1.
What is 25 1/2 ÷1/2?
Correct Answer
B. 51
2.
For any no. p,3p is the same as
Correct Answer
C. P+p+p
Explanation
The given question is asking for an expression that is equivalent to 3p. Looking at the options, we can see that the expression "p+p+p" is equivalent to 3p because it represents adding p three times. Therefore, the correct answer is "p+p+p".
3.
Saira went to the stationary shop to buy some pens and pencils. She bought 2 times as many pens as pencils. She spent Rs 52 in all. If a pen costs rs. 12 and a pencil rs. 2, how many pens did Saira buy?
Correct Answer
B. 4
Explanation
Saira bought 4 pens. Let's assume she bought x pencils. According to the given information, she bought 2 times as many pens as pencils, so she bought 2x pens. The cost of each pen is Rs 12, so the total cost of pens is 12 * 2x = 24x. The cost of each pencil is Rs 2, so the total cost of pencils is 2 * x = 2x. The total cost of pens and pencils is Rs 52, so 24x + 2x = 52. Simplifying this equation, we get 26x = 52, which means x = 2. Therefore, Saira bought 2x pens, which is 2 * 2 = 4 pens.
4.
Which of these equations is equivalent to 14p+4 = 74
Correct Answer
B. 7p+2=37
Explanation
The correct answer is 7p+2=37 because in order to find an equivalent equation, we need to isolate the variable p. By subtracting 4 from both sides of the original equation, we get 14p = 70. Then, by dividing both sides by 2, we get 7p = 35. Finally, by subtracting 35 from both sides, we get 7p + 2 = 37.
5.
If -2m=4,what is -12m?
Correct Answer
D. 24
Explanation
If -2m = 4, we can solve for m by dividing both sides of the equation by -2. This gives us m = -2. Now, we can substitute this value of m into the expression -12m. -12 multiplied by -2 equals 24. Therefore, -12m is equal to 24.
6.
Rashi measured two of the sides of a triangle and found them to be 4cm and 9cm.Which of the following could be the length of the third side?
Correct Answer
B. 8cm
Explanation
According to the triangle inequality theorem, the sum of the lengths of any two sides of a triangle must be greater than the length of the third side. In this case, since Rashi measured two sides of lengths 4cm and 9cm, the length of the third side must be less than the sum of these two sides but greater than their difference. The only option that satisfies this condition is 8cm, as 4+9=13 and 9-4=5, so 8 is between 5 and 13. Therefore, 8cm could be the length of the third side.
7.
What is 25% of ⅛ ?
Correct Answer
B. 1/32
Explanation
To find 25% of ⅛, we can multiply ⅛ by 0.25. Multiplying ⅛ by 0.25 gives us 1/32. Therefore, the correct answer is 1/32.
8.
If n equals 1000 million,which of the following will have the greatest value?
Correct Answer
D. 10000n-10000
Explanation
The expression 10000n-10000 will have the greatest value because it subtracts a larger number (10000) from a larger multiple of n (10000n), compared to the other expressions. As n equals 1000 million, the value of 10000n will be much larger than the values of 10n, 100n, and 1000n. Therefore, subtracting 10000 from 10000n will result in the greatest value among the given options.
9.
If 42108 ÷ 33=1276,what will be 4210.8÷0.33?
Correct Answer
D. 12760
Explanation
The given question involves dividing 42108 by 33, which equals 1276. To find the result of dividing 4210.8 by 0.33, we can simply move the decimal point one place to the right for both numbers. Therefore, the answer is 12760.
10.
A merchant sold an item for Rs1200 to earn a profit of a little less than 50% over its cost price .What could the cost price be ?
Correct Answer
B. Rs 607
Explanation
The cost price could be Rs 607 because if the merchant sold the item for Rs 1200 and earned a profit of a little less than 50% over its cost price, then the cost price would be slightly less than half of Rs 1200. Rs 607 is the only option that is slightly less than half of Rs 1200.