SSC CGL Exam Tier-I: Reasoning: Syllogism: Quiz!

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Tanmay Shankar
T
Tanmay Shankar
Community Contributor
Quizzes Created: 491 | Total Attempts: 1,789,058
Questions: 20 | Attempts: 2,100

SettingsSettingsSettings
SSC CGL Exam Tier-I: Reasoning: Syllogism: Quiz! - Quiz


Questions and Answers
  • 1. 

    Two statements are given followed by four conclusions. I. II. III and IV. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements. Indicate your answer. Statements: (A) No cow is a chair. (B) All chairs are tables. Conclusions: I. Some tables are chairs. II. Some tables are cows. III. Some chairs are cows. IV. No table is a cow.

    • A.

      Either II or III follow

    • B.

      Either II or IV follow

    • C.

      Only I follows

    • D.

      All conclusions follow

    • E.

      (*)

    Correct Answer
    E. (*)
    Explanation
    First Premise is Universal Negative (E-type).
    Second Premise is Universal Affirmative (A-type).
    No cow is chair.
     
    All chairs are tables.
    E + A  O1- type of Conclusion
    "Some tables are not cows."
    Conclusion I is Converse of the second Premise. Therefore, Conclusion I follows.
    Conclusions II and IV form Complementary Pair. Therefore, either Conclusion II or IV follows.
    Thus, Conclusion I and Conclusion II or IV follow.
    There is no such option.

    Rate this question:

  • 2. 

    Following a statement, conclusions I. II and III are given. Which one of the four alternatives is correct? Statement: Ministers arrived at the public function in their cars. Conclusions: I. All ministers are rich II. Ministers have cars. III. Ministers came to the public function.

    • A.

      Only II and III are implicit in the statement

    • B.

      Only I is implicit in the statement

    • C.

      Only I and II are implicit in the statement

    • D.

      Only III and I are implicit in the statement

    Correct Answer
    A. Only II and III are implicit in the statement
    Explanation
    The use of term 'All' in the conclusion I makes it invalid. We know that definite conclusion cannot be drawn from general statement.
    Ministers arrived at the public function in their cars. Thus, ministers have cars and they attended public function. Therefore only II and III are implicit in the statement.

    Rate this question:

  • 3. 

    Following a statement, conclusions I and II are given. Which one of the four alternatives is correct? Statement: Philanthropes with their human compassion and zeal to help the needy have contributed to human welfare in every society. Conclusions: I. Rich persons are Philanthropes II. Poor people cannot act as Philanthropes

    • A.

      Only I is implicit in the statement

    • B.

      Both I and II are implicit

    • C.

      Neither I nor II is Implicit

    • D.

      Only II is Implicit

    Correct Answer
    C. Neither I nor II is Implicit
    Explanation
    Neither conclusion I nor II is implicit in the statement. Any person can be philanthrope whether he is rich or poor.

    Rate this question:

  • 4. 

    A conclusion followed by statements I. II and III is given. Which one of the four alternatives is correct? Conclusion Many drug addicts were arrested Statements I. Taking drugs is a crime. II. One who commits a crime can be arrested III. Many people take drugs regularly. 

    • A.

      All the 3 statements taken together bring to the conclusion

    • B.

      Only I and II statements bring to the conclusion

    • C.

      Only II and III bring to the conclusion

    • D.

      Data is insufficient to draw the conclusion

    Correct Answer
    A. All the 3 statements taken together bring to the conclusion
    Explanation
    We are arrive at the conclusion by combining three pieces of Information given in the three statements.

    Rate this question:

  • 5. 

    A statement followed by two assumptions I and II is given. Which one of the four given alternatives is correct? Statement One should not sleep under a tree. Assumptions: I. The falling leaves may spoil our clothes. II. Trees give out CO2 at night which is injurious to health.

    • A.

      Only I is implicit

    • B.

      Only II is implicit

    • C.

      Both I and II are implicit

    • D.

      Neither I nor II is implicit

    Correct Answer
    B. Only II is implicit
    Explanation
    Only assumption II is implicit in the statement.

    Rate this question:

  • 6. 

    A question is followed by two statements I and II. Which one of the four given alternatives is correct? Has Electronic media improved the class room teaching? Statements: I. Electronic media is multisensory based. II. TV lessons supplement the class-room teaching.

