Passage Trivia Questions: Can You Pass The Test? Quiz

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Laluhusnul
L
Laluhusnul
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 3,160
Questions: 10 | Attempts: 3,160

SettingsSettingsSettings
Passage Trivia Questions: Can You Pass The Test? Quiz - Quiz

This quiz has some Passage trivia questions; can you pass the test? A passage is a perfect way for testing your comprehension skills and if they are up to the scales that they should be. Read the passage as many times as you need and see if you can answer the questions that follow correctly and get the high score. All the best!


Questions and Answers
  • 1. 

    Birds are a kind of vertebrate animals. Most of the birds have feathers and wings and can fly, but not all of them can. Birds do not have teeth, but a hard beak or bill instead. They use the beak to pick up food. The food they eat gives them energy so that they have the power to fly. Flying takes a lot of energy. when flying, they make different movements, sometimes by gliding with their wings held still or by flapping their wings up and down. Unlike humans, birds do not give birth to babies. instead, they lay eggs. after laying eggs, a mother birds sit on the eggs to keep them warm until they hatch. Birds spend most of their time looking for food using them keen eyesight. They use their beak and claws to get bugs, worms, small mammals, fish, fruit, grain or nectar. Although birds eat different food, most of them feed on insects. Those that eat insects are called insectivores. 1. Not all birds can Fly

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    A. True
    Explanation
    Birds do not have teeth, but a hard beak or bill instead. They use the beak to pick up food. The food they eat gives them energy so that they have the power to fly. Flying takes a lot of energy. Therefore, not all birds have the ability to fly. This means that the statement "Not all birds can fly" is true.

    Rate this question:

  • 2. 

    Some birds have teeth.

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    B. False
    Explanation
    Birds do not have teeth. Instead, they have a beak which is used for various purposes such as capturing and eating food. The absence of teeth in birds is an adaptation to their diet and feeding habits.

    Rate this question:

  • 3. 

    Birds can fly by gliding and flapping their wings.

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    A. True
    Explanation
    Birds have the ability to fly by using two main techniques: gliding and flapping their wings. Gliding allows birds to soar through the air without flapping their wings, taking advantage of air currents and thermals to stay aloft. On the other hand, flapping their wings provides the necessary lift and propulsion for birds to navigate and maintain flight. These two methods work together to enable birds to fly efficiently and effectively. Therefore, the statement "Birds can fly by gliding and flapping their wings" is true.

    Rate this question:

  • 4. 

    Birds cannot see well.

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    B. False
    Explanation
    The statement "Birds cannot see well" is incorrect. Birds actually have excellent vision. They have a high number of photoreceptor cells in their eyes, allowing them to see a wide range of colors and detect small movements. Additionally, many bird species have a keen sense of depth perception and can see ultraviolet light, which is invisible to humans. Therefore, the correct answer is False.

    Rate this question:

  • 5. 

    Most birds feed on grains.

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    B. False
    Explanation
    The statement says "most birds feed on grains," which implies that the majority of birds eat grains. However, this statement is false because not all birds feed on grains. There are many species of birds that have different diets, such as carnivorous birds that primarily eat meat or insectivorous birds that primarily eat insects. Therefore, the correct answer is false.

    Rate this question:

  • 6. 

         The elephant is one of the largest and strongest animals. It is a strange-looking animal with its legs, huge sides and back, large hanging ears, a small tail, little eyes, long white tusks and above all its long nose, the trunk.      The trunk is the elephant's peculiar feature, and its has various uses. The elephant draws up water with its trunk and can squirt it all over its body like a shower. It can also lift leaves and put them into its mouth. In fact, the trunk serves the elephant as a long arm and hand. An elephant looks very clumsy and heavy, and yet it can move very quickly.      The elephant is a very intelligent animal. Its intelligence combined with its great strength makes it a very useful servant to humankind and it can be trained to serve in various ways such as carrying heavy loads, hunting for tigers and even fighting. 6. The third paragraph is mainly about the fact that

    • A.

      Elephants are strong

    • B.

      Elephants can lift logs

    • C.

      Elephants are servants

    • D.

      Elephants are very useful

    • E.

      Elephants must be trained

    Correct Answer
    D. Elephants are very useful
    Explanation
    The third paragraph is mainly about the fact that elephants are very useful. It mentions that their intelligence combined with their great strength makes them valuable servants to humankind. It further explains that elephants can be trained to serve in various ways, such as carrying heavy loads, hunting for tigers, and even fighting. This highlights the usefulness of elephants and their ability to be trained for different tasks.

    Rate this question:

  • 7. 

    Which of the following is NOT true the characteristics of an elephant described in the first paragraph?

    • A.

      It looks strange

    • B.

      It is heavy

    • C.

      It is wild

    • D.

      It has trunk

    • E.

      It has a small tail

    Correct Answer
    C. It is wild
    Explanation
    The given correct answer is "It is wild." The first paragraph describes various characteristics of an elephant, such as its strange appearance, heavy weight, possession of a trunk, and a small tail. However, it does not mention anything about the elephant being wild. Therefore, the statement "It is wild" is not true based on the information provided in the first paragraph.

    Rate this question:

  • 8. 

    It is stated in the text that the elephant uses the trunk to do the following, except

    • A.

      To eat

    • B.

      To push

    • C.

      To drink

    • D.

      To carry thins

    • E.

      To squirts water ever the body

    Correct Answer
    B. To push
    Explanation
    The correct answer is "to push". The passage mentions that the elephant uses its trunk to eat, drink, carry things, and squirt water over its body. However, it does not mention the trunk being used specifically for pushing.

    Rate this question:

  • 9. 

    The trunk is the elephant's peculiar feature....(paragraph 2)     The underlined word is close in meaning to

    • A.

      Large

    • B.

      Strange

    • C.

      Tough

    • D.

      Smooth

    • E.

      Long

    Correct Answer
    B. Strange
    Explanation
    The underlined word "peculiar" in the sentence suggests that the trunk is an unusual or distinctive feature of an elephant. This implies that the trunk is not common or typical among other animals, making it strange or peculiar. Therefore, the word "strange" closely relates to the meaning of "peculiar" in this context.

    Rate this question:

  • 10. 

    "The elephant draws up water with its trunk and can squirt it all over its body like a shower        (paragraph 2)        The bold underlined refers to?

    • A.

      Water

    • B.

      The elephant

    • C.

      The elephant's trunk

    • D.

      The elephant's body

    • E.

      Shower bath

    Correct Answer
    A. Water
    Explanation
    The bold underlined refers to water because the sentence states that the elephant draws up water with its trunk and squirts it all over its body like a shower. This indicates that the underlined word is referring to the water that the elephant uses to shower itself.

    Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Mar 21, 2023
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Aug 11, 2010
    Quiz Created by
    Laluhusnul
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.