# Can You Survive The Math Practice Test?

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Aroraclasses
A
Aroraclasses
Community Contributor
Quizzes Created: 4 | Total Attempts: 1,386
Questions: 25 | Attempts: 562

Settings

.

• 1.

### The average speed of a bus is three-fifth the average speed of a car which covers 3250 kms. in 65 hours. What is the average speed of the bus

• A.

30 kmph

• B.

20 kmph

• C.

35 kmph

• D.

36 kmph

• E.

None of these

A. 30 kmph
Explanation
The average speed of the car can be calculated by dividing the total distance covered (3250 km) by the total time taken (65 hours), which gives us 50 kmph. Since the average speed of the bus is three-fifths of the car's average speed, we can calculate it by multiplying the car's average speed by three-fifths. Therefore, the average speed of the bus is (3/5) * 50 kmph, which equals 30 kmph.

Rate this question:

• 2.

### A train crossed a plateform in 25 seconds. The lenght of the platform is 240 metres. What is the length of train?

• A.

140 metres

• B.

200 metres

• C.

180 metres

• D.

Cannot be determined

• E.

None of these

D. Cannot be determined
Explanation
The length of the train cannot be determined because the time it takes to cross the platform does not provide enough information to calculate the length of the train. Additional information, such as the speed of the train, is needed to determine the length.

Rate this question:

• 3.

### Vijay donates blood thrice in two years each time 350 ml. How many litres of blood will he donates in 6 years?

• A.

1.2

• B.

3.15

• C.

4.5

• D.

6.3

• E.

None of these

B. 3.15
Explanation
In two years, Vijay donates blood thrice, which means he donates a total of 3 x 350 ml = 1050 ml of blood. Since there are 1000 ml in 1 liter, Vijay donates 1050/1000 = 1.05 liters of blood in two years. Therefore, in 6 years, he will donate 3 x 1.05 = 3.15 liters of blood.

Rate this question:

• 4.

### The sum of five consecutive odd numbers is equal to 245. What is diffrence between twice the largest odd number and the smallest odd number ?

• A.

63

• B.

71

• C.

51

• D.

65

• E.

None of thses

E. None of thses
• 5.

### Mr. Bagdi purchased an air conditioner for Rs. 12,000 and sold it for Rs. 15,000. What was the profit percentage?

• A.

25

• B.

35

• C.

20

• D.

15

• E.

None of these

A. 25
Explanation
The profit percentage can be calculated by finding the difference between the selling price and the cost price, and then dividing that difference by the cost price. In this case, the difference is Rs. 15,000 - Rs. 12,000 = Rs. 3,000. Dividing this by the cost price of Rs. 12,000 and multiplying by 100 gives us a profit percentage of 25%.

Rate this question:

• 6.

### What is the value of three-seventh of 35 per cent of 420?

• A.

52

• B.

65

• C.

63

• D.

56

• E.

None of these

C. 63
Explanation
To find the value of three-seventh of 35 percent of 420, we first calculate 35 percent of 420 which is 147. Then, we find three-seventh of 147 which is 63. Therefore, the correct answer is 63.

Rate this question:

• 7.

### Haekamal purchased 8 kgs. of grapes at the rate of 70 per kgs. and 9 kgs. of mangoes at the rate of  Rs. 55 per kgs. How much amount did he pay to the shopkeeper?

• A.

Rs. 1400

• B.

Rs. 1505

• C.

RS. 1040

• D.

Rs. 1055

• E.

None of these

D. Rs. 1055
• 8.

### If a number is added to two-fifth of itself, the value so obtained is  455. What is the number?

• A.

400

• B.

350

• C.

325

• D.

420

• E.

None of these

C. 325
Explanation
The question states that if a number is added to two-fifth of itself, the result is 455. To find the number, we can set up an equation. Let's assume the number is x. Two-fifth of x is (2/5)x. Adding x to (2/5)x gives us the equation x + (2/5)x = 455. Simplifying this equation, we get (7/5)x = 455. To solve for x, we can multiply both sides of the equation by 5/7. This gives us x = (455 * 5)/7 = 325. Therefore, the number is 325.

Rate this question:

• 9.

### The body weight of seven students of a class is recorded as 54 kg., 78 kg., 43 kg., 82 kg., 67 kg., 42 kg., and 75 kg., What  is the average body weight of all the seven students?

• A.

69 kg.

• B.

63 kg.

• C.

71 kg.

• D.

73 kg.

• E.

None of these

B. 63 kg.
Explanation
The average body weight of all the seven students can be calculated by adding up the individual weights of the students and then dividing the sum by the total number of students. In this case, the sum of the weights is 54 + 78 + 43 + 82 + 67 + 42 + 75 = 441 kg. Since there are seven students, the average body weight would be 441 kg divided by 7, which equals 63 kg.

