Spl 3024 - Tempahan Dan Tiketan

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Telor_kuning
T
Telor_kuning
Community Contributor
Quizzes Created: 2 | Total Attempts: 1,444
Questions: 20 | Attempts: 1,208

SettingsSettingsSettings
Spl 3024 - Tempahan Dan Tiketan - Quiz

.


Questions and Answers
  • 1. 

    Berikut adalah antara sistem yang digunakan bagi penempahan tiket KECUALI

    • A.

      E-tiket

    • B.

      Gallileo

    • C.

      Amadeus

    • D.

      Abacus

    Correct Answer
    A. E-tiket
    Explanation
    The given list mentions different ticket reservation systems, including E-tiket, Gallileo, Amadeus, and Abacus. However, the question asks for the system that is NOT included in the list. Therefore, the correct answer is E-tiket, as it is the only system mentioned that is not part of the list.

    Rate this question:

  • 2. 

    Berikut merupakan lapangan terbang domestik yang terdapat di Malaysia KECUALI

    • A.

      Lapangan Terbang di Miri

    • B.

      Lapangan Terbang di Kelantan

    • C.

      Lapangan Terbang di Ipoh

    • D.

      Lapangan Terbang di Kuala Lumpur

    Correct Answer
    D. Lapangan Terbang di Kuala Lumpur
    Explanation
    The given options list domestic airports in Malaysia, except for the one in Kuala Lumpur.

    Rate this question:

  • 3. 

    IATA (International Air Transport Assosiation) adalah satu pertubuhan secara sukarela yang menjaga kebajikan syarikat penerbangan yang menjadi ahlinya. Pilih fungsi dan peranan IATA yang paling tepat dalam meningkatkan lagi penambahan pelancongan dalam dan luar negara

    • A.

      Memantau proses daftar masuk di tempat penginapan pelanggan

    • B.

      Memberi taklimat kepada pelancong mengenai daftar masuk di dalam keratapi

    • C.

      Mengutip cukai pendapatan daripada pelancong yang masuk ke dalam negara

    • D.

      Mengawal tambang dan juga yang melibatkan operasi penerbangan antarabangsa

    Correct Answer
    D. Mengawal tambang dan juga yang melibatkan operasi penerbangan antarabangsa
    Explanation
    IATA plays a crucial role in regulating and controlling international airfares and operations. By overseeing and controlling fares, IATA ensures that airlines operate in a fair and competitive manner, which benefits both the airlines and the consumers. This helps in promoting tourism by making air travel more affordable and accessible, thereby increasing the number of tourists traveling both within and outside the country. Additionally, by regulating international flight operations, IATA ensures that airlines adhere to safety standards and protocols, further enhancing the trust and confidence of travelers in air travel.

    Rate this question:

  • 4. 

    Susunkan mengikut turutan langkah yang betul bagi proses daftar masuk/check-in di lapangan terbang :

    • A.

      Bagasi - Pemeriksaan X-ray - Timbangan Bagasi - Tag Bagasi - Masuk Kargo

    • B.

      Bagasi - Timbangan Bagasi - Pemeriksaan X-ray - Tag Bagasi - Masuk Kargo

    • C.

      Bagasi - Timbangan Bagasi - Tag Bagasi - Pemeriksaan X-ray - Masuk Kargo

    • D.

      Bagasi - Pemeriksaan X-ray - Tag Bagasi - Timbangan Bagasi - Masuk Kargo

    Correct Answer
    A. Bagasi - Pemeriksaan X-ray - Timbangan Bagasi - Tag Bagasi - Masuk Kargo
    Explanation
    The correct answer is Bagasi - Pemeriksaan X-ray - Timbangan Bagasi - Tag Bagasi - Masuk Kargo. This is the correct sequence of steps for the check-in process at the airport. First, the baggage is checked for any prohibited items through the X-ray screening. Then, the weight of the baggage is measured at the baggage scale. After that, a tag is attached to the baggage for identification purposes. Finally, the baggage is ready to be loaded into the cargo area.

    Rate this question:

  • 5. 

