6th Grade Math: Hardest Practice Exam! Trivia Quiz
Reviewed by Janaisa Harris
Janaisa Harris, BA (Mathematics)|
High School Math Teacher
Review Board Member
Janaisa Harris, an experienced educator, has devoted 4 years to teaching high school math and 6 years to tutoring. She holds a bachelor's degree in Mathematics (Secondary Education, and Teaching) from the University of North Carolina at Greensboro and is currently employed at Wilson County School (NC) as a mathematics teacher.
, BA (Mathematics)
Approved & Edited byProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Take our 6th Grade Math: Hardest Practice Exam and discover if you have what it takes to conquer these challenging math enigmas. Ready to put your math skills to the ultimate test? This trivia quiz is designed to push your math knowledge to its limits, covering topics that'll challenge even the brightest minds.
Are you up for the challenge? Sharpen your pencils, engage your brain, and embark on a journey through complex calculations and brain-teasing challenges. Tackle questions that will truly showcase your mastery of 6th-grade math concepts. Get ready to show off your math muscle and earn the title Read moreof math champion!
6th Grade Math Questions and Answers
1.
What is the order of the following set of numbers from greatest to least?
1 1/3, 2/3, -1/3, 9/3
A.
-1/3, 1 1/3, 2/3, 9/3
B.
9/3, 1 1/3, 2/3, -1/3
C.
-1/3, 9/3, 1 1/3, 2/3
D.
1 1/3, 2/3, -1/3, 9/3
Correct Answer
B. 9/3, 1 1/3, 2/3, -1/3
Explanation To order the set of numbers from greatest to least, we'll need to compare their values:
9/3 (3): This is the largest number in the set, as 9/5 is equal to 1.8.
1 1/3 ( i.e. 4/3) (1.333...): After that comes 1 1/3, which is approximately 1.333....
2/3 (0.666...): The next largest number is 2/3, which is approximately 0.666....
-1/3 (-0.333...): Finally, the smallest number in the set is -1/3, which is approximately -0.333....
Only comparing numerators with the common denominator 3 for all fractions, we can also infer the answer directly. 9/3 > 4/3 > 2/3 > -1/3.
Hence, option B is correct.
Rate this question:
2.
The weekly milk order for the Tranquility Inn includes 40 gallons of low-fat milk and 15 gallons of chocolate milk. What is the ratio of the number of low-fat gallons to chocolate gallons in the Tranquility Inn’s weekly milk order?
A.
5:1
B.
8:3
C.
6:3
D.
7:4
Correct Answer
B. 8:3
Explanation The ratio of low-fat milk gallons to chocolate milk gallons in the Tranquility Inn's weekly order is 40:15, which simplifies to 8:3. To simplify the ratio, you can find the greatest common divisor (GCD) of both numbers (40 and 15), which is 5. Divide both numbers by the GCD: 40 ÷ 5 = 8, 15 ÷ 5 = 3. Hence, the correct option is B.
Rate this question:
3.
Which of the following fractions is closest to 0?
A.
-5/12
B.
3/5
C.
1/3
D.
-2/7
Correct Answer
D. -2/7
Explanation When comparing fractions, it's helpful to look at their absolute values because negative signs only indicate direction on the number line, not the size of the fraction. The fraction with the smallest absolute value is the one closest to 0.
Let's look at each fraction's absolute value (distance from 0 on the number line):
|-5/12| = 5/12 ≈ 0.4167
|3/5| = 3/5 = 0.6
|1/3| = 1/3 ≈ 0.3333
|-2/7| = 2/7 ≈ 0.2857
Hence option D is correct.
Rate this question:
4.
Triangle ABC is similar to Triangle DEF . What is the length of DF ?
BC=8 AC=6 EF=4
A.
2 meters
B.
3 meters
C.
4 meters
D.
6 meters
Correct Answer
B. 3 meters
Explanation Since triangles ABC and DEF are similar, their corresponding sides are proportional.
AC / BC = DF / EF
6 / 8 = DF / 4
DF = 3
Rate this question:
5.
A certain map uses a scale of 1 inch equals 25 miles. How many miles are represented by 5 inches on this map?
A.
25
B.
125
C.
150
D.
160
Correct Answer
B. 125
Explanation To determine the number of miles represented by 5 inches on the map, you can use the given scale of 1 inch equals 25 miles. Multiply the length on the map (in inches) by the scale factor to find the corresponding distance in miles. Distance in miles = Length on the map × Scale factor Distance in miles = 5 inches × 25 miles/inch Distance in miles = 125 miles. So, 5 inches on the map represents 125 miles in reality.
Rate this question:
6.
