# Ipm Maths Quiz G4

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Aashishkk
A
Aashishkk
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 2,322
Questions: 25 | Attempts: 2,322

Settings

.

• 1.

### How many prime numbers are there between 1 and 100

• A.

25

• B.

50

• C.

37

• D.

None of the above

A. 25
Explanation
25

2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, and 97.

Rate this question:

• 2.

### Find the smallest 7 digit possible number using 6 , 2 , 9 , 0 , 8 , 7 , 4

• A.

9876420

• B.

0246789

• C.

2016789

• D.

None of the above

C. 2016789
Explanation
The correct answer is 2016789 because it is the smallest possible 7-digit number that can be formed using the given digits. The number starts with 2, followed by the next smallest digits in ascending order, which are 0, 1, 6, 7, 8, and 9.

Rate this question:

• 3.

### Replace * in : 17+7 * 6 x 4

• A.

>

• B.

=

• C.

• D.

â‰¤

B. =
Explanation
The given expression is a mathematical equation that involves addition, multiplication, and multiplication. According to the order of operations, multiplication should be performed before addition. Therefore, the expression should be solved by first multiplying 7 and 6, and then multiplying the result by 4. Finally, the product should be added to 17.

Rate this question:

• 4.

### Fill in the  * in the series 1 , 8 , 27 , *

• A.

36

• B.

64

• C.

54

• D.

I don't know

B. 64
Explanation
1 cube, 2 cube, 3 cube, 4 cube
1,8,27,64

Rate this question:

• 5.

### Magic Square . find the value of  *

• A.

7

• B.

5

• C.

34

• D.

87

B. 5
Explanation
number 1 + number 2 = number 3

1 + 4 = 5

Rate this question:

• 6.

### XXVII + XI

• A.

XXVIII

• B.

XXXVI

• C.

XXXVIII

• D.

XVI

C. XXXVIII
Explanation
The correct answer is XXXVIII because when you add XXVII and XI, you get XXXVIII.

Rate this question:

• 7.
• A.

21

• B.

25 square

• C.

15 square

• D.

None of the above

C. 15 square
Explanation
9 square = 081
12 square= 144
total = 225

225 = 15 square

Rate this question:

• 8.

### 798103 + 142047 + 2103

• A.

659873

• B.

456753

• C.

894123

• D.

942253

D. 942253
Explanation
The correct answer is 942253 because when you add 798103, 142047, and 2103 together, you get a sum of 942253.

Rate this question:

• 9.

### Replace * with one digit 7*3   x   ____3* *99*    +    **3*0 26*81

• A.

9

• B.

3

• C.

7

• D.

1

B. 3
Explanation
The answer is 3 because when multiplying 7*3, the result is 21. Then, when adding 21 to **30, the result is 26*81. The only digit that, when added to 21, gives a result that ends in 1 is 3. Therefore, the missing digit in the first line of the equation is 3.

Rate this question:

• 10.

### 12 x 25 + 15 x 25 + 33 x 25 - 10 x 25

• A.

4942250

• B.

1250

• C.

1600456

• D.

1689710

B. 1250
Explanation
BODMAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rate this question:

• 11.

### 17a - 5 = 250 a = ?

• A.

246

• B.

16

• C.

160

• D.

15

D. 15
Explanation
By rearranging the equation, we can isolate the variable a. Adding 5 to both sides of the equation gives us 17a = 255. Then, dividing both sides by 17 gives us a = 15. Therefore, the value of a that satisfies the equation 17a - 5 = 250 is 15.

Rate this question:

• 12.

### What is the sum of (2a + 5b) and (a + 7b)

• A.

6a + 12b

• B.

9a + 6b

• C.

3a + 12b

• D.

None of the above

C. 3a + 12b
Explanation
The given expression asks for the sum of (2a + 5b) and (a + 7b). To find the sum, we can combine like terms. The coefficients of 'a' in both terms are 2 and 1 respectively, so the sum of the 'a' terms is 2a + 1a = 3a. Similarly, the coefficients of 'b' in both terms are 5 and 7 respectively, so the sum of the 'b' terms is 5b + 7b = 12b. Therefore, the sum of (2a + 5b) and (a + 7b) is 3a + 12b.

Rate this question:

• 13.

• A.

2

• B.

5

• C.

9

• D.

8

C. 9
• 14.

### The G.C.D of two numbers is 15 and their L.C.M is 225. If one number is 45, what is the other one?

• A.

15

• B.

75

• C.

105

• D.

None of these

B. 75
Explanation
The greatest common divisor (GCD) of two numbers is the largest number that divides both numbers without leaving a remainder. The least common multiple (LCM) of two numbers is the smallest number that is divisible by both numbers. In this case, the GCD of the two numbers is 15 and the LCM is 225. Since one number is given as 45, we can find the other number by dividing the LCM by the given number. 225 divided by 45 equals 5, so the other number is 5 times the GCD, which is 5 times 15, equal to 75. Therefore, the other number is 75.

Rate this question:

• 15.

### Find out the proportional in which the denominator is 38

• A.

