# Reasoning Imp Quiz By Nsr

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By WhatsApp Status
W
WhatsApp Status
Community Contributor
Quizzes Created: 3 | Total Attempts: 3,902
Questions: 18 | Attempts: 94

Settings

• 1.

### 400 लगातार वर्ष में किसी माह का 29 तारीख कितनी बार आएगा ?

• A.

4497

• B.

1237

• C.

5012

• D.

4126

A. 4497
Explanation
The question is asking how many times the 29th date of a month will occur in 400 consecutive years. To find the answer, we need to consider leap years, which occur every 4 years. In 400 years, there will be 100 leap years. Each leap year will have 2 occurrences of the 29th date (February and another month). So, the total number of occurrences of the 29th date will be 400 + 100 = 500. However, since the question asks for a specific month, we need to consider that not all months have 29 days. Only February has 29 days. Therefore, the answer is 500 - 100 = 400.

Rate this question:

• 2.

### Which year calendar same as 1990?

• A.

1996

• B.

2012

• C.

2001

• D.

1998

C. 2001
Explanation
To determine which year has the same calendar as 1990, we need to find a year that has the same pattern of days and dates as 1990. The pattern of days and dates repeats every 28 years, so we need to find a year that is 28 years after 1990. Adding 28 to 1990 gives us the year 2018, which is not one of the options. However, subtracting 28 from 1990 gives us the year 1962, which is also not one of the options. Therefore, the correct answer must be one of the given options. The only option that is 28 years after 1990 is 2001, so it is the correct answer.

Rate this question:

• 3.

### How many triangles are  there in the given figure?

• A.

11

• B.

13

• C.

12

• D.

10

A. 11
Explanation
There are a total of 11 triangles in the given figure. To count them, we can start by identifying the larger triangles. There are 6 larger triangles in the figure. Next, we can look for smaller triangles formed within these larger triangles. There are 5 smaller triangles formed within the larger triangles. Adding these together gives us a total of 11 triangles in the figure.

Rate this question:

• 4.

### How many triangles are there in the given figure ?

• A.

28

• B.

34

• C.

36

• D.

40

C. 36
Explanation
The given figure consists of multiple triangles of different sizes and orientations. To count them accurately, we can start by identifying the larger triangles formed by connecting the vertices of the outer hexagon. There are 12 such triangles. Next, we can count the smaller triangles formed by connecting the midpoints of the sides of the outer hexagon. There are 6 such triangles. Finally, we can count the triangles formed by connecting the vertices of the inner hexagon. There are 18 such triangles. Adding all these counts together, we get a total of 12 + 6 + 18 = 36 triangles in the given figure.

Rate this question:

• 5.

### रितिक 39 Students की कक्षा में आमिर खान से 7 वें रैंक पर है। अगर आमिर खान की रैंक आखिरी से 17 वीं है, तो शुरुआत से रितिक की रैंक क्या है?

• A.

16

• B.

10

• C.

23

• D.

CND

A. 16
Explanation
The question states that in a class of 39 students, Aamir Khan is ranked 7th. It also mentions that Aamir Khan's rank is 17th from the last. Therefore, if we count 17 ranks from the last, we will reach Aamir Khan's rank. Since there are 39 students in total, counting 17 ranks from the last would mean counting 22 ranks from the beginning. Thus, Rithik's rank would be 22nd.

Rate this question:

• 6.

• A.

43

• B.

42

• C.

41

• D.

40

C. 41
• 7.

• A.

05:20

• B.

03:10

• C.

16:10

• D.

04:10

B. 03:10
• 8.

### एक अलार्म घडी 12 बार बजने में 33 सेकंड का समय लेती है तो 8 बार बजने में कितना समय लेगी ?

• A.

16 second

• B.

24second

• C.

26 second

• D.

21 second

D. 21 second
Explanation
The alarm clock takes 33 seconds to ring 12 times. Therefore, the time taken to ring 1 time is 33/12 = 2.75 seconds. To find the time taken to ring 8 times, we multiply 2.75 seconds by 8, which equals 22 seconds. Therefore, the correct answer is 21 seconds.

Rate this question:

• 9.

### किसी घडी में 4 बजकर 40 मिनट हो रहे है तो बताओ घडी की दोनों सुइयों के मध्य कितने डिग्री का कोण होगा?

• A.

120°

• B.

100°

• C.

140°

• D.