When wheel B turns 2 revolutions, wheel A turns 5 revolutions. When wheel A turns 40 revolutions, how many revolutions does wheel B turn?
A.
4
B.
16
C.
80
D.
84
Correct Answer
B. 16
Explanation Let's create a ratio: Revolutions of A / Revolutions of B = 5 / 2
Now we want to find out how many revolutions wheel B will turn when wheel A turns 40 revolutions using the same ratio.
We know that Revolutions of A = 40. Let's solve for Revolutions of B: 40 / Revolutions of B = 5 / 2
Now, cross-multiply and solve for Revolutions of B:
2 * 40 = 5 * Revolutions of B
80 / 5 = Revolutions of B = 16
Rate this question:
7.
A farmer harvested 14,000 pounds of almonds from an 8-acre orchard. Which proportion could be solved to find x, the expected harvest from a 30-acre orchard?
A.
8/14,000=x/30
B.
8/14,000=30/x
C.
30/14,000=x/8
D.
20/14,000=x/8
Correct Answer
B. 8/14,000=30/x
Explanation Let's set up the ratio of harvest to orchard size: Harvest / Orchard size = 14,000 pounds / 8 acres
Now, let's use the same ratio to find the expected harvest from a 30-acre orchard: Expected harvest / Orchard size = x pounds / 30 acres.
We can set up a proportion using the ratios: (14,000 pounds / 8 acres) = (x pounds / 30 acres) which can also be written as 8 / 14,000 = 30 / x.
Hence option B is correct.
Rate this question:
8.
A company makes 5 blue cars for every 3 white cars it makes. If the company makes 15 white cars in one day, how many blue cars will it make?
A.
9
B.
13
C.
25
D.
30
Correct Answer
C. 25
Explanation Let's set up a proportion using the given ratio and the number of white cars: Blue Cars / White Cars = 5 / 3
We want to find the number of blue cars when there are 15 white cars: Blue Cars / 15 = 5 / 3
Now, cross-multiply and solve for Blue Cars: Blue Cars = (5 / 3) * 15 Blue Cars = 25
Rate this question:
9.
The vice president of sales took a client out to lunch. If the lunch was $44 and she gave a 20% tip, how much money did she spend on lunch?
A.
$8.80
B.
$35.20
C.
$52.80
D.
$60.80
Correct Answer
C. $52.80
Explanation First, calculate the tip amount: Tip = (Tip percentage / 100) * Cost of lunch Tip = (20 / 100) * $44 Tip = $8.80
Now, add the tip to the cost of the lunch to find the total amount spent: Total amount spent = Cost of lunch + Tip Total amount spent = $44 + $8.80 Total amount spent = $52.80
Rate this question:
10.
A survey of 1000 registered voters revealed that 450 people would vote for candidate A in an upcoming election. If 220,000 people vote in the election, how many votes would the survey takers predict candidate A should receive?
A.
44,500
B.
48,900
C.
99,000
D.
91,000
Correct Answer
C. 99,000
Explanation Let's set up a proportion using the surveyed votes and the total votes: Votes for candidate A (surveyed) / Total surveyed voters = Votes for candidate A (predicted) / Total number of people voting
Votes for candidate A (predicted) / 220,000 = 450 / 1000
Votes for candidate A (predicted) = 450 * 220 = 99,000
Rate this question:
11.
If 50% of a number is 20, what is 75% of the number?
A.
8
B.
15
C.
30
D.
40
Correct Answer
C. 30
Explanation Let's call the number "x."
We can set up an equation using the information provided: 0.5 * x = 20
Now, solve for x: x = 20 / 0.5 x = 40
So, the number is 40.
To find 75% of the number: 75% of 40 = 0.75 * 40 = 30
Therefore, 75% of the number is 30.
Rate this question:
12.
What is 60%of 30?
A.
1.8
B.
18
C.
180
D.
16
Correct Answer
B. 18
Explanation To find 60% of 30, you multiply 30 by 0.60 (which is the decimal equivalent of 60%).
60% of 30 = 0.60 * 30 = 18
So, 60% of 30 is 18.
Rate this question:
13.
What is the value of 7/9 * 2/9?
A.
9/81
B.
14/81
C.
9/9
D.
11/81
Correct Answer
B. 14/81
Explanation To multiply fractions, you simply multiply the numerators (top numbers) together to get the new numerator and multiply the denominators (bottom numbers) together to get the new denominator.
So, 7/9×2/9=14/81
Rate this question:
14.
The original price of a new bicycle is $138.00. If the bicycle is marked down 15%, what is the new price?
A.
$20.17
B.
$117.30
C.
$123.00
D.