29/38

• B.

32/38

• C.

34/38

• D.

None of the above

C. 34/38
Explanation
The correct answer is 34/38 because it is the only option that has the same denominator of 38. The other options have different denominators, so they are not proportional to the given denominator.

Rate this question:

• 16.
• A.

25/11

• B.

10/11

• C.

27/11

• D.

None of the above

C. 27/11
• 17.

### 7.2 divided by 0.8

• A.

0.09

• B.

0.9

• C.

9

• D.

9.9

C. 9
Explanation
When dividing 7.2 by 0.8, we can think of it as finding out how many times 0.8 can be subtracted from 7.2. By subtracting 0.8 from 7.2 repeatedly, we get the following: 7.2 - 0.8 = 6.4, 6.4 - 0.8 = 5.6, 5.6 - 0.8 = 4.8, 4.8 - 0.8 = 4, 4 - 0.8 = 3.2, 3.2 - 0.8 = 2.4, 2.4 - 0.8 = 1.6, 1.6 - 0.8 = 0.8, 0.8 - 0.8 = 0. Since we subtracted 0.8 a total of 9 times, the answer is 9.

Rate this question:

• 18.

### 10 kg rice costs rs 367 what is the price for 1 and a half kg of rice

• A.

67

• B.

55.05

• C.

55

• D.

36.7

B. 55.05
Explanation
The price for 1 kg of rice can be found by dividing the total cost of 10 kg rice by 10. Therefore, 1 kg of rice costs 367/10 = 36.7 rs. To find the price for 1 and a half kg of rice, we can multiply the price for 1 kg by 1.5. Hence, the price for 1 and a half kg of rice is 36.7 * 1.5 = 55.05 rs.

Rate this question:

• 19.

### If ghandhi jayanti falls on sunday, on what day will children's day be?

• A.

THU

• B.

SUN

• C.

MON

• D.

TUE

C. MON
Explanation
If Gandhi Jayanti falls on a Sunday, then Children's Day will be on Monday. This is because Children's Day is celebrated on 14th November every year, which is the birth anniversary of Jawaharlal Nehru. Since Gandhi Jayanti is on a Sunday, the next day, Monday, will be Children's Day.

Rate this question:

• 20.

### How many gross of books did a dealer buy if he bought 20160 books

• A.

165

• B.

789

• C.

140

• D.

49

C. 140
Explanation
The dealer bought 20160 books. To find out how many gross of books he bought, we need to divide the total number of books by 144 (since there are 144 books in a gross). 20160 divided by 144 equals 140, so the dealer bought 140 gross of books.

Rate this question:

• 21.

### The sum of two angles is 180 degrees what are they called

• A.

Complimentary angles

• B.

Straight angles

• C.

Supplementary angles

• D.

Right angle

C. Supplementary angles
Explanation
The sum of two angles that equals 180 degrees is called supplementary angles. Supplementary angles are two angles that, when added together, form a straight angle. A straight angle measures 180 degrees, so any two angles that add up to 180 degrees are considered supplementary angles.

Rate this question:

• 22.

### Base = 0.8 dm height=20mm Area = ?

• A.

16 sq dm

• B.

16 sq cm

• C.

16 sq mm

• D.

1.6 sq cm

B. 16 sq cm
Explanation
The given question asks for the area of a shape with a base of 0.8 dm and a height of 20 mm. To find the area, we need to convert the base and height to the same unit of measurement. Since 1 dm is equal to 10 cm, the base can be converted to 8 cm. The formula for the area of a shape is base multiplied by height, so the area is 8 cm multiplied by 20 mm. Since 1 cm is equal to 10 mm, the area can be calculated as 8 cm multiplied by 2 cm, which equals 16 sq cm. Therefore, the correct answer is 16 sq cm.

Rate this question:

• 23.

### How much of wire will be needed to fence a field 3 times over with dimensions 225m and 150 m

• A.

3 km

• B.

2.25 km

• C.

101250 m

• D.

1125 m

B. 2.25 km
Explanation
To fence a field 3 times over, we need to calculate the perimeter of the field and then multiply it by 3. The perimeter of a rectangle is calculated by adding the lengths of all its sides. In this case, the dimensions of the field are given as 225m and 150m. So, the perimeter of the field is (225 + 150 + 225 + 150) = 750m. Multiplying this by 3 gives us 2250m, which is equal to 2.25 km. Therefore, the correct answer is 2.25 km.

Rate this question:

• 24.

### What is the circumference of a circle with radius 2 cm take pi as 3.14

• A.

6.28 m

• B.

12.56 cm

• C.

12.49 cm

• D.

31.56 cm

B. 12.56 cm
Explanation
circumference = 2 x pi x radius

Rate this question:

• 25.

### Find the area of a circle with radius 3 cm take pi as 3.14

• A.

31.46 sq cm

• B.

28.26 sq cm

• C.

18.84 sq cm

• D.

9.16 sq cm

B. 28.26 sq cm
Explanation
area = pi x r x r

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 21, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Jan 04, 2013
Quiz Created by
Aashishkk

Related Topics