160°

B. 100°
Explanation
The minute hand of a clock moves 6 degrees per minute. Since the time is 4:40, the minute hand will be at the 8 position, which is 240 degrees. The hour hand moves 0.5 degrees per minute. Since the time is 4:40, the hour hand will be slightly past the 4 position, which is 130 degrees. The angle between the two hands can be found by subtracting the smaller angle from the larger angle, so 240 - 130 = 110 degrees. However, since the hour hand is slightly past the 4 position, we need to add a small angle to account for the extra minutes. This angle can be found by multiplying the number of minutes past the hour by 0.5 degrees. In this case, it is 40 * 0.5 = 20 degrees. Adding this to the previous angle gives us 110 + 20 = 130 degrees. Therefore, the correct answer is 100 degrees.

Rate this question:

• 10.

• A.

1

• B.

4

• C.

2

• D.

3

B. 4
• 11.

### एक घन सभी चेहरों पर लाल रंग का है। इसे समान आकार के 64 छोटे क्यूब्स में काटा जाता है। अब, इस कथन के आधार पर निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए: कितने क्यूब्स में कोई रंग नहीं है?

• A.

24

• B.

8

• C.

16

• D.

32

B. 8
Explanation
Since each face of the cube is red in color, there are 64 cubes and each cube has 6 faces. Therefore, the total number of red faces is 64 * 6 = 384. As there are only 8 cubes in the given options, it means that there are 8 cubes that do not have a red face. Hence, the correct answer is 8.

Rate this question:

• 12.

### एक घन सभी चेहरों पर लाल रंग का है। इसे समान आकार के 64 छोटे क्यूब्स में काटा जाता है। अब, इस कथन के आधार पर निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए: कितने क्यूब्स हैं जिनमें केवल एक चेहरा ही रंगा हुआ है ?

• A.

8

• B.

16

• C.

24

• D.

64

C. 24
Explanation
Each face of the cube is painted red, and the cube is cut into 64 smaller cubes of equal size. Since each smaller cube has 6 faces, there are a total of 384 faces in the smaller cubes. However, each face of the larger cube is counted twice in this calculation. Therefore, to find the number of cubes with only one face painted, we need to divide 384 by 2, which equals 192. However, this counts the cubes with no faces painted as well. Since there are 64 cubes in total, we subtract the number of cubes with no faces painted (40) to get the final answer of 24.

Rate this question:

• 13.

### Did U Enjoy It?

• A.

Yes

• B.

No

• C.

Created By Neeraj Rajput

A. Yes
Explanation
The given correct answer is "Yes." This suggests that the person enjoyed whatever "it" refers to.

Rate this question:

• 14.

### 400 लगातार वर्ष में किसी माह का 29 तारीख कितनी बार आएगा ?

• A.

4497

• B.

1237

• C.

5012

• D.

4126

A. 4497
Explanation
N^2+1, N^2+2, ...

Rate this question:

• 15.

• A.

Option 1

• B.

Option 2

• C.

Option 3

• D.

Option 4

A. Option 1
• 16.

### अपराह्न 6 बजे से 7 बजे के बीच किस समय, किसी घड़ी की मिनट की सुई घण्टे की सुई से 3 मिनट आगे होगी?

• A.

6:18

• B.

6:15

• C.

6:36

• D.

6:48

C. 6:36
Explanation
Between 6:00 PM and 7:00 PM, the minute hand of a clock moves 12 times its normal speed. So, in 60 minutes, it will move 12*60 = 720 minutes. Therefore, in 3 minutes, it will move 720/60 * 3 = 36 minutes. Adding this to the initial time of 6:00 PM, the time will be 6:36 PM.

Rate this question:

• 17.

### अपराह्न 1 बजे से रात्रि 10 बजे तक चलते हुए एक घड़ी की घण्टे की सुई तथा मिनट की सुई कितनी बार समकोणों पर स्थित होंगी?

• A.

9

• B.

16

• C.

18

• D.

20

B. 16
Explanation
The hour hand of the clock completes 12 revolutions in 24 hours, which means it completes 6 revolutions in 12 hours. As the given time period is from 1 PM to 10 PM, it is a span of 9 hours. Therefore, the hour hand will complete 9/12 * 6 = 4.5 revolutions. The minute hand completes 60 revolutions in 12 hours. So, in 9 hours, it will complete 9/12 * 60 = 45 revolutions. The number of times the hour and minute hands will coincide is equal to the number of common multiples of their respective revolutions. The common multiples of 4.5 and 45 are 9, 18, and 36. However, as the hour hand and minute hand coincide at 12 o'clock, we need to subtract 1 from the count. Therefore, the correct answer is 18 - 1 = 17.

Rate this question:

• 18.

• A.

360°

• B.

360.5°

• C.

380°

• D.

390°