    Anda merupakan seorang kerani tiketan di sebuah syarikat penerbangan. Sebagai seorang kerani tiketan di syarikat penerbangan tersebut, apakah cara anda untuk memujuk pelanggan untuk terus menggunakan perkhidmatan syarikat penerbangan anda untuk ke destinasi-destinasi pilihan?

    • A.

      Memberikan jenis tambang berdiskaun kepada pelanggan tersebut

    • B.

      Memberikan layanan yang mesra kepada pelanggan tersebut

    • C.

      Menwarkan Program Frequent Flyer untuk mendapatkan ganjaran di setiap penerbangan

    • D.

      Menawarkan tiket percuma bagi kanak-kanak yang menyertai penerbangan tersebut

    Correct Answer
    C. Menwarkan Program Frequent Flyer untuk mendapatkan ganjaran di setiap penerbangan
    Explanation
    Offering a Frequent Flyer Program is an effective way to persuade customers to continue using the airline's services. This program allows customers to earn rewards on every flight they take, which can include things like free tickets, upgrades, or other benefits. By offering these incentives, the airline is able to build loyalty and encourage customers to choose their airline for future flights. This strategy not only benefits the customers by providing them with rewards, but also benefits the airline by ensuring repeat business and customer retention.

    Rate this question:

  • 6. 

    " Mr. Johnson merupakan seorang yang gemar dan kerap melancong. Beliau gemar mendapatkan perkhidmatan kereta sewa yang murah untuk memudahkan beliau bergerak ke destinasi atau tempat pelancongan yang digemarinya "Mr. Johnson adalah pelancong dari kategori _______________

    • A.

      Business Traveler

    • B.

      Leisure Traveler

    • C.

      Happy Traveler

    • D.

      Budget traveler

    Correct Answer
    B. Leisure Traveler
    Explanation
    Mr. Johnson is described as someone who enjoys and frequently travels for leisure. He prefers affordable car rental services to facilitate his movement to his favorite destinations or tourist spots. This indicates that he is a leisure traveler, as he travels primarily for pleasure and enjoyment rather than for business or other purposes.

    Rate this question:

  • 7. 

    Apakah maksud tempahan? 

    • A.

      Proses menempah yang dibuat secara lisan atau bertulis untuk mendapatkan jaminan tempat penginapan, pengangkutan dan pakej pelancongan

    • B.

      Proses pengeluaran dokumen sah yang dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan atau wakil syarikat pengangkutan yang melayakkan pelanggan membuat perjalanan mengikut syarat yang telah ditetapkan

    • C.

      Satu sistem yang diwujudkan untuk memudahkan proses tempahan produk-produk pelancongan. Sistem tempahan ini digunakan oleh kebanyakan agensi pelancongan dan syarikat pengangkutan udara untuk proses yang lebih tepat, cepat dan kurang kesilapan

    • D.

      Proses bagi memberi jaminan kepada pelanggan tentang penginapan, tiket penerbangan dan yang berkaitan.

    Correct Answer
    A. Proses menempah yang dibuat secara lisan atau bertulis untuk mendapatkan jaminan tempat penginapan, pengangkutan dan pakej pelancongan
    Explanation
    Tempahan merujuk kepada proses menempah yang dibuat secara lisan atau bertulis untuk mendapatkan jaminan tempat penginapan, pengangkutan, dan pakej pelancongan. Ini melibatkan membuat pesanan atau pemesanan untuk mendapatkan tempat penginapan, tiket penerbangan, atau perkhidmatan pelancongan yang berkaitan. Proses ini memberikan jaminan kepada pelanggan bahawa mereka akan mendapat tempat atau perkhidmatan yang mereka inginkan pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

    Rate this question:

  • 8. 

    Apakah maklumat wajib isi (mandatory field) untuk dimasukkan ke dalam Passengger Name Record (PNR)?

    • A.

      Memasukkan nama pelanggan.

    • B.

      Tempahan Makanan

    • C.

      Memberitahu bahawa penumpang hanya bercakap menggunakan bahasa tertentu

    • D.

      Memasukkan maklumat penumpang telah membuat pembayaran melalui kad kredit.

