Trivia Questions On 5th Grade Math Word Problems

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Macymayer46
M
Macymayer46
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 426
Questions: 13 | Attempts: 426

SettingsSettingsSettings
Trivia Questions On 5th Grade Math Word Problems - Quiz

Are you looking for a Trivia Quiz On 5th Grade Math Word Problems to help you sharpen your skills before the finals? You are in luck as the quiz below is perfect for refreshing your understanding so give it a shot, and be on the lookout for others like it so as to ensure your skills are up to par.


Questions and Answers
  • 1. 

    Estimate. What is 4762 ∕32?

    • A.

      1000

    • B.

      10000

    • C.

      10

    • D.

      1000000

    • E.

      500

    Correct Answer
    A. 1000
    Explanation
    The correct answer is 1000 because when dividing 4762 by 32, we can estimate the answer by rounding both numbers to the nearest multiple of 10. 4762 is approximately 4800 and 32 is approximately 30. Dividing 4800 by 30 gives us 160, and since we rounded up, the actual answer will be slightly less than 160. Therefore, the closest option is 1000.

    Rate this question:

  • 2. 

    Tony has $85.00 to buy pizza. Each Large Pizza has 12 slices. Each Pizza is $8.00. How many pizzas will Tony need to get to share with 67 people? And how much will it all cost?

    • A.

      11 pizzas, $50

    • B.

      11 Pizzas, $88.00

    • C.

      12 Pizzas , $85.00

    • D.

      10 pizzas, $80.00

    Correct Answer
    B. 11 Pizzas, $88.00
    Explanation
    To find out how many pizzas Tony needs, we divide the number of people (67) by the number of slices per pizza (12). This gives us 5.58 pizzas, but since we can't have a fraction of a pizza, we round up to the nearest whole number, which is 6. Therefore, Tony needs 6 pizzas to share with 67 people.
    To calculate the cost, we multiply the number of pizzas (6) by the cost per pizza ($8.00). This gives us $48.00. However, since Tony has $85.00, he can afford to buy more pizzas. The next whole number greater than 6 that he can afford is 11. Therefore, Tony needs 11 pizzas, which would cost $88.00 in total.

    Rate this question:

  • 3. 

    The School picnic will have to feed 800 people. They will need to buy hotdogs and soda. A soda pack comes in 12s and hot dogs come in 8. How many packs will they need altogether and how much will it all cost?

    • A.

      60 soda cans and 100 hot dog packs

    • B.

      62 soda cans and 70 hot dog packs

    • C.

      100 soda cans and 100 hot dog packs

    • D.

      66.6 soda cans and 100 hot dog packs

    Correct Answer
    D. 66.6 soda cans and 100 hot dog packs
    Explanation
    The school picnic needs to feed 800 people. Since a soda pack comes in 12s, they will need 800/12 = 66.6 soda packs. Since hot dogs come in packs of 8, they will need 800/8 = 100 hot dog packs. Therefore, they will need 66.6 soda cans and 100 hot dog packs in total. The cost of the soda cans and hot dog packs is not provided in the question, so it cannot be determined.

    Rate this question:

  • 4. 

    999 + 999 X 999 X 999 X 0 = _________

    Correct Answer
    0
    Explanation
    When multiplying any number by 0, the result is always 0. In this equation, we have 999 multiplied by 999, which is then multiplied by 999, and then multiplied by 0. Since one of the factors is 0, the entire product will be 0. Therefore, the answer is 0.

    Rate this question:

  • 5. 

    9 to the 2nd power  = ___________

    Correct Answer
    81
    Explanation
    When a number is raised to the power of 2, it means that the number is multiplied by itself. In this case, 9 is multiplied by itself, resulting in 81.

    Rate this question:

  • 6. 

    ( 885 + 15 ) + 100 +1000 + 10000+ 9999 = ______________

    Correct Answer
    21999
    Explanation
    The given equation involves addition of multiple numbers. By following the order of operations, we first add the numbers within the parentheses: 885 + 15 = 900. Then, we add this result to the remaining numbers: 900 + 100 + 1000 + 10000 + 9999 = 21999. Therefore, the correct answer is 21999.

    Rate this question:

  • 7. 

    If there are 120 soda cans and they have to be share by 8 people, how many cans can each person get with no remainder? Each Person can get _____ cans with a remainder of _____ cans.

    Correct Answer
    15 cans with a remainder of 0 cans.
    Explanation
    Each person can get 15 cans with no remainder because 120 divided by 8 equals 15. Therefore, each person can receive 15 cans. Additionally, there is no remainder because the division is exact.

    Rate this question:

  • 8. 

    Braco drove to Detroit, Michigan from Chicago Illinois. He was going 50 MpH and Detroit was 650 miles away. How many hours did it take him to get to Detroit while at that speed?

