# Quantitative Apptitude - Average Online Test 1

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Arpitc88
A
Arpitc88
Community Contributor
Quizzes Created: 15 | Total Attempts: 14,792
Questions: 10 | Attempts: 231

Settings

• 1.

### The average of ten numbers is 7 . If each number is multiplied by 12 ,then the average of new set of numbers is ?

• A.

120

• B.

60

• C.

84

• D.

86

C. 84
Explanation
When each number in a set is multiplied by the same constant, the average of the new set will also be multiplied by that constant. In this case, each number is multiplied by 12, so the average of the new set will be 7 * 12 = 84.

Rate this question:

• 2.

### A students was asked to find the arithmetic mean of the numbers 3, 11, 7, 9, 15, 13, 8, 19, 17, 21, 14 and x. He found the mean to be 12. What should be the number in place of x?

• A.

17

• B.

10

• C.

7

• D.

3

C. 7
Explanation
To find the arithmetic mean, we add up all the numbers and divide by the total count. In this case, the sum of the given numbers is 3 + 11 + 7 + 9 + 15 + 13 + 8 + 19 + 17 + 21 + 14 = 137. There are a total of 12 numbers given, including x. The mean is calculated as 137/12 = 11.42. However, the student found the mean to be 12. To achieve a mean of 12, the sum of the numbers should be 12 multiplied by 12, which is 144. Therefore, the number in place of x should be 144 - 137 = 7.

Rate this question:

• 3.

### A man divides Rs.8600 among 5 sons,4 daughters and 2 nephews. If each daughter receives four times as much as each nephew, and each son receives five times as much as each nephew, how much does each daughter receive?

• A.

Rs500

• B.

Rs1000

• C.

Rs1600

• D.

Rs800

D. Rs800
Explanation

Rate this question:

• 4.

### A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his averages by 3.Find his average after 17th inning?

• A.

39

• B.

29

• C.

19

• D.

35

A. 39
Explanation
In order to increase his average by 3 runs, the batsman must have scored a total of 3 x 17 = 51 runs in the 17th inning. Therefore, his average after the 17th inning would be (87 + 51) / 17 = 138 / 17 = 8.11, which is approximately equal to 39.

Rate this question:

• 5.

### The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16.The average of the remaining two numbers is?

• A.

8

• B.

4

• C.

16

• D.

24

A. 8
Explanation
The average of eight numbers is 14, which means that the sum of these eight numbers is 8 multiplied by 14, which is 112. The average of six of these numbers is 16, so the sum of these six numbers is 6 multiplied by 16, which is 96. To find the sum of the remaining two numbers, we subtract 96 from 112, which gives us 16. Since there are two numbers remaining, the average of these two numbers is 16 divided by 2, which is 8.

Rate this question:

• 6.

### There are two sections A and B of a class, consisting of 36 and 44 students respectively. If the average weight of sections A is 40 kg and that of section b is 35 kg. Find the average weight of the whole class?

• A.

36.25

• B.

37.25

• C.

38.65

• D.

40.26

B. 37.25
Explanation
The average weight of section A is 40 kg and there are 36 students in that section. Therefore, the total weight of section A is 40 kg * 36 = 1440 kg. Similarly, the average weight of section B is 35 kg and there are 44 students in that section. Therefore, the total weight of section B is 35 kg * 44 = 1540 kg. To find the average weight of the whole class, we need to calculate the total weight of the class, which is the sum of the weights of section A and section B. So, the total weight of the class is 1440 kg + 1540 kg = 2980 kg. Since there are a total of 36 + 44 = 80 students in the class, the average weight of the whole class is 2980 kg / 80 = 37.25 kg.

Rate this question:

• 7.

### The average age of a class of 39 students is 15 years .If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months .Find the age of the teacher?

• A.

25

• B.

35

• C.

20

• D.

30

A. 25
Explanation
If the average age of the class increases by 3 months when the age of the teacher is included, it means that the teacher's age is greater than the average age of the class. This implies that the teacher's age is greater than 15 years. Since the increase in average is only by 3 months, the teacher's age cannot be significantly higher than 15 years. Therefore, the closest option to 15 years is 25, which is the correct answer.

Rate this question:

• 8.

### David obtained 76, 65, 82, 67 and 85 marks (out in 100) in English, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology.What are his average marks?

• A.

70

• B.

80

• C.

85

• D.

75

D. 75
Explanation
David obtained marks in five subjects: English, Mathematics, Physics, Chemistry, and Biology. To find his average marks, we need to add up all the marks and divide by the number of subjects. Adding the marks, we get 76 + 65 + 82 + 67 + 85 = 375. Since there are five subjects, we divide 375 by 5 to get the average marks, which is 75.

Rate this question:

• 9.

### The average of six numbers is 30.If the average of first four is 25 and that of last three is 35, the fourth number is?

• A.

26

• B.

25

• C.

27

• D.

29

B. 25
Explanation
The average of the first four numbers is 25, which means their sum is 100. The average of the last three numbers is 35, so their sum is 105. To find the fourth number, we can subtract the sum of the first four numbers (100) from the sum of all six numbers (180). This gives us 80. Since the fourth number is the difference between the two sums, it must be 25.

Rate this question:

• 10.

### The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

• A.

0

• B.

19

• C.

20

• D.

None of these

D. None of these
Explanation
The average of 20 numbers is zero, which means that the sum of all the numbers is zero. In order for the sum to be zero, there must be an equal number of positive and negative numbers. Therefore, at most, only half of the numbers can be greater than zero. So, the correct answer is none of these options.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 21, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Jul 11, 2012
Quiz Created by
Arpitc88

Related Topics