Tehnika In Tehnologija, 6. Razred

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Matjazpintaric
M
Matjazpintaric
Community Contributor
Quizzes Created: 3 | Total Attempts: 25,529
Questions: 23 | Attempts: 12,314

SettingsSettingsSettings
Tehnika In Tehnologija, 6. Razred - Quiz

Vprašanja zajemajo naslednja poglavja:PAPIRNA GRADIVA INFORMACIJSKA TEHNOLOGIJA SKICIRANJE IN KOTIRANJE LESNA GRADIVA TEHNIČNA SREDSTVA Za vajo ni potrebno vpisati imena.NEKAJ PREVODOV:Submit My Answer = Potrdi odgovorStart quiz = Začni s kvizom


Questions and Answers
  • 1. 

    Kaj so osnovne surovine za izdelavo papirja?

    • A.

      Celuloza

    • B.

      Star papir

    • C.

      Lepenka

    • D.

      Lesovina

    • E.

      Stare krpe

    Correct Answer(s)
    A. Celuloza
    B. Star papir
    D. Lesovina
    E. Stare krpe
    Explanation
    Osnovne surovine so: celuloza, lesovina, star papir, stare krpe.

    Rate this question:

  • 2. 

    Kako imenujemo orodja za izdelavo lukenj v papirju, ki je na sliki?

    Correct Answer(s)
    luknjač
    Explanation
    Orodje za delanje lukenj je luknjač.

    Rate this question:

  • 3. 

    Kateri so trije glavni deli pri strojni izdelavi papirja?

    • A.

      Navijalni del

    • B.

      Stiskalni del

    • C.

      Mokri del

    • D.

      Suhi del

    • E.

      Sušilni del

    Correct Answer(s)
    B. Stiskalni del
    C. Mokri del
    E. Sušilni del
    Explanation
    Glavni deli pri strojni izdelavi papirja so: mokri del, stiskalni del in sušilni del.

    Rate this question:

  • 4. 

    Kako dobimo manjše A formate od formata A3?

    • A.

      S prepogibanjem krajše stranice

    • B.

      S prepogibanjem daljše stranice

    • C.

      Z diagonalnim prepogibanjem

    Correct Answer
    B. S prepogibanjem daljše stranice
    Explanation
    Manjše formate dobimo s prepogibanjem daljše stranice.

    Rate this question:

  • 5. 

    Kateri format od spodaj naštetih je največji?

    • A.

      Format A10

    • B.

      Format A1

    • C.

      Format A0

    • D.

      Format A4

    Correct Answer
    C. Format A0
    Explanation
    Pri formatih je največji označen z številko 0 (A0).

    Rate this question:

  • 6. 

    Katero orodje uporabljaš za rezanje lepenke?

    • A.

      škarje

    • B.

      Olfa nož

    • C.

      Ročno žago

    • D.

      Nož

    Correct Answer
    B. Olfa nož
    Explanation
    Lepenko režemo z lepenkarskim nožem oz. olfa nožem.

    Rate this question:

  • 7. 

    Kaj se zgodi z velikostjo pisarniškega papirja, če ga namočimo v vodo?

    • A.

      Papir se raztegne v smeri vlaken

    • B.

      Papir se raztegne prečno na smer vlaken

    • C.

      Papir se raztegne na vse smeri enakomerno

    • D.

      Papir se ne raztegne

    Correct Answer
    B. Papir se raztegne prečno na smer vlaken
    Explanation
    Voda se shrani med vlakni, tako se papir raztegne prečno na smer vlaken.

    Rate this question:

  • 8. 

    Kako določimo smer vlaken pri papirju?

    • A.

      Rezanje z olfa nožem, kovinskim ravnilom in podlago

    • B.

      Rezanjem s škarjami

    • C.

      S trganjem

    • D.

      S segrevanjem

    Correct Answer
    C. S trganjem
    Explanation
    Smer vlaken pri pisarniškem papirju določimo s trganjem.

    Rate this question:

  • 9. 

