1.
How many red marbles are there in a bowl containing 60 marbles, if one-third of the marbles are yellow and one-fourth of the marbles are blue?
Correct Answer
B. 25
Explanation
In the bowl, there are 60 marbles in total. One-third of these marbles are yellow, which equals 20 marbles (60 divided by 3). One-fourth of the marbles are blue, which equals 15 marbles (60 divided by 4). To find out how many red marbles there are, subtract the number of yellow and blue marbles from the total. So, 60 - 20 (yellow) - 15 (blue) = 25 red marbles.
2.
What is the next number in the sequence: 4, 16; 5, 25; 6, 36; 7, 49; 8, ____?
Correct Answer
B. 64
Explanation
In this sequence, each second number is the square of the first number. For example, 4 squared (4 x 4) equals 16, 5 squared (5 x 5) equals 25, and so on. Following this pattern, the second number when the first number is 8 should be 8 squared (8 x 8), which equals 64. Thus, the next number in the sequence is 64.
3.
What is the product of 26 and 8?
Correct Answer
D. 208
Explanation
To find the product of 26 and 8, you multiply the two numbers. Multiplying 26 by 8, the calculation goes as follows: 26 times 8 equals 208. This operation combines the two numbers into a single, larger number, showing the basic principle of multiplication used in arithmetic to combine and increase values efficiently.
4.
How many total legs are there if there are 4 dogs, 2 elephants, 15 cats, and 26 people?
Correct Answer
C. 136
Explanation
To find the total number of legs:
Dogs: 4 dogs x 4 legs each = 16 legs
Elephants: 2 elephants x 4 legs each = 8 legs
Cats: 15 cats x 4 legs each = 60 legs
People: 26 people x 2 legs each = 52 legs
Total legs: 16 + 8 + 60 + 52 = 136
There are a total of 136 legs.
5.
John works 4 days per week and drives 10 miles round trip each day. If gas costs $2.50 per gallon and his car gets 20 miles per gallon, how much will he have spent on gasoline over 2 weeks?
Correct Answer
B. $10.00
Explanation
To calculate John's gasoline expenses for 2 weeks, first determine the total miles he drives in that period. He drives 10 miles a day, 4 days a week, which totals 40 miles a week. Over 2 weeks, he drives 80 miles. Since his car gets 20 miles per gallon, he uses 4 gallons of gas in 2 weeks (80 miles ÷ 20 miles/gallon). At $2.50 per gallon, his total cost is $10.00 (4 gallons × $2.50/gallon). This calculation shows how to manage budgeting for regular expenses like commuting.
6.
What is the next letter in the sequence: J, F, M, A, M, J, ____?
Correct Answer
B. J
Explanation
This sequence represents the first letter of the month of the year. J for January, F for February, M for March, A for April, M for May, and J for June. Following this pattern, the next letter represents July, which also starts with a J. This kind of sequence is common in puzzles that require recognition of patterns in alphabets or symbols associated with time or specific sequences.
7.
What is the product of 204 and 51?
Correct Answer
B. 10,404
Explanation
To calculate the product of 204 and 51, you multiply the two numbers together. The calculation proceeds as follows: 204 multiplied by 51 equals 10,404. This result is achieved through straightforward multiplication, which involves combining the quantities represented by these numbers into a single total. This operation demonstrates the utility of multiplication in efficiently finding the total amount when one quantity is repeated multiple times.
8.
What is the result of dividing 100 by 0?
Correct Answer
C. Undefined
Explanation
Dividing any number by zero does not produce a meaningful result. In mathematics, this operation is considered undefined because there is no number that is multiplied by 0 and gives a non-zero number, such as 100. This concept is crucial because it highlights the limitations within arithmetic operations, where division by zero is not possible. This principle maintains the consistency and integrity of mathematical laws.
9.
Jack catches 32 fish on Saturday. On Sunday, he catches 1/4 the amount he caught on Saturday. On Monday, he catches 1/2 the fish he caught on Saturday and Sunday combined. How many fish did Jack catch on Monday?
Correct Answer
D. 20
Explanation
To solve this, first calculate the number of fish Jack catches on Sunday: 1/4 of 32 fish is 8 fish. Then, add Saturday's and Sunday's totals: 32 fish + 8 fish = 40 fish. Finally, find out how many fish Jack catches on Monday by taking 1/2 of the total from Saturday and Sunday, which is 1/2 of 40 fish = 20 fish. This problem demonstrates basic fraction and multiplication operations applied to real-life situations, emphasizing how proportional reasoning helps solve problems.
10.
Ned normally sells apples for 40 cents each, but today they are on sale for 5 for $1. How much money would you save if you bought 16 apples at the sale price?
Correct Answer
B. $4.80
Explanation
1. Calculate the regular price: 16 apples * $0.40/apple = $6.40
2. Calculate the sale price: 16 apples / 5 apples/group = 3.2 groups. Since you can't buy parts of a group, you need to buy 4 groups of apples. 4 groups * $1/group = $4.00
3. Calculate the savings: $6.40 - $4.00 = $2.40