    Correct Answer
    A. Memasukkan nama pelanggan.
    Explanation
    The mandatory field that needs to be entered into the Passenger Name Record (PNR) is the customer's name.

    Rate this question:

  • 9. 

    Berikut merupakan pernyataan yang menerangkan peranan dan bidang tugas koordinator tempahan, iaitu :-(dibenarkan menanda lebih dari satu jawapan)

    • A.

      Mengendalikan segala tempahan yang berkaitan dengan agensi pelancongan serta orang awam

    • B.

      Seseorang koordinator tempahan mestilah bijak dan berpengetahuan di dalam menasihati serta memberikan cadangan kepada pelanggan untuk memilih percutian yang sesuai

    • C.

      Koordinator tempahan juga mestilah berpengetahuan luas dalam semua produk pelancongan yang berkaitan

    • D.

      Koordinator tempahan mestilah seorang perempuan yang cantik dan berpewatakan menarik

    Correct Answer(s)
    A. Mengendalikan segala tempahan yang berkaitan dengan agensi pelancongan serta orang awam
    B. Seseorang koordinator tempahan mestilah bijak dan berpengetahuan di dalam menasihati serta memberikan cadangan kepada pelanggan untuk memilih percutian yang sesuai
    C. Koordinator tempahan juga mestilah berpengetahuan luas dalam semua produk pelancongan yang berkaitan
    Explanation
    The correct answer includes three statements that describe the role and responsibilities of a reservation coordinator. The first statement states that the coordinator handles all reservations related to travel agencies and the general public. The second statement emphasizes that the coordinator must be knowledgeable and able to advise and suggest suitable vacations to customers. The third statement highlights that the coordinator should have extensive knowledge of all tourism-related products. However, the last statement about the coordinator being a beautiful and attractive woman is not relevant to the role and responsibilities of a reservation coordinator.

    Rate this question:

  • 10. 

    Apakah yang dimaksudkan dengan Tiket Sehala dengan Berhenti? 

    • A.

      Masa berhenti di sesuatu bandar adalah kurang dari 6 jam

    • B.

      Penumpang terpaksa berhenti di suatu bandar antara "City of Commencement" (COC) dan destinasi.

    • C.

      Pengiraan tambang tidak mengambil kira perhentian bandar.

    • D.

      Penumpang dengan rela hati untuk berhenti di suatu bandar antara "City of Commencement" dan destinasi

    Correct Answer
    D. Penumpang dengan rela hati untuk berhenti di suatu bandar antara "City of Commencement" dan destinasi
    Explanation
    Tiket Sehala dengan Berhenti refers to a one-way ticket with a stopover. In this case, the correct answer states that the passenger willingly agrees to make a stop at a city between the "City of Commencement" and the destination. This means that the passenger is willing to make a voluntary stop and it is not an involuntary or forced stop. The other options mentioned in the question, such as the duration of the stop being less than 6 hours or the fare calculation not considering the city stop, are not relevant to the concept of Tiket Sehala dengan Berhenti.

    Rate this question:

  • 11. 

    Apakah syarat-syarat tambang diskaun bagi Tambang Pelajar?(dibenarkan menanda lebih dari satu jawapan)

    • A.

      Pelajar 12 tahun dan ke atas, berdaftar lebih 6 bulan di sesuatu institusi pendidikan di Malaysia sahaja.

    • B.

      Pelajar di antara umur 12 dan 15 tahun ke bawah tidak dibenarkan mengembara pada kriteria “load basis” kecuali ditemani oleh seorang pelajar lain yang berumur 15 tahun ke atas ataupun orang dewasa.

    • C.

      Sah untuk perjalanan terus tanpa henti sahaja.

    • D.

      Tidak sah untuk penerbangan terus melalui Sinagpore/ Bandar Seri Begawan.

