SAT Practice Test: Math Quiz! Trivia

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Mmmaxwell
M
Mmmaxwell
Community Contributor
Quizzes Created: 32 | Total Attempts: 56,884
Questions: 18 | Attempts: 3,293

SettingsSettingsSettings
SAT Practice Test: Math Quiz! Trivia - Quiz


Are you prepared to take the SAT’s? Do you suppose you can get past this quiz? Some tips to prepare for the SAT include registering for the test, get acclimated to the overall test structure and format. Then, become acquainted with the content and question styles. Zero in on any difficulties that you might have. Set a score goal. Make a study plan. Take this quiz and learn how to pass the SAT’s.


Questions and Answers
  • 1. 

    If x + k = 12 and p(x + k) = 36, what is the value of p ?

    • A.

      3

    • B.

      4

    • C.

      6

    • D.

      9

    • E.

      12

    Correct Answer
    A. 3
    Explanation
    If x + k = 12, we can substitute this value into the second equation. Therefore, p(12) = 36. To find the value of p, we need to divide 36 by 12, which gives us p = 3.

    Rate this question:

  • 2. 

    If 13 is added to one-half of a certain number the result is 37. What is the original number?

    • A.

      24

    • B.

      40

    • C.

      48

    • D.

      61

    • E.

      80

    Correct Answer
    C. 48
    Explanation
    If 13 is added to one-half of a certain number, the result is 37. To find the original number, we can set up the equation: (1/2)x + 13 = 37. Subtracting 13 from both sides gives (1/2)x = 24. Multiplying both sides by 2 gives x = 48. Therefore, the original number is 48.

    Rate this question:

  • 3. 

    In the figure above, the usual route from Town A to Town D is indicated by the solid line. The broken line indicates a detour route from B to C through E . Each line segment is labeled with its length in miles. How many more miles is the trip from Town A to Town D via the detour than via the usual route?

    • A.

      4

    • B.

      8

    • C.

      10

    • D.

      12

    • E.

      18

    Correct Answer
    B. 8
    Explanation
    The solid line represents the usual route from Town A to Town D, while the broken line represents the detour route from B to C through E. To find the difference in miles between the two routes, we need to calculate the total distance for each route.

    For the usual route, the total distance is the sum of the lengths of the line segments between A, B, C, and D, which is 4 + 6 + 2 + 4 = 16 miles.

    For the detour route, the total distance is the sum of the lengths of the line segments between A, B, E, C, and D, which is 4 + 2 + 4 + 2 + 2 = 14 miles.

    Therefore, the detour route is 2 miles shorter than the usual route.

    Rate this question:

  • 4. 

    Which of the following equations expresses y in terms of x for each of the four pairs of values shown in the table above?

    • A.

      Y = 5x + 7.5

    • B.

      Y = 5.5x + 2

    • C.

      Y = 5.5x + 7.5

    • D.

      Y = 7.5x

    • E.

      Y = 7.5x + 5.5

    Correct Answer
    B. Y = 5.5x + 2
    Explanation
    The equation y = 5.5x + 2 expresses y in terms of x for each of the four pairs of values shown in the table above. This is because the equation has a constant term of 2, which suggests that when x is 0, y will be 2. Additionally, the coefficient of x is 5.5, indicating that for every increase of 1 in x, y will increase by 5.5. Therefore, this equation accurately represents the relationship between x and y in the given table.

    Rate this question:

  • 5. 

      In the figure above, point B lies on AC. If x and y are integers, which of the following is a possible value of x?

    • A.

      30

    • B.

      35

    • C.

      40

    • D.

      50

    • E.

      55

    Correct Answer
    A. 30
  • 6. 

    The least and greatest numbers in a list of 7 real numbers are 2 and 20, respectively. The median of the list is 6, and the number 3 occurs most often in the list. Which of the following could be the average (arithmetic mean) of the numbers in the list?   I.7 II. 8.5 III. 10

    • A.

