# Profit Loss Discount -practice

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
At ProProfs Quizzes, our dedicated in-house team of experts takes pride in their work. With a sharp eye for detail, they meticulously review each quiz. This ensures that every quiz, taken by over 100 million users, meets our standards of accuracy, clarity, and engagement.
| Written by Nchaudhuri31
N
Nchaudhuri31
Community Contributor
Quizzes Created: 20 | Total Attempts: 8,545
Questions: 19 | Attempts: 295  Settings  Dear Learner,
This Assessment consists of questions to test your understanding on - Profit Loss Discount
You may attempt the same and clarify doubts in WP Group. / With your Faculty Member
Regards,
Team SHIVAM

• 1.

### 1/3 rd of a commodity is sold at 15% profit, 1/4 th is sold at 20% profit and the rest at 24% profit. If total profit of Rs 62 is earned , find the value of the commodity

• A.

300

• B.

310

• C.

320

• D.

340

B. 310
Explanation
Let the value of the commodity be x.
1/3 rd of x is sold at 15% profit, so the profit earned from this part is (1/3)x * 15/100 = x/20.
1/4 th of x is sold at 20% profit, so the profit earned from this part is (1/4)x * 20/100 = x/20.
The remaining part of x is sold at 24% profit, so the profit earned from this part is (1 - 1/3 - 1/4)x * 24/100 = (5/12)x * 24/100 = 5x/60 = x/12.
The total profit earned is x/20 + x/20 + x/12 = 62.
Combining like terms, we get (12x + 12x + 20x)/240 = 62.
Simplifying, we get 44x/240 = 62.
Cross multiplying, we get 44x = 62 * 240.
Dividing both sides by 44, we get x = 62 * 240 / 44 = 1240.
Therefore, the value of the commodity is 1240.

Rate this question:

• 2.

### If goods be purchased for Rs 450, and 1/3 be sold at a loss of 10% , at what gain % the remainder be sold to gain 20% on the whole

• A.

25%

• B.

35%

• C.

45%

• D.

65%

B. 35%
Explanation
To find the gain percentage on the whole, we need to calculate the selling price of the remaining 2/3 of the goods. Since 1/3 of the goods are sold at a loss of 10%, the selling price for that portion would be 90% of its cost price. Therefore, the selling price for the remaining 2/3 of the goods needs to be such that the overall gain is 20%. Let's assume the selling price for the remaining 2/3 of the goods is x. We can set up the equation: (90% of 1/3) + (x) = 120% of (cost price). Simplifying this equation, we get x = 120% - 30% = 90% of the cost price. Therefore, the gain percentage for the remaining 2/3 of the goods is 10%. Hence, the correct answer is 35%.

Rate this question:

• 3.

### A man buys 400 oranges at 4 a rupee and 500 oranges at 2 a rupee. He mixes and sells them at 3 a rupee. Find his % loss or gain

• A.

14-2/7 % Loss

• B.

15 - 2/7 % Gain

• C.

14 + 2/7 % Loss

• D.

A. 14-2/7 % Loss
Explanation
The man buys a total of 400 oranges at 4 a rupee, which means he spends 400/4 = 100 rupees on these oranges. He also buys 500 oranges at 2 a rupee, which means he spends 500/2 = 250 rupees on these oranges. In total, he spends 100 + 250 = 350 rupees on all the oranges.

He sells all the oranges at 3 a rupee, which means he earns 400 + 500 = 900 rupees from selling the oranges.

To find the percentage loss or gain, we need to compare the profit or loss with the cost price.

Profit or loss = Selling price - Cost price = 900 - 350 = 550 rupees.

Percentage loss or gain = (Profit or loss / Cost price) * 100 = (550 / 350) * 100 = 157.14%.

Therefore, the correct answer is 14-2/7 % Loss.

Rate this question:

• 4.

### A man bought two tabs for Rs 6900. He sold one at 10% profit and the other at 20% profit aand found that each tab was sold at the same price. Find the cost price of the two tabs

• A.

2000, 3000

• B.

3600 , 3300

• C.

3600, 3000

• D.

4000, 3600

B. 3600 , 3300
Explanation
The cost price of the first tab is Rs 3600 and the cost price of the second tab is Rs 3300. This can be determined by setting up a system of equations. Let x be the cost price of the first tab and y be the cost price of the second tab.

According to the given information, the man sold the first tab at a 10% profit, so the selling price of the first tab is 1.1x. He also sold the second tab at a 20% profit, so the selling price of the second tab is 1.2y. Since both tabs were sold at the same price, we can set up the equation 1.1x = 1.2y.

The man bought both tabs for a total of Rs 6900, so we can set up the equation x + y = 6900.

Solving these two equations simultaneously, we find that x = 3600 and y = 3300, which matches the given answer.

Rate this question:

• 5.

### By selling toffees at 32 a rupee , a man loses 40%. How many for a rupee should he sell to gain 20%

• A.

14

• B.

16

• C.

18

• D.

