# The Numerical Aptitude Test: Quiz

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By TechFeedHub
T
TechFeedHub
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 3,012
Questions: 8 | Attempts: 3,013

Settings

.

• 1.

### A train travels 240 miles at a speed of 80 miles/hour. On the way back the train slows down to 40 miles/hour.  What is the overall time the train traveled?

• A.

7

• B.

9

• C.

10

• D.

12

• E.

4

B. 9
Explanation
The overall time the train traveled can be calculated by dividing the total distance traveled by the average speed. In this case, the train traveled 240 miles at a speed of 80 miles/hour for the first leg of the journey, and then traveled the same distance at a speed of 40 miles/hour for the return leg. The average speed can be calculated by taking the harmonic mean of the two speeds. Therefore, the overall time can be calculated as 240 miles divided by the average speed of 53.33 miles/hour, which equals approximately 4.5 hours.

Rate this question:

• 2.

### Nick returned from the market with a bag full of fruits and vegetables: 4 tomatoes, 10 onions, and 16 blueberries. Approximately,  what is the percentage of tomatoes out of all the fruits and vegetables?

• A.

12.5%

• B.

13.3%

• C.

11.6%

• D.

10%

• E.

20%

B. 13.3%
Explanation
The percentage of tomatoes out of all the fruits and vegetables can be calculated by dividing the number of tomatoes (4) by the total number of fruits and vegetables (4 + 10 + 16 = 30), and then multiplying by 100. This gives us (4/30) * 100 = 13.3%.

Rate this question:

• 3.

• A.

24

• B.

20

• C.

4

• D.

5

• E.

6

C. 4
• 4.

### Hannah and her parents are walking in the street. Her parents walk at a rate of 80 steps per minute. The father precedes the mother by 12 steps. Hannah walks behind her parents at a rate of 90 steps per minute. The average length of a step is equal among all family members.  How many seconds would pass since the moment she passes her mother until the moment she passes her father?

• A.

8

• B.

12

• C.

1.2

• D.

72

• E.

80

D. 72
Explanation
Hannah walks faster than her parents, so she will pass both of them at some point. Since the father is 12 steps ahead of the mother, Hannah will pass her mother first. The time it takes for Hannah to pass her mother can be calculated by dividing the number of steps the mother is behind the father (12) by the difference in their walking rates (90 - 80 = 10 steps per minute). This gives us 12/10 = 1.2 minutes. Since there are 60 seconds in a minute, the time it takes for Hannah to pass her mother is 1.2 * 60 = 72 seconds.

Rate this question:

• 5.

### A mobile company offers insurance that covers cases of theft and accidental water damage. According to their policy, the insurance pays 60% and 50%, respectively, and with a £30 deductible. This means the client pays the first £30, after which the insurance pays 60% in the case of theft and 50% in the case of accidental water damage.  How much will a client pay if her cell phone worth £1,080 was stolen?

• A.

£420

• B.

£450

• C.

£464

• D.

£660

• E.

678

B. £450
Explanation
The client will pay £450 if her cell phone worth £1,080 was stolen. This is because the insurance policy has a deductible of £30, which the client has to pay first. After that, the insurance pays 60% of the remaining amount, which is £1,080 - £30 = £1,050. 60% of £1,050 is £630, but since the insurance only covers up to 60% of the original value, the client will receive £630 - £30 = £600. Therefore, the client will ultimately pay £1,080 - £600 = £480.

Rate this question:

• 6.

### In the horse market, five Arabian horses can be bought for the price of two Mongolian horses and one Australian horse. How many Mongolian horses can be bought for the value of three Australian horses? A. Mongolian horse costs 60,000 pounds.  B. Two Mongolian horses can be bought for the price of three Arabian horses. Which combinations of the statements can answer the above question?

• A.

A and not B (only A)

• B.

B and not A (only B)

• C.

A and B together

• D.

A or B (alone)

• E.

Not A, not B

B. B and not A (only B)
Explanation
The question asks for the combination of statements that can answer the question of how many Mongolian horses can be bought for the value of three Australian horses. Statement A provides information about the cost of a Mongolian horse, but it does not provide any information about the value of Australian horses. Statement B states that two Mongolian horses can be bought for the price of three Arabian horses, which indirectly gives a comparison between the value of Mongolian and Arabian horses. Therefore, statement B alone can answer the question, making the answer "B and not A (only B)."

Rate this question:

• 7.

### Each container includes 6 electrical appliances. Each shipment contains the same number of microwave containers.  A. The number of appliances in a shipment containing 3 more than twice as many TV-set containers than microwave containers. B. The number of appliances in a shipment containing 2 fewer than 3 times as many TV-set containers than microwave containers.

• A.

A is greater than B

• B.

B is greater than A

• C.

A and B are equal.

• D.

Insufficient Data

D. Insufficient Data
• 8.

• A.

1980

• B.

882

• C.

396

• D.

196

• E.

2376