      I only

    • B.

      I and II only

    • C.

      I and III only

    • D.

      II and III only

    • E.

      I, II, and III

    Correct Answer
    E. I, II, and III
    Explanation
    The average (arithmetic mean) of a list of numbers is equal to the sum of all the numbers divided by the total number of numbers in the list. Since the median is 6, it means that there are 3 numbers less than 6 and 3 numbers greater than 6. The least number in the list is 2, and the greatest number is 20. Since the number 3 occurs most often, it means that there are at least 2 occurrences of 3 in the list. Therefore, it is possible to have an average of 7, 8.5, or 10 for the numbers in the list.

    Rate this question:

  • 7. 

    In the XY-coordinate plane, how many points are a distance of 4 units from the origin?

    • A.

      One

    • B.

      Two

    • C.

      Three

    • D.

      Four

    • E.

      More than four

    Correct Answer
    E. More than four
    Explanation
    In the XY-coordinate plane, the distance from the origin to any point (x, y) is given by the formula √(x^2 + y^2). For a point to be a distance of 4 units from the origin, we need to find all the points (x, y) that satisfy the equation √(x^2 + y^2) = 4. This equation represents a circle with radius 4 centered at the origin. A circle has an infinite number of points, so the answer is "more than four".

    Rate this question:

  • 8. 

    A rectangle has a perimeter of 100 units. If the length of the rectangle is twice its width, what is the area of the rectangle?

    • A.

      444.46 square units

    • B.

      555.56 square units

    • C.

      625.25 square units

    • D.

      800.25 square units

    Correct Answer
    B. 555.56 square units
  • 9. 

    If a cake is cut into thirds and each third is cut into fourths, how many pieces of cake are there?

    Correct Answer
    12
    Explanation
    If a cake is cut into thirds, it means it is divided into 3 equal parts. Then, each of these thirds is cut into fourths, which means each third is divided into 4 equal parts. Therefore, there will be a total of 3 x 4 = 12 pieces of cake.

    Rate this question:

  • 10. 

    If y= h/x, where h is a constant, and if y = 3 when x = 4, what does y equal when x = 6?

    Correct Answer
    2
    Explanation
    The equation y = h/x represents a relationship where y is inversely proportional to x. In this case, we are given that y = 3 when x = 4. To find the value of y when x = 6, we can use the given relationship and substitute the values. Plugging in x = 6 into the equation y = h/x, we get y = h/6. Since we know that y = 3 when x = 4, we can solve for h by substituting these values into the equation. 3 = h/4, which gives us h = 12. Now, we can substitute h = 12 and x = 6 into the equation y = h/x to find the value of y. y = 12/6 = 2. Therefore, when x = 6, y equals 2.

    Rate this question:

  • 11. 

    In the figure above, point B lies on side AC. If 55 < x < 60, what is one possible value of y ?

    Correct Answer
    120 < x < 125, 120, 121, 122, 123 124, 125
  • 12. 

    The price of a certain item was $10 in 1990 and it has gone up by $2 per year since 1990. If this trend continues, in what year will the price be $100?

    Correct Answer
    2035
    Explanation
    Since the price of the item has been increasing by $2 per year since 1990, we can calculate the number of years it will take for the price to reach $100 by dividing the difference between $100 and $10 by $2. The difference is $90, and dividing by $2 gives us 45. Therefore, it will take 45 years for the price to reach $100. Adding this to the starting year of 1990, we get the year 2035.

    Rate this question:

  • 13. 

    The figure above shows the graph of a quadratic function in the xy-plane. Of all the points (x, y) on the graph, for what value of x is the value of y greatest?

    Correct Answer
    5
    Explanation
    The value of y is greatest when x = 5. This can be observed from the graph, where the vertex of the quadratic function is located at x = 5. At the vertex, the value of y is maximized before it starts decreasing again. Therefore, the value of y is greatest when x = 5.