    • A.

      Only I is Implicit

    • B.

      Only II is lmplicit

    • C.

      Both I and II are Implicit

    • D.

      Neither I nor II is Impliclt

    Correct Answer
    B. Only II is lmplicit
    Explanation
    Only statement II is implicit. It is true that TV lessons supplement the class-room teaching and as a result of this there is improvement in class room teaching.

    Rate this question:

  • 7. 

    In the following question a statement is followed by four inferences. Select the one which is most appropriate. Statement:  In the university examination most of the candidates write in Hindi medium.  Inferences:

    • A.

      All the candidates who appear in this examination write answers in Hindi

    • B.

      In this examination no candidate writes answers other than in Hindi

    • C.

      Mostly candidates with Hindi medium appear in this examination

    • D.

      Some candidates of this examination write in Hindi

    Correct Answer
    D. Some candidates of this examination write in Hindi
    Explanation
    Most of the students (Not All) write in Hindi medium in this examination. Therefore, some candidates of this examination write in Hindi.

    Rate this question:

  • 8. 

    In the following question a statement is followed by four inferences. Select the one which is most appropriate. All the books, written by Prabhakar are textbooks. Some of his books are published by Pitamber Publishing Company.

    • A.

      All the books published by Pitamber Publishing Company have been written by Prabhakar

    • B.

      Pitamber Publishing Company publishes some critical essays written by Prabhakar

    • C.

      Some textbooks written by Prabhakar are published by publishers other than Pitamber Publishing Company

    • D.

      Pitamber Publishing Company only publishes textbooks

    Correct Answer
    C. Some textbooks written by Prabhakar are published by publishers other than Pitamber Publishing Company
    Explanation
    The given statement can be shown by the following diagram:

    Rate this question:

  • 9. 

    A statement is given followed by four conclusions (1), (2), (3) and (4) You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Fertilizer consumption in India in 1984-85 was 8.21 MT. By 1990 it was 13.75 MT and by 2000 it is expected to reach 16 MT. What is your conclusion?

    • A.

      Fertilizer consumption is steady

    • B.

      There is a steady decrease in fertilizer consumption

    • C.

      Fertilizer consumption does not show any trend

    • D.

      There is a steady increase in fertilizer consumption

    Correct Answer
    D. There is a steady increase in fertilizer consumption
    Explanation
    The given data clearly indicate that there is a steady increase of fertilizer consumption.

    Rate this question:

  • 10. 

    A statement is given followed by four conclusions (1), (2), (3) and (4) You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. All guilty politicians were arrested. Tom and Gopal were among those arrested.

    • A.

      Tom and Gopal were guilty

    • B.

      Tom and Gopal were not politicians

    • C.

      All arrested people are politicians

    • D.

      All politicians are guilty

    Correct Answer
    A. Tom and Gopal were guilty
    Explanation
    It is clear that Tom and Gopal were guilty.

    Rate this question:

  • 11. 

    In the following question four alternative conclusions are given for a statement. Find out the most appropriate conclusion. About 18.6 metric tonnes of cereals, 2.3 metric tonnes of pulses, 4.6 metric tonnes of oil seeds and 6 metric tonnes of fibrous crops are damaged due to pest today. What does imply these results?

    • A.

      These pests damage cereals less in comparison to pulses

    • B.

      It is not a matter of great concern if fibrous crops are damaged

    • C.

      Some quantity of all the crops are damaged by insectsa

    • D.

      Pests equally damage all the crops

    Correct Answer
    C. Some quantity of all the crops are damaged by insectsa
    Explanation
    Some quantity of all the crops are damaged by insectsa

    Rate this question:

  • 12. 

    In the following question four alternative conclusions are given for a statement. Find out the most appropriate conclusion. Tom is a great player of football. All the football players earn huge wealth.

    • A.

      Wealth is required to be a great player

    • B.

      All the great players earn wealth

    • C.

      Other persons cannot earn wealth

    • D.

      Tom earns more wealth

    Correct Answer
    D. Tom earns more wealth
    Explanation
    Tom earns more wealth

    Rate this question:

  • 13. 

    In each of the following question a statement is given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions / assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: Physical exercise is necessary for good health. Conclusions: I.  John plays Tennis at age of seventy. II. Men with irregular habits have to go to hospital.

    • A.

