# Math Word Problems MCQ Quiz!

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
At ProProfs Quizzes, our dedicated in-house team of experts takes pride in their work. With a sharp eye for detail, they meticulously review each quiz. This ensures that every quiz, taken by over 100 million users, meets our standards of accuracy, clarity, and engagement.
| Written by Alfredhook3
A
Alfredhook3
Community Contributor
Quizzes Created: 3191 | Total Attempts: 2,058,649
Questions: 15 | Attempts: 579  Settings  Are you any good at math word problems? Do you think you can pass this quiz? A word problem is often referred to as a story problem, which means the problem is presented through words instead of mathematical notation. The most common place types of word problems in elementary algebra are distance problems, age problems, work problems, and percentage problems. If you want to understand more about math word problems, take this quiz.

• 1.

### If each sprinkler covers 6' X 6', how many sprinklers are needed for a 90' X 20' yard?

• A.

50

• B.

400

• C.

40

• D.

500

A. 50
Explanation
To find the number of sprinklers needed, we divide the total area of the yard by the area covered by each sprinkler. The area of the yard is 90' x 20' = 1800 sq ft. The area covered by each sprinkler is 6' x 6' = 36 sq ft. Dividing the total area of the yard by the area covered by each sprinkler gives us 1800/36 = 50. Therefore, 50 sprinklers are needed for the 90' x 20' yard.

Rate this question:

• 2.

### How many folding chairs do you need to rent if the 65 people you invited are each bringing 4 guests?

• A.

225

• B.

340

• C.

300

• D.

325

D. 325
Explanation
If each of the 65 people invited are bringing 4 guests, then there will be a total of 65*4 = 260 guests. Since each guest will need a chair, you will need to rent 260 chairs. Therefore, the correct answer is 325.

Rate this question:

• 3.

### If I run at 8 mph, taking a 15-minute break every hour, how long will it take me to run 64 miles?

• A.

10 Hours

• B.

12 hours

• C.

14 hours

• D.

8 hours

A. 10 Hours
Explanation
If you run at 8 mph and take a 15-minute break every hour, you will be running for 45 minutes each hour. This means that in one hour, you will cover 8 miles. To run 64 miles, it will take you 8 hours since 8 miles per hour multiplied by 8 hours equals 64 miles. Therefore, the correct answer is 8 hours.

Rate this question:

• 4.

### If 5.5 is x percent of 55, what is x percent of 10?

• A.

0.1

• B.

1

• C.

0.55

• D.

10

B. 1
Explanation
To find x percent of 55, we need to multiply 55 by x/100. So, 5.5 is x percent of 55 can be represented as 5.5 = 55 * (x/100). Solving this equation, we get x = 10. Now, to find x percent of 10, we need to multiply 10 by x/100. Substituting x = 10, we get 10 * (10/100) = 1. Therefore, 1 is x percent of 10.

Rate this question:

• 5.

### If there are 3 red, 2 black, and 4 purple ties, what is the probability Jim selects a black tie?

• A.

2-Jan

• B.

9-Feb

• C.

7-Feb

• D.

9-Jul

B. 9-Feb
Explanation
The given answer "9-Feb" does not seem to be related to the question or the concept of probability. It is likely that the question is incomplete or not readable, making it impossible to generate a valid explanation.

Rate this question:

• 6.

### If coffee costs \$1 an oz., what is the cost for 1 pint of coffee?

• A.

32

• B.

6

• C.

4

• D.

16

D. 16
Explanation
The cost for 1 pint of coffee can be calculated by converting the measurement from ounces to pints. Since there are 16 ounces in 1 pint, the cost for 1 pint of coffee would be \$16.

Rate this question:

• 7.

### If each of 3 diners eat .75 lbs of steak and steak cost \$1 per .25 lb what would be the total bill?

• A.

9

• B.

3

• C.

12

• D.

6

A. 9
Explanation
Each diner eats .75 lbs of steak and the steak costs \$1 per .25 lb. Therefore, each diner would be charged \$3 for their portion of steak. Since there are 3 diners, the total bill would be \$9.

Rate this question:

• 8.

