1.
Tara has $42.76 in her bank account.
She pays in a cheque for $52.60 and writes cheques for $4.26, $3.59 and $27.80
The amount of money left in her account is
Correct Answer
D. $59.71
Explanation
After Tara pays in the cheque for $52.60, her account balance increases to $42.76 + $52.60 = $95.36. Then, she writes cheques for $4.26, $3.59, and $27.80, which reduces her account balance by $4.26 + $3.59 + $27.80 = $35.65. Therefore, the amount of money left in her account is $95.36 - $35.65 = $59.71.
2.
A customer buys a piece of cheese that costs $4.68 and a loaf of bread that costs $1.35
How much change should the customer receive from $10?
Correct Answer
A. $3.97
Explanation
The customer spent a total of $4.68 + $1.35 = $6.03. If the customer pays with a $10 bill, the change should be $10 - $6.03 = $3.97.
3.
0.3 × 0.8 is
Correct Answer
B. 0.24
Explanation
When multiplying decimals, you multiply the numbers as if they were whole numbers and then count the total number of decimal places in the original numbers. In this case, 0.3 multiplied by 0.8 equals 0.24.
4.
What is the difference in cost between 0.5 kilograms of red grapes at $4.50 per kilogram and 0.5 kilograms of green grapes at $3.00 per kilogram?
Correct Answer
B. $0.75
Explanation
The difference in cost between 0.5 kilograms of red grapes at $4.50 per kilogram and 0.5 kilograms of green grapes at $3.00 per kilogram is $0.75. To calculate the cost difference, we can subtract the cost of the green grapes from the cost of the red grapes. $4.50 - $3.00 = $1.50. Since we are comparing 0.5 kilograms of each, we divide the result by 2. $1.50 / 2 = $0.75. Therefore, the correct answer is $0.75.
5.
A student has $8.00 to spend on stationery. She buys two pens each costing $1.29 and a pack of paper costing $4.50.
Does she have enough money left to buy a folder costing $1.40?
Correct Answer
D. No – she only has $0.92 left
Explanation
The student initially has $8.00. She spends $1.29 for each of the two pens, which totals $2.58. She also spends $4.50 for a pack of paper. Therefore, she has $8.00 - $2.58 - $4.50 = $0.92 left. Therefore, the correct answer is "No - she only has $0.92 left."
6.
A student buys 4 files at 99¢ each and 2 pads of file paper at $1.20 each.
How much change will he receive from $10.00?
Correct Answer
A. $3.64
Explanation
The student buys 4 files at $0.99 each, so the total cost of the files is 4 * $0.99 = $3.96. The student also buys 2 pads of file paper at $1.20 each, so the total cost of the pads is 2 * $1.20 = $2.40. The total cost of the files and pads is $3.96 + $2.40 = $6.36. The student gives $10.00, so the change he will receive is $10.00 - $6.36 = $3.64.
7.
What is 18% of $90?
Correct Answer
A. 16.2
Explanation
To find 18% of $90, we can multiply 90 by 0.18. This gives us the result of 16.2, which means that 18% of $90 is equal to $16.2.
8.
A shop offers 45% off all children’s clothes.
Express 45% as a fraction.
Correct Answer
B. ^{9}/_{20}
Explanation
To express 45% as a fraction, we can divide 45 by 100. Simplifying the fraction, we get 9/20.
9.
^{2}/_{3} of the class passed an exam.
As a percentage ^{2}/_{3} is closest to
Correct Answer
C. 67
Explanation
2/3 is closest to 67% because when we convert a fraction to a percentage, we divide the numerator by the denominator and multiply by 100. In this case, 2 divided by 3 equals 0.6667, which when multiplied by 100 gives us 66.67%. Rounding to the nearest whole number, we get 67%. Therefore, 67% is the closest percentage representation of 2/3.
10.
The price of a filing cabinet is $276.00 It is offered on different websites with the following reductions.
Which is the cheapest cabinet after the reduction
Correct Answer
A. Cabinet a
Explanation
The explanation for the given correct answer is not available.
11.
What is the weight in grams on the scale?
Correct Answer
C. 550g
Explanation
The weight on the scale is 550g because it is the only option provided that matches the given answer.
12.
A petrol tank holds 55 litres of fuel
Correct Answer
A. 20 litres
Explanation
The given statement states that a petrol tank can hold 55 litres of fuel. Since the answer is 20 litres, it implies that the tank has a capacity of 55 litres but only has 20 litres of fuel in it.
13.
In which of these numbers does 2 have a value of two tenths?
Correct Answer
B. 385.2
Explanation
In the number 385.2, the digit 2 is in the tenths place. The tenths place is one place after the decimal point. In this case, the digit 2 represents two tenths (0.2). Therefore, the number 385.2 is the correct answer where 2 has a value of two tenths.
14.
A shopper buys items costing $39.53 in total.
She pays with $100 bill.
How much change should she receive?
Correct Answer
C. $60.47
Explanation
The shopper pays with a $100 bill and the total cost of the items is $39.53. To find the change, we subtract the total cost from the amount paid: $100 - $39.53 = $60.47. Therefore, the shopper should receive $60.47 in change.