Rate this question:

• 10.

### What will be the compound interest accured on a sum of Rs. 6,500 at the rate of 4% per annum in 2 years?

• A.

520.40

• B.

7,037.20

• C.

533.40

• D.

7,030.40

• E.

None of these

E. None of these
• 11.

### What will come in place of the question marks (?) in the following number series?  9, 21, 45, 81, 129, (?)

• A.

187

• B.

199

• C.

177

• D.

189

• E.

None of these

D. 189
Explanation
The given number series follows the pattern of adding consecutive odd numbers. Starting with 9, the first odd number 2 is added to it, resulting in 11. Then, the next odd number 4 is added to 11, resulting in 15. This pattern continues, with each consecutive odd number being added to the previous number in the series. Therefore, the next odd number 8 will be added to 129, resulting in 137. Finally, adding 8 to 137 gives us the missing number in the series, which is 145.

Rate this question:

• 12.

### What will come in place of the question marks (?) in the following number series?  652, 428, 316, 260, 232, (?)

• A.

218

• B.

225

• C.

204

• D.

228

• E.

None of these

A. 218
Explanation
The given number series follows a pattern where each number is obtained by subtracting a certain value from the previous number. In this series, the pattern is as follows: 652 - 224 = 428, 428 - 112 = 316, 316 - 56 = 260, 260 - 28 = 232. Therefore, to find the next number, we subtract 14 from 232, resulting in 218. Hence, the correct answer is 218.

Rate this question:

• 13.

### What will come in place of the question marks (?) in the following number series? 12, 16, 32, 68, 132, (?)

• A.

196

• B.

232

• C.

276

• D.

213

• E.

None pf these

B. 232
Explanation
The pattern in the number series is as follows:
12 + 4 = 16
16 + 16 = 32
32 + 36 = 68
68 + 64 = 132
132 + 100 = 232
Therefore, the next number in the series would be 232.

Rate this question:

• 14.

### Ganeshi's monthly income is twice that of jassi's monthly income . Two thrid of jassi's monthly  income is equal to Sukhwinder's monthly  income . If Sukhwinder annual income is Rs. 2.34 lacs . What is Ganeshi's monthly income ?( In some cases annual income and in some cases monthly income is given.)

• A.

Rs. 14,625

• B.

Rs. 29,250

• C.

Rs. 58,500

• D.

Rs. 28,230

• E.

None of these

C. Rs. 58,500
Explanation
The question states that Sukhwinder's annual income is Rs. 2.34 lacs. To find Ganeshi's monthly income, we need to first find Jassi's monthly income. It is given that two-thirds of Jassi's monthly income is equal to Sukhwinder's monthly income. So, Jassi's monthly income can be calculated by dividing Sukhwinder's annual income by 12 and then multiplying it by 2/3. Once we have Jassi's monthly income, we can find Ganeshi's monthly income by multiplying it by 2. Therefore, the correct answer is Rs. 58,500.

Rate this question:

• 15.

### The angles of a triangle are in ratio of 3 : 5 : 4 respectively. What is the difference between twice the smallest angle and the second largest angle of the triangle?

• A.

25Â°

• B.

10Â°

• C.

45Â°

• D.

30Â°

• E.

None of these

D. 30Â°
Explanation
The angles of a triangle are in the ratio of 3:5:4. Let's assume the smallest angle is 3x, the second largest angle is 5x, and the largest angle is 4x. The sum of the angles of a triangle is 180Â°, so we can set up the equation 3x + 5x + 4x = 180Â°. Solving this equation, we find that x = 12Â°. Therefore, the smallest angle is 3(12Â°) = 36Â° and the second largest angle is 5(12Â°) = 60Â°. Twice the smallest angle is 2(36Â°) = 72Â°. The difference between 72Â° and 60Â° is 72Â° - 60Â° = 12Â°. However, the question asks for the difference between twice the smallest angle and the second largest angle, so the correct answer is 72Â° - 60Â° = 30Â°.

Rate this question:

• 16.

### One of the angle of a parallelogram is  . What is the sum of half the smallest angle and twice the largest angle of the parallelogram?

• A.

256Â°

• B.

307Â°

• C.

297Â°

• D.

Cannot be determined

• E.

None of these

C. 297Â°
Explanation
The sum of half the smallest angle and twice the largest angle of a parallelogram can be found by using the properties of a parallelogram. In a parallelogram, opposite angles are equal. Since one angle of the parallelogram is given as 256Â°, the opposite angle will also be 256Â°. Therefore, the smallest angle of the parallelogram is 256Â°. The largest angle of the parallelogram will be the opposite angle, which is also 256Â°. Hence, half the smallest angle is 128Â° and twice the largest angle is 512Â°. The sum of these two angles is 128Â° + 512Â° = 640Â°. However, none of the given answer choices match this sum. Therefore, the correct answer cannot be determined.