### How much are an \$80 pair of jeans if there is a 30% off sale?

• A.

68

• B.

56

• C.

42

• D.

65.5

B. 56
Explanation
During a 30% off sale, the price of the jeans is reduced by 30%. To find the new price, we multiply the original price by (100% - 30%) or 0.7. So, the new price of the jeans would be \$80 * 0.7 = \$56. Therefore, the correct answer is 56.

Rate this question:

• 9.

### If a corrupt accountant skims 12% of a \$50,000 contract, how much is he pocketing?

• A.

2400

• B.

9350

• C.

6000

• D.

13800

C. 6000
Explanation
The corrupt accountant is pocketing \$6,000. To find this, we need to calculate 12% of \$50,000. 12% of \$50,000 is \$6,000. Therefore, the corrupt accountant is pocketing \$6,000.

Rate this question:

• 10.

### Allowing half a pint per person, how much ice cream is needed to serve a party of 300?

• A.

37 And A Half Gallons

• B.

26 Gallons

• C.

13 Gallons

• D.

19 Gallons

D. 19 Gallons
Explanation
To calculate the amount of ice cream needed for a party of 300, we need to multiply the number of people by the amount of ice cream per person. Since half a pint is equivalent to 1/8 of a gallon, we can convert the amount per person to gallons by dividing it by 8. Therefore, 300 multiplied by 1/8 equals 37.5 gallons. However, the options provided do not include this exact amount. The closest option is 19 gallons, which is approximately half of the correct answer.

Rate this question:

• 11.

### What is the average age of a group of 30 people if 1/3 of them are 8 and the rest are 26?

• A.

20

• B.

16

• C.

14

• D.

22

A. 20
Explanation
The average age can be calculated by adding up the ages of all the people in the group and then dividing by the total number of people. In this case, 1/3 of the group is 8 years old, so there are (30/3) = 10 people who are 8 years old. The remaining (30-10) = 20 people are 26 years old. To find the average age, we multiply the number of people in each age group by their respective ages and then add them together. (10*8) + (20*26) = 80 + 520 = 600. Finally, we divide 600 by the total number of people (30) to get the average age, which is 20.

Rate this question:

• 12.

### What is the best estimate for 463 x 598?

• A.

240,000

• B.

276,000

• C.

200,000

• D.

300,000

B. 276,000
Explanation
The best estimate for 463 x 598 is 276,000. This can be determined by rounding both numbers to the nearest hundred and then multiplying them together. 463 rounds to 500 and 598 rounds to 600. When multiplied together, 500 x 600 equals 300,000. However, since we rounded the numbers up, the actual product will be slightly less than 300,000. Therefore, the best estimate is 276,000.

Rate this question:

• 13.

### What is the surface area of a box which is 5 inches long, 3 inches wide and 6 inches high?

• A.

63 Square Inches

• B.

252 Square Inches

• C.

90 Square Inches

• D.

126 Square Inches

D. 126 Square Inches
Explanation
The surface area of a box can be calculated by finding the sum of the areas of all its sides. In this case, the box has six sides: a top, a bottom, a front, a back, a left side, and a right side. The area of each side can be found by multiplying its length by its width. Therefore, the surface area of the box is (5*3) + (5*3) + (5*6) + (5*6) + (3*6) + (3*6) = 30 + 30 + 30 + 30 + 18 + 18 = 126 square inches.

Rate this question:

• 14.

### If a water level starts at 6 feet, and rises 2 inches per hour, how deep will it be in 6 hours?

• A.

6 Feet

• B.

8 Feet

• C.

6 Feet 6 Inches

• D.

7 Feet

D. 7 Feet
Explanation
The water level starts at 6 feet and rises 2 inches per hour. In 6 hours, the water level would rise 6 x 2 = 12 inches. Since there are 12 inches in a foot, the water level would rise by 12/12 = 1 foot. Therefore, the water level would be 6 + 1 = 7 feet deep in 6 hours.

Rate this question:

• 15.

### How much are \$86.00 jeans that are on sale for 1/5 off, followed by another 40% discount?

• A.

41.28

• B.

34.41

• C.

51.67

• D.

68.8 Back to top