      Only I follows

    • B.

      Only II follows

    • C.

      Neither I nor II follows

    • D.

      Both I and II follow

    Correct Answer
    A. Only I follows
    Explanation
    Only conclusion I follow John plays Tennis at the age of seventy. It means he is healthy.

    Rate this question:

  • 14. 

    In each of the following question a statement is given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions / assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: If he is intelligent, he will pass the examination. Assumptions: I. To pass, he must be intelligent. II. He will pass the examination.

    • A.

      Only I is implicit

    • B.

      Only II is implicit

    • C.

      Both I & II are implicit

    • D.

      Both are not implicit

    Correct Answer
    A. Only I is implicit
    Explanation
    It is mentions that if he is intelligent, he will pass the examination. Therefore, in order to pass the examination, he must be intelligent.

    Rate this question:

  • 15. 

    In this question a Statement followed by Conclusions. I and II is given. Which one of the four given alternatives (1),(2),(3) or (4) is correct? Statement: Fortune favours the brave. Conclusions: I.  Cowards die many deaths before their real death. II. For any success risks are necessary.

    • A.

      Only I follows

    • B.

      Only II follows

    • C.

      Neither I nor II follows

    • D.

      Both I and II follow

    Correct Answer
    B. Only II follows
    Explanation
    The given statement is a phrasal experssion which implies that for being successful one must take risk. Therefore, only conclusion II follow.

    Rate this question:

  • 16. 

    In this question a Statement is given followed by two Assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement(s). Indicate your answer from (1), (2), (3) or (4). Statement:  Population is the greatest pollutant. Assumptions: I. Increased population is the greatest resource. II. Illiterate mass leads to dirt and degradation.

    • A.

      Only I is implicit

    • B.

      Only II is implicit

    • C.

      Both I and II are implicit

    • D.

      Neither I nor II is implicit

    Correct Answer
    D. Neither I nor II is implicit
    Explanation
    Neither assumption I nor II is implicit in the statement. Any resource is exploited by human itself. Therefore, population is the greatest pollution.

    Rate this question:

  • 17. 

    A statement is given followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: Use of cosmetics is hazardous. Conclusions: I. Cosmetics have side effects. II. Cosmetics are inexpensive.

    • A.

      Only I follows

    • B.

      Only II follows

    • C.

      Both I and II follow

    • D.

      Neither I nor II follows

    Correct Answer
    A. Only I follows
    Explanation
    Only conclusion I follows. It is clear that cosmetics have side effects. There is no information about the cost of cosmetics.

    Rate this question:

  • 18. 

    A statement is given followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: Honesty and hard work lead to economic improvement of an individual. Conclusions: I.  There is a direct relation between honesty and economic improvement. II. Hard work and honesty always pay dividends.

    • A.

      I is implicit

    • B.

      II is implicit

    • C.

      I and II are implicit

    • D.

      I and II are not implicit

    Correct Answer
    B. II is implicit
    Explanation
    Clearly conclusion II is implicit in the statement. Honesty and hard work are necessary for development.

    Rate this question:

  • 19. 

    In each of the following, question statement is followed by two conclusions I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: Only the good die young. Conclusions: I. No good person lives to old age. II. Anyone who lives to old age must be bad. 

    • A.

      Only I follows

    • B.

      Only II follows

    • C.

      Both I and II follow

    • D.

      Neither I nor II follows

    Correct Answer
    B. Only II follows
    Explanation
    The term 'Only' has been used in the statement. It indicates that the one who lives to old age must be bad.

    Rate this question:

  • 20. 

    In each of the following, question statement is followed by two conclusions I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: Light comes from the Sun; feathers are light. Conclusions: I. Feather comes from the Sun. II. Sun is light.

    • A.

      Only I is implicit

    • B.

      Only II is implicit

    • C.

      Both I and II are implicit

    • D.

      Neither I nor II is implicit

    Correct Answer
    D. Neither I nor II is implicit
    Explanation
    The term 'Light' bears two different meanings:
    (i) the natural force that makes things visible, a source of light.
    (ii) not heavy.
    'Light comes from the Sun' means 'Sun is a source of Light'. 'Feathers are Light' means 'Feathers are not heavy'

    Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Mar 21, 2023
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Mar 12, 2014
    Quiz Created by
    Tanmay Shankar
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.