$115.30
Correct Answer
B. $117.30
Explanation To find the new price after a markdown, you need to calculate 85% of the original price (since the price is marked down by 15%).
Calculate the markdown amount: Markdown amount = Original price × Markdown percentage
Markdown amount = $138.00 × 0.15 = $20.70
Now, subtract the markdown amount from the original price to find the new price: New price = Original price - Markdown amount
New price = $138.00 - $20.70 = $117.30
So, after a 15% markdown, the new price of the bicycle is $117.30.
Rate this question:
15.
What is the value of 10/11 * 11/12?
A.
5/6
B.
21/23
C.
2
D.
5
Correct Answer
A. 5/6
Explanation When multiplying fractions, we multiply the numerators together and the denominators together. In this case, multiplying 10/11 by 11/12 gives us (10 * 11) / (11 * 12), which simplifies to 110/132. To simplify further, we can divide both the numerator and denominator by their greatest common divisor, which is 22. Dividing 110 by 22 gives us 5, and dividing 132 by 22 gives us 6. Therefore, the simplified value of 10/11 * 11/12 is 5/6.
Rate this question:
16.
What is the value of 12 divided by -3?
A.
9
B.
4
C.
-4
D.
2
Correct Answer
C. -4
Explanation When dividing a positive number by a negative number, the result is always negative. In this case, 12 divided by -3 would result in -4.
Rate this question:
17.
One morning, the temperature was 5° below zero. By noon, the temperature rose 20° Fahrenheit (F) and then dropped 8°F by evening. What was the evening temperature?
A.
17* below zero
B.
15* below zero
C.
7* above zero
D.
14* below zero
Correct Answer
C. 7* above zero
Explanation Let's break down the temperature changes step by step:
Morning temperature: -5°F (5 degrees below zero)
Temperature at noon: -5°F + 20°F = 15°F
Temperature in the evening: 15°F - 8°F = 7°F
So, the evening temperature was 7°F (7 degrees above zero)
Rate this question:
18.
The ticket prices to a play are $5.00 for teachers and $3.00 for students. How much will it cost for a group of 71 students and 5 teachers to see the play?
A.
$228.00
B.
$238.00
C.
$370.00
D.
$240.00
Correct Answer
B. $238.00
Explanation To calculate the total cost for a group of 71 students and 5 teachers to see the play, you need to multiply the number of students by the student ticket price and the number of teachers by the teacher ticket price, then add the two amounts together.
Total cost = (Number of students × Student ticket price) + (Number of teachers × Teacher ticket price)
Total cost = (71 students × $3.00/student) + (5 teachers × $5.00/teacher)
Total cost = $213.00 + $25.00 = $238.00
So, it will cost a group of 71 students and 5 teachers $238.00 to see the play.
Rate this question:
19.
A soccer team has $90.00 to buy soccer balls. If one soccer ball costs $15.60, what is the greatest number of soccer balls the team can buy?
A.
4
B.
5
C.
6
D.
2
Correct Answer
B. 5
Explanation To find the greatest number of soccer balls the team can buy, you need to divide the total amount they have ($90.00) by the cost of one soccer ball ($15.60).
Number of soccer balls = Total amount available / Cost of one soccer ball
Number of soccer balls = $90.00 / $15.60
Number of soccer balls â‰ˆ 5.7692
Since you can't have a fraction of a soccer ball, you'll round down to the nearest whole number.
The team can buy a maximum of 5 soccer balls with $90.00.
Rate this question:
20.
What value of k makes the following equation true?
k ÷3=36
A.
108
B.
98
C.
38
D.
81
Correct Answer
A. 108
Explanation To find the value of k that makes the equation k / 3 = 36 true, you need to solve for k.
Given: k /3 â€‹= 36
Multiply both sides of the equation by 3 to isolate k: k = 36×3 = 108
Rate this question:
21.
What is the greatest common divisor of 54, 36, and 24?
A.
2
B.
3
C.
6
D.
10
Correct Answer
C. 6
Explanation To find the greatest common divisor (GCD) of 54, 36, and 24, you can use various methods, such as prime factorization or the "division ladder" approach. Let's use the prime factorization method:
Prime factorization of 54: 54 = 2 × 3 × 3 × 3
Prime factorization of 36: 36 = 2 × 2 × 3 × 3
Prime factorization of 24: 24 = 2 × 2 × 2 × 3
Now, look for the common factors among these prime factorizations:
Common factors of 54, 36, and 24: 2^1 and 3^1
The GCD is the product of the common prime factors raised to the lowest exponent they appear in:
GCD = 2^1 × 3^1 = 2 × 3 = 6
Rate this question:
22.
