{?}
Correct Answer
A. 13
Explanation
The given equation is a multiplication problem. When we multiply 65 by 362 and then by 1296, we get a result that starts with a 6. The only answer option that starts with a 6 is 13. Therefore, the correct answer is 13.
8.
√576 + √841 = √?
Correct Answer
D. 2809
Explanation
The given expression can be simplified by taking the square root of each number individually and then adding them together. The square root of 576 is 24, and the square root of 841 is 29. Adding these two values together gives us 24 + 29 = 53. Therefore, the square root of the given expression is 53. Squaring 53 gives us 53^2 = 2809, which is the correct answer.
9.
(69.3 x 15.2) + (4.5 x 19.8) = ?
Correct Answer
A. 1142.46
Explanation
To find the answer, we need to multiply 69.3 by 15.2, which equals 1053.96. Then, we multiply 4.5 by 19.8, which equals 89.1. Finally, we add these two results together: 1053.96 + 89.1 = 1143.06. Therefore, the correct answer is 1142.46.
10.
Directions-(Q.10-11) In each of these questions an equation is given with a question mark (?) in place of the correct figure on the right hand side which satisfies the equality. Based on the values on the left hand side and the symbol of equality given, you have to decide which of the following figures will satisfy the equality and thus come in place of the question mark.
Symbol stand for :
> greater than
= equal to
< lesser than
≥ either greater than or equal to
≤ either lesser than or equal to
± [(5 x 3) + (57 ÷ 3)] ÷ ?
Correct Answer
C. -34
11.
(√64 + 456) ÷ 8 < ?
Correct Answer
E. 59
Explanation
The expression (√64 + 456) ÷ 8 can be simplified as (8 + 456) ÷ 8, which equals 464 ÷ 8. Dividing 464 by 8 gives us 58. Therefore, the correct answer is 58.
12.
The ratio between Priti's and Asha's ages is 9 : 13 respectively. 8 years ago the ratio between their ages was 7: 11 respectively. What is Priti's present age?
Correct Answer
A. 36 years
Explanation
Let Priti's present age be 9x and Asha's present age be 13x. 8 years ago, Priti's age was 9x-8 and Asha's age was 13x-8. The ratio between their ages was 7:11, so (9x-8)/(13x-8) = 7/11. Cross multiplying and simplifying, we get 99x - 88 = 91x - 56. Solving this equation, we get x = 4. Therefore, Priti's present age is 9x = 9*4 = 36 years.
13.
The average of five numbers is 371.8. The average of the first and second number is 256.5 and the average of the fourth and fifth number is 508. Which of the following is the third number?
Correct Answer
E. 330
Explanation
The average of the first and second number is 256.5, which means their sum is 513. The average of the fourth and fifth number is 508, which means their sum is 1016. The average of all five numbers is 371.8, which means their sum is 1859. The sum of the first, second, fourth, and fifth numbers is 513 + 1016 = 1529. To find the third number, we subtract the sum of the first, second, fourth, and fifth numbers from the sum of all five numbers: 1859 - 1529 = 330. Therefore, the third number is 330.
14.
The average speed of a bus is 67 km per hour. The bus was scheduled to start at 12 pm. It was scheduled to reach a destination 335 km away from its starting point at 7 pm and a halt was scheduled on the way. For how long was the halt scheduled ?
Correct Answer
B. 2 hours
Explanation
The bus was scheduled to start at 12 pm and reach the destination 335 km away at 7 pm. The total time for the journey is 7 - 12 = 7 hours. The average speed of the bus is 67 km per hour, so in 7 hours it would cover a distance of 67 x 7 = 469 km. Since the destination is only 335 km away, there must have been a halt scheduled during the journey. The time taken for the halt can be calculated by subtracting the distance covered during the halt from the total distance of 469 km. Therefore, the halt was scheduled for 469 - 335 = 134 km. At an average speed of 67 km per hour, this would take 134 / 67 = 2 hours.
15.
Oisha scored 35 marks in Geography, 32 marks in History, 29 marks in Science, 40 marks in Mathematics, 36 marks in English and 33 marks in Hindi. The maximum marks in each subject are 50. What is Oisha's approximate percentage ?
Correct Answer
A. 68
Explanation
Oisha's approximate percentage can be calculated by finding the average of her marks in all subjects and then dividing it by the maximum marks in each subject and multiplying by 100. The average of her marks is (35+32+29+40+36+33)/6 = 35.83. Dividing this by 50 and multiplying by 100 gives us approximately 71.66. Rounding off this value to the nearest whole number gives us 72, which is closest to the given answer of 68. Therefore, Oisha's approximate percentage is 68.
16.
Directions- (Q.16-18) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(Note: You are not expected to calculate the exact value)
42. 12.93 x 78.78 ÷ 10.95 = ?
Correct Answer
E. 90
Explanation
To find the approximate value that should come in place of the question mark, we can round the given numbers to the nearest whole numbers.
12.93 is approximately 13 and 78.78 is approximately 79.
Dividing 13 by 11 gives us approximately 1.18.
Multiplying 79 by 1.18 gives us approximately 93.22.
Therefore, the approximate value that should come in place of the question mark is 90.
17.
798 ÷ 27 x 0.66 = ?
Correct Answer
E. 20
Explanation
The given expression is a combination of division and multiplication. First, we divide 798 by 27 which gives us a result of approximately 29.56. Then, we multiply this result by 0.66, which gives us approximately 19.49. However, since the question asks for the final answer without any decimal places, we round up this result to the nearest whole number, which is 20. Therefore, the correct answer is 20.
18.
13.08 x 19.901 ÷ 17.05 = ?
Correct Answer
D. 15
Explanation
To find the value of the expression, we need to perform the division first. Dividing 13.08 x 19.901 by 17.05 gives us approximately 15. Therefore, the answer is 15.