15.
What is 30.19 x 87?
Correct Answer
B. 2626.53
Explanation
The correct answer is 2626.53. This answer is obtained by multiplying 30.19 by 87.
16.
What is 85.65 divided by 15?
Correct Answer
A. 5.71
Explanation
To find the quotient of 85.65 divided by 15, we divide the dividend (85.65) by the divisor (15). The result of this division is 5.71.
17.
A box of pens cost $18.
The box contains 50 pens.
What is the cost of each pen?
Correct Answer
A. $0.36
Explanation
The cost of each pen can be calculated by dividing the total cost of the box of pens ($18) by the number of pens in the box (50). Therefore, $18 divided by 50 is equal to $0.36.
18.
A student received 8 marks out of 10 in a test.
What is this expressed as a percentage?
Correct Answer
D. 80%
Explanation
The student received 8 marks out of the total possible marks of 10. To express this as a percentage, we divide the obtained marks (8) by the total marks (10) and multiply by 100. This gives us 80%, which represents the proportion of marks the student achieved out of the total possible marks.
19.
Three students out of a group of twenty received full marks in a test.
What percentage received full marks?
Correct Answer
A. 15%
Explanation
Out of a group of twenty students, only three received full marks in the test. To find the percentage, we divide the number of students who received full marks (3) by the total number of students (20) and then multiply by 100. The calculation is (3/20) * 100 = 15%. Therefore, 15% of the students received full marks in the test.
20.
What is 75% of 750?
Correct Answer
C. 562.5
Explanation
To find 75% of 750, we can multiply 750 by 0.75. This is because 75% is the same as 0.75 as a decimal. So, 750 multiplied by 0.75 equals 562.5. Therefore, the correct answer is 562.5.
21.
A builder works out, he needs 5000 bricks for a job.
He needs to order 5% extra for wastage.
How many extra bricks should he order for wastage
Correct Answer
A. 250
Explanation
The builder needs to order 5% extra bricks for wastage. To calculate this, we can multiply the total number of bricks needed (5000) by 5% (0.05). This gives us 250, which means the builder should order an additional 250 bricks for wastage.
22.
164.906 written correct to two decimal places is
Correct Answer
C. 164.91
Explanation
The number 164.906, when rounded to two decimal places, would be rounded up to 164.91. This is because the digit after the second decimal place is 6, which is greater than or equal to 5. According to the rounding rule, any digit greater than or equal to 5 should be rounded up. Therefore, the correct answer is 164.91.
23.
Six teachers buy a leaving gift for $693.
They share the cost equally.
How much does each teacher pay?
Correct Answer
D. 115.50
Explanation
The six teachers share the cost equally, so to find out how much each teacher pays, we need to divide the total cost by the number of teachers. $693 divided by 6 equals $115.50. Therefore, each teacher pays $115.50.
24.
What is the sum of the following numbers?
200 90.1 0.13
Correct Answer
D. 290.23
Explanation
The sum of the numbers 200, 90.1, and 0.13 is 290.23.
25.
A case contains 24 bottles of spring water. Each bottle contains 15.91 fluid ounces of water.
What is the total amount of water in the case?
Correct Answer
B. 381.84 fl oz
Explanation
The total amount of water in the case can be calculated by multiplying the number of bottles by the amount of water in each bottle. In this case, there are 24 bottles and each bottle contains 15.91 fluid ounces of water. Therefore, the total amount of water in the case is 24 * 15.91 = 381.84 fluid ounces.
26.
48.5 x 100 divided by 10 =
Correct Answer
C. 485
Explanation
To find the answer, we first multiply 48.5 by 100, which gives us 4850. Then, we divide 4850 by 10, resulting in 485. Therefore, the correct answer is 485.
27.
Six out of twenty students in the fifth grade own a cell phone.
What percentage owns a cell phone?
Correct Answer
D. 30%
Explanation
The correct answer is 30%. This is because six out of twenty students owning a cell phone can be written as a ratio of 6:20. To find the percentage, we divide 6 by 20 and multiply by 100. This gives us 0.3, which when expressed as a percentage is 30%.
28.
What is 20% of 50?
Correct Answer
C. 10
Explanation
To find 20% of 50, we can multiply 50 by 20% (which is equivalent to 0.2). So, 50 * 0.2 = 10. Therefore, 10 is the correct answer.
29.
A customer’s bank book showed that there was $3 836.52 in the bank.
Round this amount to the nearest $10
Correct Answer
A. $3840
Explanation
The customer's bank balance is $3,836.52. When rounding to the nearest $10, we look at the digit in the ones place, which is 2. Since 2 is less than 5, we round down. Therefore, the rounded amount is $3,840.
30.
52.69 written correct to one decimal place is
Correct Answer
C. 52.7
Explanation
The correct answer is 52.7 because when rounding to one decimal place, we look at the digit in the tenths place. If the digit is 5 or greater, we round up. In this case, the digit in the tenths place is 6, which is greater than 5, so we round up to 52.7.