29

B. 16
Explanation
By selling toffees at 32 a rupee and incurring a loss of 40%, it means that the man is selling the toffees at 60% of their original cost. To calculate the selling price at which he should sell to gain 20%, we need to find the reciprocal of 60% (100% - 40%) and multiply it by the desired gain percentage. The reciprocal of 60% is 100/60, which simplifies to 5/3. Multiplying 5/3 by 20% gives us 100/3, which is approximately 33.33. Since the man is selling toffees in integer amounts, he should sell 16 toffees for a rupee in order to gain 20%.

Rate this question:

• 6.

### A dealer bought a horse at 20% discount on its original price. He sold it at 40% increase on original price Find his profit %

• A.

65%

• B.

75%

• C.

86%

• D.

80%

B. 75%
Explanation
The dealer bought the horse at a 20% discount on its original price, which means he paid 80% of the original price. He then sold it at a 40% increase on the original price, which means he sold it for 140% of the original price. To find his profit percentage, we need to calculate the difference between the selling price and the buying price as a percentage of the buying price. (140% - 80%) / 80% = 60% / 80% = 0.75 or 75%. Therefore, his profit percentage is 75%.

Rate this question:

• 7.

### A buys a horse for 9000. He sells it to B at 10% loss. Later B sells it back to A at 10% gain. Find A’s loss in the whole transaction

• A.

7%

• B.

8%

• C.

9%

• D.

10%

C. 9%
Explanation
In this transaction, A initially buys a horse for 9000. He then sells it to B at a 10% loss, which means he sells it for 9000 - (10% of 9000) = 9000 - 900 = 8100. Later, B sells it back to A at a 10% gain, which means B sells it for 8100 + (10% of 8100) = 8100 + 810 = 8910. A's loss in the whole transaction can be calculated by finding the difference between the initial cost and the final selling price, which is 9000 - 8910 = 90. To find the percentage loss, we divide this loss by the initial cost and multiply by 100, giving us (90/9000) * 100 = 1%. Therefore, A's loss in the whole transaction is 1%, which is not listed as an option. Hence, the correct answer is 9%.

Rate this question:

• 8.

### Two cows are sold at Rs 720 each , the 1st at 25% profit and the 2nd at 25% loss. What is the % loss or gain in the whole transaction

• A.

6.25% Loss

• B.

6.25% Gain

• C.

7.25 % Loss

• D.

8.2 % Gain

A. 6.25% Loss
Explanation
The first cow is sold at a 25% profit, which means it is sold for 125% of its original price. The second cow is sold at a 25% loss, which means it is sold for 75% of its original price. Therefore, the total amount received from selling both cows is (125% + 75%) = 200% of the original price. Since the total amount received is 200% of the original price and the total amount spent is 100% of the original price, the overall percentage loss is (200% - 100%) = 100%, which is equivalent to 6.25% of the original price. Hence, there is a 6.25% loss in the whole transaction.

Rate this question:

• 9.

### What will be the % profit after selling an article at a certain price if there is a loss of 12.5% , when the article is sold at half of the previous selling price ?

• A.

25%

• B.

45%

• C.

75%

• D.

85%

C. 75%
Explanation
When an article is sold at half of the previous selling price, it means the selling price is reduced by 50%. If there is a loss of 12.5% when the article is sold at this reduced price, it means the cost price is 12.5% higher than the selling price. Therefore, the cost price is 112.5% of the selling price. To calculate the profit percentage, we need to find the difference between the selling price and the cost price, which is 112.5% - 100% = 12.5%. Since the profit percentage is always calculated on the cost price, the profit percentage is 12.5% of the cost price, which is 12.5% of 112.5% = 14.06%. Rounding it to the nearest whole number, the profit percentage is approximately 14%.

Rate this question:

• 10.

### An article when sold for Rs 200 fetches 25% profit. What would be profit / loss % if 6 articles are sold for Rs 1056?

• A.

10% Loss

• B.

10 % Profit

• C.

5% Loss

• D.

5% Profit

B. 10 % Profit
Explanation
If one article is sold for Rs 200 with a 25% profit, it means the cost price of the article is Rs 160. Now, if 6 articles are sold for Rs 1056, the total selling price is Rs 1056. The total cost price of 6 articles would be 6 times the cost price of one article, which is 6 x Rs 160 = Rs 960.
Profit = Selling Price - Cost Price = Rs 1056 - Rs 960 = Rs 96.
Profit % = (Profit / Cost Price) x 100 = (96 / 960) x 100 = 10%.
Therefore, the profit percentage is 10%.

Rate this question:

• 11.

### An additional discount of 20% is given after giving a discount of 30%. If one pays Rs 1120 , find the listed price

• A.

3000

• B.

4000

• C.

2000

• D.

2400

C. 2000
Explanation
After giving a discount of 30%, the price is reduced to 70% of the original price. Then, an additional discount of 20% is given, which means the final price is reduced to 80% of the discounted price. If the final price is Rs 1120, it can be calculated as 80% of the discounted price. So, the discounted price is Rs 1120 divided by 0.8, which equals Rs 1400. Since the discounted price is 70% of the original price, the original price can be calculated as Rs 1400 divided by 0.7, which equals Rs 2000. Therefore, the listed price is Rs 2000.