    Katere so vhodne enote pri osebnem računalniku?

    • A.

      Miška

    • B.

      Zaslon (monitor)

    • C.

      CD/DVD rom

    • D.

      Tiskalnik

    • E.

      Optični čitalec (scaner)

    Correct Answer(s)
    A. Miška
    C. CD/DVD rom
    E. Optični čitalec (scaner)
    Explanation
    Vhodne enote so: miška, CD/DVD rom in optični čitalec (scaner).
    Pod vhodne enote sodijo računalniška oprema s katerim v računalnik pošiljamo informacije.

    Rate this question:

  • 10. 

    Kaj štejemo za spominske enote?

    • A.

      Notranji disk

    • B.

      Procesor

    • C.

      Pomnilnik

    • D.

      DVD

    • E.

      Tipkovnica

    Correct Answer(s)
    A. Notranji disk
    C. Pomnilnik
    D. DVD
    Explanation
    Spominske enote so: notranji disk, pomnilnik, DVD.

    Rate this question:

  • 11. 

    Izberi programsko opremo.

    • A.

      Windows Vista

    • B.

      Internet Explorer

    • C.

      Procesor

    • D.

      Grafična kartica

    • E.

      Igrice na internetu

    Correct Answer(s)
    A. Windows Vista
    B. Internet Explorer
    E. Igrice na internetu
    Explanation
    Pod programsko opremo sodijo programi in operacijski sistemi se pravi: Windows Vista, Internet Explorer, igrice na internetu.

    Rate this question:

  • 12. 

    Kam se shranjujejo podatki, programi, igrice ... v računalniku?

    • A.

      V procesor

    • B.

      V pomnilnik

    • C.

      Na trdi disk

    • D.

      Na matično ploščo

    Correct Answer
    C. Na trdi disk
    Explanation
    Podatki se trajno hranijo na trdi disk.

    Rate this question:

  • 13. 

    Kako imenujemo spodnjo sliko?

    • A.

      Skica

    • B.

      Tehnološka risba

    • C.

      Tehnična risba

    • D.

      Kotiranje

    Correct Answer
    C. Tehnična risba
    Explanation
    Risanje v merilu in z merami imenujemo tehnična risba ali načrt.

    Rate this question:

  • 14. 

    Kaj pomeni merilo, ki ga najpogosteje uporabljamo za risanje stanovanj 1:100?

    • A.

      Povečavo, kar je na sliki je narisano stokrat večje

    • B.

      Pomanjšava, kar je na sliki je narisano stokrat manjše

    • C.

      Pomanjšava, kar je na sliki narisano je desetkrat manjše

    • D.

      Povečavo, kar je na sliki narisano je desetkrat večje

    Correct Answer
    B. Pomanjšava, kar je na sliki je narisano stokrat manjše
    Explanation
    1:100 pomeni 100-kratno pomanjšavo. 1 cm na sliki pomeni v resnici 1 m.

    Rate this question:

  • 15. 

    Kako imenujemo stroj na sliki.

    • A.

      Brusilni papir

    • B.

      Pilni stroj

    • C.

      Vibracijska žaga

    • D.

      Brusilni stroj (tračni in krožni)

    • E.

      Naprava za piljenje

    Correct Answer
    D. Brusilni stroj (tračni in krožni)
    Explanation
    Za brušenje lesnih gradiv si pomagamo z brusilnim strojem.

    Rate this question:

  • 16. 

    Kako imenujemo stroj na sliki.

    Correct Answer
    vrtalni stroj, vrtalnik, električni vrtalnik
    Explanation
    Za vrtanje uporabljamo vrtalni stroj ali vrtalnik ali električni vrtalnik.

    Rate this question:

  • 17. 

    Kako imenujemo leseni polizdelek na sliki.

    Correct Answer
    vezana plošča
    Explanation
    Na sliki je vezana plošča.

    Rate this question:

  • 18. 

    Izberi orodja, s katerimi odvzemaš material.

