1.
If 500 tablets of Ibuprofen 200 mg cost $200 and the percentage mark-up on a prescription is 20, what wil be the retail cost of 60 tablets of Ibruprofin?
Correct Answer
B. $28.80
Explanation
The retail cost of 60 tablets of Ibuprofen can be calculated by first finding the cost per tablet and then multiplying it by the number of tablets. The cost per tablet can be found by dividing the total cost of 500 tablets ($200) by the number of tablets (500), which gives $0.40 per tablet. Then, the retail cost of 60 tablets can be found by multiplying the cost per tablet ($0.40) by the number of tablets (60), which equals $24.00. However, since there is a 20% mark-up, the final retail cost will be 20% higher than $24.00, which is $28.80. Therefore, the correct answer is $28.80.
2.
If a bottle of antacid costs $2.25, what is the retail price for 20 bottles?
Correct Answer
B. $45.00
Explanation
If a bottle of antacid costs $2.25, the retail price for 20 bottles can be calculated by multiplying the cost of one bottle by the number of bottles. Therefore, $2.25 multiplied by 20 equals $45.00.
3.
Your pharmacy in Ohio adds a 25% Markup over wholesale on prescription drugs. Additionally, a dispensing fee of $5.82 is charged per order. The wholesale price of drug 'H' is $1620.00 per/1000. Local sales tax is 8.5%. A customer has presented an order for #30 drug 'H'. If they are paying cash, what will their final cost be upon pick-up? Prescription drugs are exempt from sales tax in Ohio.
Correct Answer
B. $66.57
Explanation
The wholesale price of drug 'H' is $1620.00 per/1000. The customer is ordering #30 of drug 'H', so the cost of the drug without markup or fees would be $1620.00 * (30/1000) = $48.60. The pharmacy adds a 25% markup over wholesale, so the cost with markup would be $48.60 + ($48.60 * 0.25) = $60.75. Additionally, a dispensing fee of $5.82 is charged per order, so the final cost would be $60.75 + $5.82 = $66.57. Therefore, the correct answer is $66.57.
4.
A patient presents a prescription for Ibandronate 150mg #3. Your pharmacy has a 25% markup and $5.66 dispensing fee. The wholesale price is $15.70 per tab. What will the retail price be for this prescription of the tablets.
Correct Answer
D. None of these
5.
What is the full price of 90 tablets of "Drug Y", assuming your cost for 500 tablets is $425.00 with a 28% markup and a dispensing fee of $4.85?
Correct Answer
A. $102.77
Explanation
The full price of 90 tablets of "Drug Y" can be calculated by first determining the cost per tablet. The cost for 500 tablets is $425.00, so the cost per tablet is $425.00 / 500 = $0.85.
Next, we need to apply the 28% markup. The markup is calculated by multiplying the cost per tablet by 28% (or 0.28). So the markup per tablet is $0.85 * 0.28 = $0.238.
Now we add the markup per tablet to the cost per tablet to get the selling price per tablet. $0.85 + $0.238 = $1.088.
Finally, we multiply the selling price per tablet by the number of tablets (90) and add the dispensing fee ($4.85) to get the full price. $1.088 * 90 + $4.85 = $102.77.
Therefore, the correct answer is $102.77.
6.
The prescription department had the following monthly sales information:
Net profit = $5,545
Total sales receipts = $93,545
Total drug costs = $75,454
What was the gross profit and the overhead for the month, respectively?
Correct Answer
B. $18,091 and $12,546
Explanation
The gross profit can be calculated by subtracting the total drug costs from the total sales receipts. Therefore, the gross profit is $93,545 - $75,454 = $18,091. The overhead can be calculated by subtracting the net profit from the gross profit. Therefore, the overhead is $18,091 - $5,545 = $12,546.
7.
A pharmacy purchased crutches for $53 and sells them to a patient after marking them up 55 percent. How much will the patient have to pay for the crutches if he purchased them in WV where the sales tax rate is 6 percent and he does not have a prescription for the crutches?
Correct Answer
B. $87.08
Explanation
The pharmacy purchased the crutches for $53 and marked them up by 55 percent. To calculate the markup, we multiply $53 by 55 percent (or 0.55), which gives us $29.15. Adding this markup to the original cost of $53, we get $82.15.
However, the patient will also have to pay sales tax, which is 6 percent of the selling price. To calculate the sales tax, we multiply $82.15 by 6 percent (or 0.06), which gives us $4.93. Adding this tax to the selling price, the patient will have to pay a total of $82.15 + $4.93 = $87.08 for the crutches. Therefore, the correct answer is $87.08.
8.
A 100-tablet bottle of a new cardiovascular drug cost the pharmacy $440. With a 20% markup based on acquisition cost, how much would 30 tablets cost a patient?
Correct Answer
C. $158.40
Explanation
The pharmacy purchased the 100-tablet bottle of the new cardiovascular drug for $440. With a 20% markup based on acquisition cost, the pharmacy would sell the bottle for $528. Since there are 100 tablets in the bottle, the cost per tablet would be $528/100 = $5.28. Therefore, 30 tablets would cost a patient 30*$5.28 = $158.40.
9.
A pharmacist purchases a box of a dozen tubes of zinc oxide ointment for $18.00. What is the percent markup based on cost if a tube of the ointment sells for $3.55.
Correct Answer
A. 137%
10.
A pharmacist purchases a box of a dozen tubes of zinc oxide ointment for $18.00. What is the markup if a tube of ointment sells for $3.55.
Correct Answer
B. $2.05
Explanation
The markup can be calculated by subtracting the cost price from the selling price. In this case, each tube of ointment is sold for $3.55 and the pharmacist purchased a dozen tubes for $18.00. Therefore, the cost price of each tube is $18.00 divided by 12, which is $1.50. Subtracting the cost price of $1.50 from the selling price of $3.55 gives a markup of $2.05. Therefore, the correct answer is $2.05.