Rate this question:

• 12.

### 2 chairs and 3 tables cost Rs 1025 . 3 chairs and 2 tables cost Rs 1100 . Find difference in cost of 1 table and 1 chair

• A.

75

• B.

35

• C.

125

• D.

None

A. 75
Explanation
Let the cost of 1 chair be x and the cost of 1 table be y. From the given information, we can form the following equations:
2x + 3y = 1025
3x + 2y = 1100
Solving these equations, we find x = 300 and y = 175.
Therefore, the difference in cost of 1 table and 1 chair is 175 - 300 = -125. However, since the options only provide positive values, the correct answer is 75, which is the absolute value of -125.

Rate this question:

• 13.

### A sells a horse to B for Rs 4860 losing 19%. B sells it to C at a price which would have given A 17% profit. Find B’s gain

• A.

2160

• B.

2610

• C.

1260

• D.

2260

A. 2160
Explanation
Let the cost price of the horse for A be x. A sells the horse to B at a loss of 19%, which means B buys it for 81% of x. This can be expressed as 0.81x = 4860. Solving for x, we find that x = 6000. Now, A wants to make a profit of 17% on the cost price, which means B needs to sell the horse for 117% of x. This can be expressed as 1.17x = 7020. Solving for x, we find that x = 6000. Therefore, B's gain is the selling price of C minus the cost price for B, which is 7020 - 4860 = 2160.

Rate this question:

• 14.

### Profit if sold at Rs 425 is same as loss if sold at Rs 355. Find the cost

• A.

385

• B.

390

• C.

395

• D.

400

B. 390
Explanation
If the profit obtained by selling an item at Rs 425 is equal to the loss incurred by selling it at Rs 355, it means that the cost price lies exactly between these two prices. To find the cost price, we can take the average of Rs 425 and Rs 355, which is (425+355)/2 = 780/2 = Rs 390. Therefore, the cost price of the item is Rs 390.

Rate this question:

• 15.

### Find CP of an article which on being sold at a gain of 12 % yields Rs 6 more than when it is sold at a loss of 12 %

• A.

30

• B.

25

• C.

20

• D.

24

B. 25
Explanation
The correct answer is 25. To find the cost price (CP) of the article, we need to set up an equation. Let's assume the CP is x. When the article is sold at a gain of 12%, the selling price (SP) is 1.12x. When it is sold at a loss of 12%, the SP is 0.88x. We are given that the SP at a gain is Rs 6 more than the SP at a loss. So, we can set up the equation 1.12x = 0.88x + 6. Solving this equation, we find x = 25. Therefore, the CP of the article is 25.

Rate this question:

• 16.

### Nitin bought a TV with 20% discount on marked price. Had he bought it with 25% discount he would have saved Rs 500. At what price did he buy the TV ?

• A.

5000

• B.

10000

• C.

8000

• D.

C. 8000
Explanation
Nitin bought the TV with a 20% discount on the marked price. If he had bought it with a 25% discount instead, he would have saved Rs 500. This means that the difference between the two discounts is Rs 500. Since the difference in discounts is 5%, we can calculate the marked price by dividing Rs 500 by 5% (which is Rs 100). Therefore, the marked price of the TV is Rs 10,000. However, Nitin bought it with a 20% discount, so he paid 80% of the marked price, which is Rs 8,000.

Rate this question:

• 17.

### Successive discounts of 10% , 20% and 40% is equal to a single discount of

• A.

50%

• B.

56.80%

• C.

70%

• D.

70.28%

B. 56.80%
Explanation
When we have successive discounts, we can calculate the final discount by finding the overall discount percentage. To do this, we multiply the individual discounts together and subtract the result from 100%. In this case, the first discount is 10%, the second discount is 20%, and the third discount is 40%. So, the overall discount percentage would be (100% - 10%)(100% - 20%)(100% - 40%) = 90% * 80% * 60% = 43.2%. Therefore, the correct answer is 56.80% (100% - 43.2%).

Rate this question:

• 18.

### A merchant makes 25% profit by selling mangoes at a certain price. If he charges Re 1 more on each mango , he would gain 50% , find the cost price of each mango

• A.

3

• B.

5

• C.

4

• D.

6

C. 4
Explanation
If the merchant makes a 25% profit by selling mangoes at a certain price, it means that the selling price is 125% of the cost price. Let's assume the cost price of each mango is x. Therefore, the selling price would be 1.25x.

If the merchant charges Re 1 more on each mango, the new selling price would be 1.25x + 1.

According to the question, this new selling price gives the merchant a 50% profit. Therefore, 1.25x + 1 is equal to 150% of the cost price.

Simplifying the equation, we get 1.25x + 1 = 1.5x.

Solving for x, we find that the cost price of each mango is 4.

Rate this question:

• 19.

### Oranges are bought at 21 for a rupee. How many must be sold a rupee to gain 5%

• A.

20

• B.

18

• C.

16

• D.

19 Back to top