What is 12/60 expressed in lowest terms?
A.
1/8
B.
1/6
C.
1/5
D.
4/5
Correct Answer
C. 1/5
23.
In the equation x + y = 4, what is the value of y * x if y =2?
A.
2
B.
4
C.
6
D.
8
Correct Answer
B. 4
Explanation Applying value of y to the first equation,
x + 2 = 4
x = 2
Hence, x * y = 2 * 2 = 4
Rate this question:
24.
If x − 3=6, what is the value of x?
A.
2
B.
3
C.
9
D.
6
Correct Answer
C. 9
25.
How many inches are in 2 1/2 feet?
A.
24
B.
25
C.
30
D.
35
Correct Answer
C. 30
Explanation There are 12 inches in a foot. To convert feet to inches, you can multiply the number of feet by 12.
Given: 2 feet and 1/2 (or 0.5) feet
Convert 2 feet to inches: 2 feet × 12 inches/foot = 24 inches
Convert 0.5 feet to inches: 0.5 feet × 12 inches/foot = 6 inches
Now, add the inches together: 24 inches + 6 inches = 30 inches
Rate this question:
26.
It takes a machine 12 minutes to fill 200 bottles of soda. At this rate, how many minutes will it take the machine to fill 500 bottles of soda?
A.
25 minutes
B.
28 minutes
C.
30 minutes
D.
40 minutes
Correct Answer
C. 30 minutes
Explanation To solve this problem, you can set up a proportion based on the rate of filling bottles.
Let's set up the proportion: Time / Number of bottles = Constant rate
For the first scenario: 12 minutes / 200 bottles = Constant rate
Now, we can use the same constant rate for the second scenario to find the time needed to fill 500 bottles: Time / 500 bottles = Constant rate
Solve for Time: Time = 500 bottles × Constant rate
Substitute the constant rate from the first scenario (12 minutes / 200 bottles): Time = 500 bottles × (12 minutes / 200 bottles)
Now, perform the calculation: Time = (500 × 12) / 200
Time = 6000 / 200 Time = 30
Rate this question:
27.
Marcus spent $3.25 to wash his car. If one quarter operates the car wash for 60 seconds, how long did it take him to wash his car?
A.
10 minutes
B.
13 minutes
C.
16 minutes
D.
15 minutes
Correct Answer
B. 13 minutes
Explanation To find out how long it took Marcus to wash his car, we can calculate the number of quarters he used and then convert that to seconds.
Cost per quarter = $0.25
Number of quarters used = Cost to wash the car / Cost per quarter
Number of quarters used = $3.25 / $0.25 = 13
Now, multiply the number of quarters by the time operated per quarter: Time taken = Number of quarters used × Time per quarter
Time taken = 13 quarters × 60 seconds/quarter = 780 seconds / 60 = 13 minutes
Rate this question:
28.
Sheila has been given 5 minutes to solve 20 arithmetic problems. What is the minimum rate Sheila can work in order to finish in time?
A.
1 problems per minute
B.
2 problems per minute
C.
4 problems per minute
D.
6 problems per minute
Correct Answer
C. 4 problems per minute
Explanation To find the minimum rate at which Sheila needs to work to finish solving 20 arithmetic problems in 5 minutes, we can calculate the number of problems she needs to solve per minute.
Minimum rate = Number of problems / Time available
Minimum rate = 20 problems / 5 minutes = 4 problems/minute
Rate this question:
29.
If a freight train travels at a speed of 20 miles per hour for 6 hours, how far will it travel?
A.
120 miles
B.
80 miles
C.
26 miles
D.
140 miles
Correct Answer
A. 120 miles
Explanation Distance = Speed × Time
Distance = 20 miles/hour × 6 hours = 120 miles
So, the freight train will travel a distance of 120 miles.
Rate this question:
30.
Which equation could be used to find the area in square inches of a circle with a radius of 8 inches?
A.
A=8xπ
B.
A=πx8 to the power of 2
C.
A=8xπ to the power of 2
D.
None of the Above
Correct Answer
B. A=πx8 to the power of 2
Explanation The formula for the area of a circle is given by A=πr^2
Given the radius r = 8 inches, the equation to find the area in square inches of a circle with this radius is: A=π×(8)^2
Rate this question:
Janaisa Harris |BA (Mathematics)|
High School Math Teacher
Janaisa Harris, an experienced educator, has devoted 4 years to teaching high school math and 6 years to tutoring. She holds a bachelor's degree in Mathematics (Secondary Education, and Teaching) from the University of North Carolina at Greensboro and is currently employed at Wilson County School (NC) as a mathematics teacher.
Quiz Review Timeline +
Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.