# Pie And Line Chart Test! Trivia Questions Quiz

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Bhargavobama
B
Bhargavobama
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 1,792
Questions: 10 | Attempts: 1,792

Settings

.

• 1.

### The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and answer the questions based on it. - If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be the amount of royalty to be paid for these books? -

• A.

Rs. 19,450

• B.

Rs. 21,200

• C.

Rs. 22,950

• D.

Rs. 26,150

C. Rs. 22,950
Explanation
Let the amount of Royalty to be paid for these books be Rs. r. Then, 20 : 15 = 30600 : r => r = Rs. (30600x15)/20 = Rs. 22,950.

Rate this question:

• 2.

### What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty? -

• A.

15 Degrees

• B.

24 Degrees

• C.

54 Degrees

• D.

48 Degrees

C. 54 Degrees
Explanation
Central angle corresponding to Royalty = (15% of 360)º = (15/100)x360º = 54º.

Rate this question:

• 3.

### The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

• A.

Rs. 36

• B.

Rs. 37.50

• C.

Rs. 42

• D.

Rs. 44.25

B. Rs. 37.50
Explanation
Clearly, marked price of the book = 120% of C.P. Also, cost of paper = 25% of C.P Let the cost of paper for a single book be Rs. n. Then, 120 : 25 = 180 : n => n = Rs. (25x180)/120 = Rs. 37.50 .

Rate this question:

• 4.

### If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?

• A.

Rs. 187.50

• B.

Rs. 191.50

• C.

Rs. 175

• D.

Rs. 180

A. Rs. 187.50
Explanation
For the publisher to earn a profit of 25%, S.P. = 125% of C.P. Also Transportation Cost = 10% of C.P. Let the S.P. of 5500 books be Rs. x. Then, 10 : 125 = 82500 : x => x = Rs.(125x82500)/10= Rs. 1031250. Therefore S.P. of one book = Rs. 1031250/5500= Rs. 187.50 .

Rate this question:

• 5.

• A.

5%

• B.

33 1/5%

• C.

20%

• D.

25%

D. 25%
• 6.

### Study the following line graph and answer the questions. Exports from Three Companies Over the Years (in Pesetas) For which of the following pairs of years the total exports from the three Companies together are equal?

• A.

1995 and 1998

• B.

1996 and 1998

• C.

1997 and 1998

• D.

1995 and 1996

D. 1995 and 1996
Explanation
Total exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are: In 1993 = (30 + 80 + 60) = 170 In 1994 = (60 + 40 + 90) = 190 In 1995 = (40 + 60 + 120) = 220 In 1996 = (70 + 60 + 90) = 220 In 1997 = (100 + 80 + 60) = 240 In 1998 = (50 + 100 + 80) = 230 In 1999 = (120 + 140 + 100) = 360 Clearly, the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during the years 1995 and 1996.

Rate this question:

• 7.

### Average annual exports during the given period for Company Y is approximately what percent of the average annual exports for Company Z?

• A.

87.12%

• B.

89.64%

• C.

91.21%

• D.

93.33%

D. 93.33%
Explanation
Analysis of the graph: From the graph it is clear that 1. The amount of exports of Company X (in Pesetas) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively. 2. The amount of exports of Company Y (in Pesetas.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively. 3. The amount of exports of Company Z (in Pesetas) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively. Average annual exports (in Pesetas) of Company Y during the given period = 1/7 x (80 + 40 + 60 + 60 + 80 + 100 + 140) = 560/7= 80. Average annual exports (in Pesetas) of Company Z during the given period = 1/7 x (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100) = (600/7 ) . Therefore Required percentage = [(80)/(600/7) * 100]=93%

Rate this question:

• 8.

### In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?

• A.

1994

• B.

1995

• C.

1996

• D.

1997

C. 1996
Explanation
The difference between the exports from the Companies X and Y during the various years are: In 1993 = (80 - 30) = 50 In 1994 = (60 - 40) = 20 In 1995 = (60 - 40) = 20 In 1996 = (70 - 60) = 10 In 1997 = (100 - 80) = 20 In 1998 = (100 - 50) = 50 In 1999 = (140 - 120) = 20 Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

Rate this question:

• 9.

### What was the difference between the average exports of the three Companies in 1993 and the average exports in 1998? -

• A.

15.33

• B.

18.67

• C.

20

• D.

22.17

C. 20
Explanation
Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1993 = [ 1/3 x (30 + 80 + 60) ] = ( 170/3) Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1998 = [1/3 x (50 + 100 + 80) ] = (230/3) Difference [ ( 230/3) - ( 170/3) ] = ( 60/3) = 20

Rate this question:

• 10.

### In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the average annual exports over the given years?

• A.

2

• B.

3

• C.

4

• D.

5

C. 4
Explanation
Average annual exports of Company Z during the given period = 1/7 x (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100) = ( 600/7) = 85.71 From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., 85.71) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the given years.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 21, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Mar 06, 2015
Quiz Created by
Bhargavobama

Related Topics