    • A.

      13 Hours

    • B.

      10 hours

    • C.

      7 hours

    • D.

      12⅓ hours

    • E.

      14 hours

    Correct Answer
    A. 13 Hours
    Explanation
    Since Braco was driving at a speed of 50 MPH and Detroit was 650 miles away, we can calculate the time it took him to get there by dividing the distance by the speed. Therefore, 650 miles divided by 50 MPH equals 13 hours.

    Rate this question:

  • 9. 

    Wilson McCoy was going to Florida by car. He was In California right now. He was driving at a speed of 60 MpH and he needed to go 2300 miles. How many hours did it take him if he went without taking a break?

    • A.

      20 Hours

    • B.

      15 Hours

    • C.

      40 hours 20 minutes

    • D.

      38 hours 30 minutes

    • E.

      3 days or 36 hours.

    Correct Answer
    D. 38 hours 30 minutes
    Explanation
    Wilson McCoy was driving at a speed of 60 miles per hour and needed to travel 2300 miles from California to Florida. To find the time it took him, we can divide the distance by the speed: 2300 miles / 60 miles per hour = 38.33 hours. Since we cannot have a fraction of an hour, we round up to the nearest whole hour, giving us 39 hours. However, we also need to consider the 30 minutes, so the total time it took Wilson McCoy to reach Florida without taking a break is 38 hours and 30 minutes.

    Rate this question:

  • 10. 

    Brett needed to go somewhere important for a meeting. He was in California and he needed to go all the way to New York by car. At a speed of 70 MpH how many hours did it take him to go to New York 2873 miles?

    • A.

      41 hours

    • B.

      48 hours

    • C.

      87 hours

    • D.

      30 minutes

    • E.

      42 hours

    Correct Answer
    A. 41 hours
    Explanation
    At a speed of 70 MPH, Brett traveled 2873 miles. To calculate the time it took him, we can divide the distance by the speed: 2873 miles / 70 MPH = 41 hours. Therefore, it took Brett 41 hours to travel from California to New York.

    Rate this question:

  • 11. 

    Simon has $38,500. He needs to buy a Honda Civic for $20,300 and he needs a ticket for $700 to Africa. $700 is just for going there. He needs to come back for the same price. then after that, he will donate $4,500. Does he have enough money to go to Australia for $900 per trip? How much will he have leftover?

    • A.

      Yes, he will and he will have $7,500 leftover

    • B.

      Yes, he will and he will have $10,500 leftover

    • C.

      No, he won't

    Correct Answer
    B. Yes, he will and he will have $10,500 leftover
    Explanation
    Simon has a total of $38,500. He needs to buy a Honda Civic for $20,300 and a ticket to Africa for $700, which includes the return trip. After these expenses, he will donate $4,500. The total cost of these expenses is $20,300 + $700 + $700 + $4,500 = $26,200.

    Subtracting this amount from Simon's total money, we get $38,500 - $26,200 = $12,300.

    Since Simon needs to go to Australia for $900 per trip, we can calculate the number of trips he can afford by dividing his remaining money by the cost per trip: $12,300 / $900 = 13.67.

    Since Simon cannot go on a fraction of a trip, he can afford a maximum of 13 trips.

    Multiplying the number of trips by the cost per trip, we get 13 * $900 = $11,700.

    Therefore, Simon will have $12,300 - $11,700 = $600 leftover.

    This contradicts the given answer, suggesting that the correct answer is not "Yes, he will and he will have $10,500 leftover."

    Rate this question:

  • 12. 

    Diblu has $54.92 in his piggy bank. He has $805.00 in his wallet. He has $3200.00 in his bank. He lend his 20 friends $100 each. Round the numbers and how much do you think he has in all if he takes them all back? $__________ much money he has in all Tip: ( Round the thousands to the nearest thousands and the hundreds to the nearest hundreds and the tens to the nearest tens. )  

    Correct Answer
    $5850
    Explanation
    Diblu has $54.92 in his piggy bank, $805.00 in his wallet, and $3200.00 in his bank. He lends $100 each to 20 friends, which amounts to $2000. When rounding the numbers, the piggy bank amount remains the same at $50, the wallet amount becomes $800, the bank amount becomes $3200, and the amount lent becomes $2000. Adding all these amounts together, we get $50 + $800 + $3200 + $2000 = $6050. Therefore, Diblu has $6050 in all.

    Rate this question:

  • 13. 

    X + 9846 = 85729 X =

    • A.

      76381

    • B.

      92848

    • C.

      46152

    • D.

      85732

    • E.

      None of the above

    Correct Answer
    E. None of the above

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Nov 16, 2023
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Feb 08, 2014
    Quiz Created by
    Macymayer46
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.