    • A.

      Dekupirna žaga (vibracijska žaga)

    • B.

      Kladivo

    • C.

      Rašpa (groba pila za les)

    • D.

      Brusilni stroj

    • E.

      Izvijač

    Correct Answer(s)
    A. Dekupirna žaga (vibracijska žaga)
    C. Rašpa (groba pila za les)
    D. Brusilni stroj
    Explanation
    Orodja s katerimi odvzemamo material so: brusilni stroj, rašpa, vibracijska žaga, vrtalnik ...

    Rate this question:

  • 19. 

    Katera od spodaj naštetih orodij našteva vsa orodja ?

    • A.

      Vrtalnik, klešče, kladivo, primež, spona, vibracijska žaga, brusilni stroj, rašpa, škarja

    • B.

      Vrtalnik, klešče, kladivo, primež, spona, vibracijska žaga, brusilni stroj, rašpa

    • C.

      Vrtalnik, klešče, kladivo, primež, spona, brusilni stroj škarja

    • D.

      Kotna brusilka, vbodna žaga, vrtalnik, klešče, kladivo, primež, spona, brusilni stroj škarja

    Correct Answer
    B. Vrtalnik, klešče, kladivo, primež, spona, vibracijska žaga, brusilni stroj, rašpa
    Explanation
    Vsa orodj na sliki so:
    vrtalnik, klešče, kladivo, primež, spona, vibracijska žaga, brusilni stroj, rašpa

    Rate this question:

  • 20. 

    Na računalnik lahko priključimo različne zunanje enote, pri čemer se informacije prenašajo od računalnika k napravi ali obratono. (vhodne in izhode).Kateri od spodaj naštetih primerov so IZHODNE ENOTE?A) Klikanje po miški.B) Shranjevanje glasbe na USB ključ.C) V tiskalniku je zmanjkalo papirja.Č) Govorjenje v mikrofon, priključen na računalnik.D) Prikaz slike na ekranu.

    • A.

      A

    • B.

      B

    • C.

      C

    • D.

      Č

    • E.

      D

    Correct Answer(s)
    B. B
    D. Č
    Explanation
    Izhodne so tiste, s katerimi računalnik posreduje podatke ven. B in Č.

    Rate this question:

  • 21. 

    Kaj je skica?

    • A.

      Tehnološka risba.

    • B.

      Tehnična risba.

    • C.

      Risba narisana v merilu in z ravnilom.

    • D.

      Prostoročna risba.

    • E.

      Risba narisana z ravnilom.

    Correct Answer
    D. Prostoročna risba.
    Explanation
    The correct answer is "Prostoročna risba." This means "Freehand drawing" in English. It is the only option that does not mention the use of any tools like rulers or scales, indicating that it is a drawing done by hand without any aids.

    Rate this question:

  • 22. 

    Katera črta je namenjena risanju pomožnih in kotirnih črt?

    • A.

      A tanka črta

    • B.

      B močna polna črta

    • C.

      C črtkana črta

    • D.

      Č črta pika črta

    Correct Answer
    A. A tanka črta
    Explanation
    Pravilni odgovor je A (tanka črta).

    Rate this question:

  • 23. 

    Obkljukaj ujemanje lesenih polizdelkov s slikami?

    • A.

      FURNIR

    • B.

      PANEL PLOŠČA

    • C.

      VEZANA POLOŠČA

    • D.

      IVERNA PLOŠČA

    • E.

      IVERAL

    Correct Answer(s)
    A. FURNIR
    D. IVERNA PLOŠČA
    E. IVERAL
    Explanation
    Leseni polizdelki po vrsti so: FURNIR, VEZANA PLOŠČA, PANEL PLOŠČA, IVERNA PLOŠČA, IVERAL, LESONITNA PLOŠČA

    Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

  • Current Version
  • Mar 21, 2023
    Quiz Edited by
    ProProfs Editorial Team
  • Apr 05, 2009
    Quiz Created by
    Matjazpintaric
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.