Math Word Problems Questions! Trivia Quiz

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Lauren
L
Lauren
Community Contributor
Quizzes Created: 4 | Total Attempts: 853
Questions: 8 | Attempts: 312

SettingsSettingsSettings
Math Word Problems Questions! Trivia Quiz - Quiz

.


Questions and Answers
  • 1. 

    A movie theater offers 30% off the price of a movie ticket to students from your school.  The regular price of a movie ticket is $8.50.  What is the discounted price that you would pay for a ticket?

    • A.

      $2.55

    • B.

      $5.50

    • C.

      $5.95

    • D.

      $8.20

    Correct Answer
    C. $5.95
    Explanation
    The movie theater offers a 30% discount on the regular price of $8.50. To calculate the discounted price, we multiply $8.50 by 0.30, which gives us $2.55. Then, we subtract $2.55 from $8.50 to get the discounted price of $5.95.

    Rate this question:

  • 2. 

    A student estimated that she scored 700 on the mathematics portion of her college entrance exam.  She actually scored 660.  What was her percent error?

    • A.

      6.1%

    • B.

      40%

    • C.

      5.7%

    • D.

      6%

    Correct Answer
    A. 6.1%
    Explanation
    The student estimated that she scored 700 on the math portion, but she actually scored 660. To find the percent error, we need to calculate the difference between the estimated score and the actual score, which is 700 - 660 = 40. Then, we divide this difference by the actual score (660) and multiply by 100 to get the percent error. So, (40/660) * 100 = 6.06, which is approximately 6.1%. Therefore, her percent error is 6.1%.

    Rate this question:

  • 3. 

    AJ purchased a new tv for $1200.  The regular price of the tv was $1500.  What percent did AJ save by buying it on sale?

    • A.

      20%

    • B.

      25%

    • C.

      30%

    • D.

      35%

    Correct Answer
    A. 20%
    Explanation
    AJ saved 20% by buying the TV on sale. To calculate the savings percentage, we need to find the difference between the regular price and the sale price, which is $1500 - $1200 = $300. Then, we divide this difference by the regular price ($300/$1500) and multiply by 100 to get the percentage. The result is 0.2, which is equivalent to 20%. Therefore, AJ saved 20% by purchasing the TV on sale.

    Rate this question:

  • 4. 

    Each week, Ainsley spends $28 at the local coffee shop.  If she gets a total of $50 each week from her parents for her allowances, what percentage of her allowance is she spending at the coffee shop each week?

    • A.

      56%

    • B.

      78%

    • C.

      22%

    • D.

      28%

    Correct Answer
    A. 56%
    Explanation
    Ainsley spends $28 out of her $50 allowance each week at the local coffee shop. To find the percentage, divide $28 by $50 and multiply by 100. The calculation is (28/50) * 100 = 56%. Therefore, 56% of her allowance is spent at the coffee shop each week.

    Rate this question:

  • 5. 

    Morgan bought a book for $12.95, and her total bill was $13.92.  What was the percent of tax applied to her purchase?

    • A.

      9.5%

    • B.

      7.5%

    • C.

      9.7%

    • D.

      6%

    Correct Answer
    B. 7.5%
    Explanation
    The percent of tax applied to Morgan's purchase can be calculated by finding the difference between her total bill and the cost of the book, and then dividing that difference by the cost of the book. In this case, the difference is $13.92 - $12.95 = $0.97. Dividing $0.97 by $12.95 gives us approximately 0.075, which is equivalent to 7.5%. Therefore, the correct answer is 7.5%.

    Rate this question:

  • 6. 

    You take out a loan for $1000 at a rate of 3% for 8 years.  How much interest will you have to pay on that loan?

    • A.

      $240

    • B.

      $24

    • C.

      $2400

    • D.

      $24000

    Correct Answer
    A. $240
    Explanation
    To calculate the interest on a loan, you multiply the principal amount (in this case, $1000) by the interest rate (3%) and the time period (8 years).

    So, the calculation would be:
    Interest = $1000 * 0.03 * 8 = $240

    Therefore, the correct answer is $240.

    Rate this question:

  • 7. 

    Ms. Ward wants to buy a suit marked $60.  She receives a 25% discount, and then there is 7% sales tax.  How much does Ms. Ward actually spend on the suit?

    • A.

      $45

    • B.

      $15

    • C.

      $48.15

    • D.

      $69.75

    Correct Answer
    C. $48.15
    Explanation
    After receiving a 25% discount, Ms. Ward will pay 75% of the original price. Therefore, she will pay 0.75 * $60 = $45. Then, she needs to add the 7% sales tax to this amount. The sales tax can be calculated as 7% of $45, which is 0.07 * $45 = $3.15. Adding this tax to the discounted price, Ms. Ward will actually spend $45 + $3.15 = $48.15 on the suit.

    Rate this question:

  • 8. 

    Zach surveyed students at his school for a math project.  When he analyzed the results, 38 people, or 18% of those surveyed selected hamburgers as their favorite food.  About how many people did Zach survey?

    • A.

      212

    • B.

      210

    • C.

      684

    • D.

      211

    Correct Answer
    D. 211
    Explanation
    Zach surveyed students at his school for a math project and found that 18% of those surveyed selected hamburgers as their favorite food. The question asks for an estimate of the total number of people Zach surveyed. Since 18% of the total is given as 38 people, we can set up a proportion to find the total number of people. If 18% is equal to 38, then 100% (the total) is equal to x. Solving this proportion, we find that x is approximately equal to 211. Therefore, Zach surveyed about 211 people.

    Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Mar 16, 2023
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Jan 30, 2015
    Quiz Created by
    Lauren
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.