Rate this question:

• 17.

### In an examination it is required to get 45% marks to pass. Jaswinder secured 612 marks and failed by 108 marks. What are the maximum marks of the examination?

• A.

1800

• B.

1600

• C.

1700

• D.

1500

• E.

None of these

B. 1600
Explanation
Jaswinder secured 612 marks and failed by 108 marks. To find out the maximum marks of the examination, we need to add the marks Jaswinder secured with the marks he failed by. If he failed by 108 marks, then the total marks of the examination would be 612 + 108 = 720. However, this is not one of the options provided. Therefore, the correct answer must be the closest option to 720, which is 1600.

Rate this question:

• 18.

### If two men or six women or four boys can finish a work in 99 days, then how many days will one man , one woman and one boy together take to finish the same work?

• A.

54 days

• B.

64 days

• C.

44 days

• D.

104 days

• E.

None of these

E. None of these
• 19.

### The breadth of a rectangle is half of its length. Also the length of the rectangle is equal to the radius of a circle of area 154 sq. cms. What is the perimeter of the rectangle?

• A.

20.5 cms

• B.

22 cms

• C.

42 cms

• D.

10.5 cms

• E.

None of these

E. None of these
• 20.

### If a number is multiplied by two-third of itself the value so obtained is 864. What is the number?

• A.

46

• B.

34

• C.

36

• D.

44

• E.

38

C. 36
Explanation
If we let the number be x, the equation can be written as x * (2/3)x = 864. Simplifying this equation, we get (2/3)x^2 = 864. Multiplying both sides by 3/2, we obtain x^2 = 1296. Taking the square root of both sides, we find x = 36. Therefore, the number is 36.

Rate this question:

• 21.

### What approximate value should come in place of the question mark(?) in the following question ? ( you are not expected to calculate the exact value)

• A.

3800

• B.

4500

• C.

2600

• D.

3000

• E.

4080

A. 3800
Explanation
The question is asking for an approximate value to replace the question mark. Looking at the given options, the closest value to 3800 is 3800 itself. Therefore, the correct answer is 3800.

Rate this question:

• 22.

### In how many different ways can the letters of word 'REMAKE' be arranged?

• A.

720

• B.

60

• C.

360

• D.

180

• E.

None of these

C. 360
Explanation
The word "REMAKE" has 6 letters. To find the number of different ways these letters can be arranged, we use the formula for permutations of n objects taken all at a time, which is n!. In this case, 6! = 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 720. However, since the letter "E" appears twice, we must divide by the factorial of the number of times it repeats, which is 2!. Therefore, the total number of different ways the letters of the word "REMAKE" can be arranged is 720 / 2! = 360.

Rate this question:

• 23.

### A man covered a distance of 180 kms. in 4 hours on a bike. How much distance will he cover on a bicycle in 8 hours if he rides the bicycle at one-sixth the speed of the bike?

• A.

72 km.

• B.

54 km.

• C.

84 km.

• D.

60 km.

• E.

None of these

D. 60 km.
Explanation
The man covered a distance of 180 km in 4 hours on a bike, which means he was traveling at a speed of 180/4 = 45 km/h. If he rides the bicycle at one-sixth the speed of the bike, his speed would be 45/6 = 7.5 km/h. Therefore, in 8 hours, he would cover a distance of 7.5 x 8 = 60 km.

Rate this question:

• 24.

### Out of the fractions  Which is the second highest fraction?

• A.

1/2

• B.

5/14

• C.

4/9

• D.

3/4

• E.

2/3

E. 2/3
Explanation
The second highest fraction can be determined by comparing the numerators and denominators of the given fractions. Among the fractions 1/2, 5/14, 4/9, 3/4, and 2/3, the highest numerator is 5 and the highest denominator is 14. However, the fraction with the second highest value is 2/3, as it has a numerator of 2 and a denominator of 3, which is greater than the numerators and denominators of the other fractions.

Rate this question:

• 25.

### The perimeter of a square is equal to the perimeter of a rectangle of lenght 30 cms. The area of the rectangle is 360 sq. cm. What is the side of the square?

• A.

24 cm.

• B.

21 cm.

• C.

42 cm.

• D.

18 cm.

• E.

None of these

B. 21 cm.
Explanation
The perimeter of a square is equal to 4 times its side length. The perimeter of the rectangle is equal to 2 times its length plus 2 times its width. Given that the perimeter of the square is equal to the perimeter of the rectangle, we can set up the equation 4s = 2(30) + 2w, where s is the side length of the square and w is the width of the rectangle. Since the area of the rectangle is 360 sq. cm, we can also set up the equation lw = 360. Solving these two equations simultaneously, we find that the side length of the square is 21 cm.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Nov 16, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Dec 03, 2012
Quiz Created by
Aroraclasses

Related Topics