    Correct Answer(s)
    A. Pelajar 12 tahun dan ke atas, berdaftar lebih 6 bulan di sesuatu institusi pendidikan di Malaysia sahaja.
    B. Pelajar di antara umur 12 dan 15 tahun ke bawah tidak dibenarkan mengembara pada kriteria “load basis” kecuali ditemani oleh seorang pelajar lain yang berumur 15 tahun ke atas ataupun orang dewasa.
    C. Sah untuk perjalanan terus tanpa henti sahaja.
    D. Tidak sah untuk penerbangan terus melalui Sinagpore/ Bandar Seri Begawan.
    Explanation
    To be eligible for student discounts, the requirements are: being a student aged 12 and above, being registered for at least 6 months in an educational institution in Malaysia, not being allowed to travel alone on a load basis if aged between 12 and 15, unless accompanied by another student aged 15 or above or an adult, being valid for continuous non-stop travel only, and not being valid for direct flights through Singapore or Bandar Seri Begawan.

    Rate this question:

  • 12. 

    Berikan tiga (3) kebaikan Sistem Tempahan Berkomputer

    • A.

      Memudahkan proses tempahan dan tiketan

    • B.

      Melayakkan pelanggan membuat perjalanan mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan

    • C.

      Mempercepatkan proses tempahan dan tiketan

    • D.

      Menawarkan pelbagai pilihab perkhidmatan kepada pengguna

    Correct Answer(s)
    A. Memudahkan proses tempahan dan tiketan
    C. Mempercepatkan proses tempahan dan tiketan
    D. Menawarkan pelbagai pilihab perkhidmatan kepada pengguna
    Explanation
    The given answer correctly identifies three benefits of a Computerized Reservation System. It states that the system facilitates and speeds up the booking and ticketing process, allowing customers to make travel arrangements according to pre-set conditions. Additionally, it highlights that the system offers a variety of service options to users.

    Rate this question:

  • 13. 

    Tandakan jenis-jenis tiket di bawah:

    • A.

      Tiket sehala dengan berhenti

    • B.

      Tiket pusingan dengan perjalanan terputus

    • C.

      Tiket pergi balik dengan berhenti

    • D.

      Tiket pusingan dengan perbezaan syarikat penerbangan

    Correct Answer(s)
    A. Tiket sehala dengan berhenti
    D. Tiket pusingan dengan perbezaan syarikat penerbangan
    Explanation
    The correct answer includes two types of tickets: "Tiket sehala dengan berhenti" which means one-way ticket with a stopover, and "Tiket pusingan dengan perbezaan syarikat penerbangan" which means round-trip ticket with different airlines.

    Rate this question:

  • 14. 

    Sold Outside Ticketed Outside (SOTO) adalah apabila penumpang menempah dan mengambil tiket tersebut di luar dari tempat bermulanya penerbangang penumpang tesebut.

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    A. True
    Explanation
    The explanation for the correct answer, True, is that SOTO refers to a situation where passengers book and collect their tickets outside of the departure location. This means that the passengers do not obtain their tickets at the place where their journey begins.

    Rate this question:

  • 15. 

    Identifier untuk meng "decode" negara adalah HCCC/

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    A. True
    Explanation
    The given statement is true. The identifier "HCCC" is used to decode the country. This suggests that the identifier "HCCC" is a code or symbol that represents a specific country. The statement implies that by using this identifier, one can decipher or understand the country it refers to.

    Rate this question:

  • 16. 

    Sebuah kereta sorong bayi tidak boleh dibawa secara 'hand carry"

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    B. False
    Explanation
    The statement says that a baby stroller cannot be carried as 'hand carry'. This means that the stroller cannot be brought onto a plane as a carry-on item. The correct answer is False because this statement is incorrect. A baby stroller can indeed be brought onto a plane as a carry-on item, although it may need to be checked in if it is too large or if the airline has specific regulations regarding strollers.

    Rate this question:

  • 17. 

    Kupon diskaun dibawah tambang berdiskaun dipecahkan lagi kepada dua kategori iaitu "set rate" dan "negotiation fare".

    • A.

      True

    • B.

      False

    Correct Answer
    B. False
    Explanation
    The statement is false because the correct term for "set rate" and "negotiation fare" is actually "fixed rate" and "flexible rate". The term "set rate" refers to a fixed price that does not change, while "negotiation fare" refers to a price that can be negotiated or adjusted based on certain factors. Therefore, the given statement is incorrect.

    Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Mar 22, 2023
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Aug 17, 2015
    Quiz Created by
    Telor_kuning
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.