    Rate this question:

  • 14. 

    The number n is a 2-digit number. When n is divided by 10, the remainder is 9, and when n is divided by 9, the remainder is 8. What is the value of n ?

    Correct Answer
    89
    Explanation
    When a number is divided by 10, the remainder is the last digit of the number. In this case, the remainder is 9, which means the last digit of the number is 9. When the number is divided by 9, the remainder is 8, which means the sum of the digits of the number is 8. The only 2-digit number that satisfies both conditions is 89, where the last digit is 9 and the sum of the digits is 8. Therefore, the value of n is 89.

    Rate this question:

  • 15. 

    The area of the figure above is 9/4. What is the perimeter of the figure?

    Correct Answer
    13/2
    6.5
  • 16. 

    If j is chosen at random from the set {4, 5, 6} and k is chosen at random from the set {10, 11, 12}, what is the probability that the product of j and k is divisible by 5?

    • A.

      2/3

    • B.

      5/9

    • C.

      7/9

    • D.

      11/9

    • E.

      Option 5

    Correct Answer
    A. 2/3
    Explanation
    To find the probability that the product of j and k is divisible by 5, we need to consider all the possible combinations of j and k and count the favorable outcomes.
    The sets for j and k are as follows:
    For j: {4, 5, 6} For k: {10, 11, 12}
    Now, we can calculate the product of j and k for all possible combinations:
    For j = 4:
    4 * 10 = 40
    4 * 11 = 44
    4 * 12 = 48
    For j = 5:
    5 * 10 = 50
    5 * 11 = 55
    5 * 12 = 60
    For j = 6:
    6 * 10 = 60
    6 * 11 = 66
    6 * 12 = 72
    Now, let's count the combinations where the product is divisible by 5:
    40, 50, 60, 55, 60, 72
    There are a total of 6 combinations where the product is divisible by 5.
    Now, let's calculate the total number of possible combinations. Since there are 3 choices for j and 3 choices for k, there are a total of 3 * 3 = 9 possible combinations.
    So, the probability that the product of j and k is divisible by 5 is:
    (Number of Favorable Outcomes) / (Total Number of Possible Combinations) = 6/9 = 2/3
    Therefore, the probability is 2/3.

    Rate this question:

  • 17. 

    Tom and Alison are both salespeople. Tom’s weekly compensation consists of $300 plus 20 percent of his sales. Alison’s weekly compensation consists of $200 plus 25 percent of her sales. If they both had the same amount of sales and the same compensation for a particular week, what was that compensation, in dollars? 

    Correct Answer
    700
    Explanation
    Both Tom and Alison had the same amount of sales and the same compensation for a particular week. Tom's compensation consists of $300 plus 20 percent of his sales, while Alison's compensation consists of $200 plus 25 percent of her sales. Since they both had the same compensation, it means that the additional amount they earned based on their sales was the same. Therefore, the additional amount for both of them must be $400 (25% of sales - 20% of sales = 5% of sales = $400). Adding this additional amount to their base compensation, the total compensation for both Tom and Alison is $700.

    Rate this question:

  • 18. 

    Tx + 12y = -3 The equation above is the equation of a line in the XY-plane, and t is a constant. If the slope of the line is -10, what is the value of t?

    Correct Answer
    120
    Explanation
    Since the equation represents a line in the XY-plane, we can rewrite it in slope-intercept form (y = mx + b) by solving for y. Rearranging the equation, we have 12y = -tx - 3, which simplifies to y = (-t/12)x - 3/12. Comparing this with the slope-intercept form, we can see that the slope (m) is equal to -t/12. Given that the slope is -10, we can set up the equation -10 = -t/12 and solve for t. Multiplying both sides by 12, we get -120 = -t, which implies that t = 120.

    Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Apr 10, 2024
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Jun 12, 2011
    Quiz Created by
    Mmmaxwell

Related Topics

Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.