# Profit And Loss- Chapter Wise Test

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Deepakiimt.2008
D
Deepakiimt.2008
Community Contributor
Quizzes Created: 9 | Total Attempts: 8,504
Questions: 10 | Attempts: 3,714

Settings

TEST DESCRIPTION Total No. Of Questions = 10Test Duration = 15 minutesTotal Marks = 40Negative Marking = YES(1 mark will be deducted for each wrong answered question

• 1.

### When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

• A.

Rs. 21,000

• B.

Rs. 22,500

• C.

Rs. 25,300

• D.

Rs. 25,800

C. Rs. 25,300
Explanation
When the plot is sold for Rs. 18,700 and the owner loses 15%, it means that the selling price is only 85% of the original price. To find the original price, we can set up the equation: 0.85x = 18,700, where x is the original price. Solving for x, we get x = 18,700 / 0.85 = Rs. 22,000.

To gain 15% on the original price, the plot must be sold for 115% of the original price. Therefore, the selling price should be 1.15 * 22,000 = Rs. 25,300.

Rate this question:

• 2.

### What is the maximum percentage discount that a merchant can offer on her Marked Price so that she ends up selling at no profit or loss, if she had initially marked her goods up by 50%?

• A.

33.33%

• B.

20%

• C.

25%

• D.

16.67%

A. 33.33%
Explanation
To determine the maximum percentage discount, we need to consider that the merchant initially marked the goods up by 50%. To end up selling at no profit or loss, the selling price should be equal to the cost price. If the merchant offers a discount of 33.33%, the selling price will be 66.67% of the marked price, which means the merchant will be selling at the cost price and there will be no profit or loss. Therefore, the maximum percentage discount that the merchant can offer is 33.33%.

Rate this question:

• 3.

### Vikash bought a suitcase with 15% discount on the labeled price. He said the suitcase for Rs.2880 with 20% profit on the labeled price. At what price did he buy the suitcase?

• A.

Rs.2040

• B.

Rs. 2400

• C.

Rs. 2604

• D.

Rs. 2640

A. Rs.2040
Explanation
Solution :

Let the labeled price be Rs.x. Then, 120% of x = 2880

Therefore x=(2880×100/120) = 2400.

C.P = 85% of Rs.2400 = Rs(85/100x2400) =Rs.2040.

Rate this question:

• 4.

### Shyam buys 10 apples for Rs 1. At what price should he sell a dozen apples if he wishes to make a profit of 25%?

• A.

Rs 0.125

• B.

Rs 1.25

• C.

Rs 1.5

• D.

Rs 1.8

C. Rs 1.5
Explanation
He cost price of 1 apple = 1/10 th of a dollar or Rs 0.10. As Shyam wishes to make a profit of 25%, his selling price per apple will be 0.10 + 25% of 0.10 = Rs 0.125. If the selling price of 1 apple is Rs 0.125, then the selling price of a dozen apples = 12 * 0.125 = Rs 1.5

Rate this question:

• 5.

### Sonia bought a machine for Rs. 80,000 and spent Rs.5000 on repair and Rs.1000 on transport and sold it with 25% profit. At what price did he sell the machine?

• A.

Rs. 1,05,100

• B.

Rs. 1,06,250

• C.

Rs. 1,07,500

• D.

Rs. 1,17,500

C. Rs. 1,07,500
Explanation
Solution:

C.P = Rs.(80000+5000+1000)

= Rs.86000

Profit= 25%.

S.P = 12.5% of Rs. 86000

=Rs.(125/100×86000)

=Rs.107500.

Rate this question:

• 6.

### 'X' sold an article for Rs.1080 thereby losing 10%. 'Y' sold another article for Rs.1800 at a loss of 10%. Who incurred a greater loss?

• A.

X

• B.

Y

• C.

Can not be determined

• D.

Both have equal

B. Y
Explanation
For X, SP=1080 and loss=10% => CP = 1080/0.9 =1200 => loss = 1200-1080 = 120.
For Y, SP=1800 and loss=10% => CP = 1800/0.9 = 2000 => loss = 2000-1800 = 200.

Rate this question:

• 7.

### In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

• A.

30%

• B.

70%

• C.

80%

• D.

100%

B. 70%
Explanation
Solution

Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420.

New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125

New S.P. = Rs. 420.

Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295.

Required percentage = (295 /420 *100) % = 1475/81 % = 70 % appox

Rate this question:

• 8.

### If the cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, what is the % profit or loss made by the merchant?

• A.

25% loss

• B.

25% profit

• C.

20% loss

• D.

20% profit

C. 20% loss
Explanation
Solution:

Let the cost price of 1 article be Rs 1.
Therefore, cost price of 20 articles = 20 * 1 = Rs 20

The selling price of 25 articles = cost price of 20 articles = Rs 20.

Now, we know the selling price of 25 articles. Let us find the cost price of 25 articles.

Cost price of 25 articles = 25 * 1 = Rs 25.

Therefore, profit made on sale of 25 articles = Selling price of 25 articles - cost price of 25 articles

= 20 - 25 = - Rs 5.

As the profit is in the negative, the merchant has made a loss of Rs 5.

Therefore, % loss = (Loss/Cost Price) * 100

% loss = [ -5/25 ] *100 = 20% loss.

Rate this question:

• 9.

### If a man reduces the selling price of a fan from Rs.400 to Rs.380, his loss increases by 2%. The cost price of the fan is-

• A.

Rs. 480

• B.

Rs. 500

• C.

Rs. 600

• D.

Rs. 1000

D. Rs. 1000
Explanation
Solution:

Let C.P be Rs.x

Then,

2% of x=(400 - 380)=20
x/50 = 20 x
x= =1000.

Rate this question:

• 10.

### In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

• A.

30%

• B.

70%

• C.

100%

• D.

250%

B. 70%

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Aug 02, 2024
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Jul 14, 2013
Quiz Created by
Deepakiimt.2008

Related Topics