SSC Combined Higher Secondary Exam 2012 Question Paper: English Language

50 Questions | Total Attempts: 3777

SettingsSettingsSettings
Please wait...
SSC Quizzes & Trivia

Questions and Answers
  • 1. 
    Direction for the questions : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, then your answer is (d) i.e.  No error.
    • A. 

      It was he who

    • B. 

      Came running in the house

    • C. 

      With the news about the earthquake

    • D. 

      No error

  • 2. 
    Direction for the questions : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, then your answer is (d) i.e.  No error.
    • A. 

      Her mother does not approve of

    • B. 

      Her to go to the party

    • C. 

      Without dressing formally

    • D. 

      No error

  • 3. 
    Direction for the questions : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, then your answer is (d) i.e.  No error.
    • A. 

      Riding across the battle field

    • B. 

      The famous Bhishm

    • C. 

      Saw a large number of dead warriors

    • D. 

      No error

  • 4. 
    Direction for the questions : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, then your answer is (d) i.e.  No error.
    • A. 

      My Aunt

    • B. 

      Was first

    • C. 

      To get a degree

    • D. 

      No error

  • 5. 
    Direction for the questions : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, then your answer is (d) i.e.  No error.
    • A. 

      Pad mini had not rarely missed

    • B. 

      A dance performance or festival since

    • C. 

      She was eight years old

    • D. 

      No error

  • 6. 
    Direction for the questions : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, then your answer is (d) i.e.  No error.
    • A. 

      Krupa and Kavya studied

    • B. 

      In the Delhi Public School

    • C. 

      And so does Kamya

    • D. 

      No error

  • 7. 
    Directions for the questions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. Let us quickly __.
    • A. 

      Muddle

    • B. 

      Huddle

    • C. 

      Hurdle

    • D. 

      Puddle

  • 8. 
    Directions for the questions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. Rajesh's car wasn't___ Ramesh's, so we were too exhausted by the time we reached home..
    • A. 

      Such comfortable

    • B. 

      As comfortable as

    • C. 

      Comfortable enough

    • D. 

      So comfortable that

  • 9. 
    Directions for the questions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. I don't suppose that Pramod will be elected how hard he struggles as he is not completely supported by the committee.
    • A. 

      Although

    • B. 

      Seeing as

    • C. 

      No matter

    • D. 

      However

  • 10. 
    Directions for the questions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. Regular exercise is conducive health.
    • A. 

      In

    • B. 

      To

    • C. 

      For

    • D. 

      Of

  • 11. 
    Directions for the questions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. Can you please my web site just before I publish it?             
    • A. 

      Find out

    • B. 

      Go through

    • C. 

      Set out

    • D. 

      Look up

  • 12. 
    Directions for the questions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as your answer. Apprise       
    • A. 

      Praise

    • B. 

      Inform

    • C. 

      Conceal

    • D. 

      Assess

  • 13. 
    Directions for the questions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as your answer. Periodic           
    • A. 

      Infrequent

    • B. 

      Continuous

    • C. 

      Occasional

    • D. 

      Regular

  • 14. 
    Directions for the questions: In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word as your answer.  Gruesome
    • A. 

      Sullen

    • B. 

      Hideous

    • C. 

      Exhausting

    • D. 

      Insulting

  • 15. 
    Directions for the questions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer. Knack
    • A. 

      Talent

    • B. 

      Dullness

    • C. 

      Dexterity

    • D. 

      Balance

  • 16. 
    Directions for the questions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer. Pernicious
    • A. 

      Prolonged

    • B. 

      Ruinous

    • C. 

      Ruthless

    • D. 

      Beneficial

  • 17. 
    Directions for the questions: In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer. Opulence 
    • A. 

      Luxury

    • B. 

      Transparency

    • C. 

      Wealth

    • D. 

      Poverty

  • 18. 
    Directions for the questions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer. I could have continued my higher studies if 1 wanted but, that's water under the bridge. 
    • A. 

      Something I cannot change

    • B. 

      The time I met with an accident near the bridge

    • C. 

      Something my family did not want

    • D. 

      The time I went on a cruise

  • 19. 
    Directions for the questions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer. My parents want me to study science, but I will stick to my guns and graduate in Economics. 
    • A. 

      Prefer to disobey them

    • B. 

      Hold on to my decision

    • C. 

      Refuse to listen to them

    • D. 

      Show them that they are wrong

  • 20. 
    Directions for the questions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer. The manager dismissed the proposal out of hand and said that it was not at all practical. 
    • A. 

      Completely

    • B. 

      Directly

    • C. 

      Simply

    • D. 

      Quickly

  • 21. 
    Directions for the questions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer. The people of this village are the salt of the earth.
    • A. 

      Rich

    • B. 

      Educated

    • C. 

      Quarrelsome

    • D. 

      Kind

  • 22. 
    Directions for the questions: In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase as your answer. He accused her of talking through her hat and. refused to accept a word of what she said.
    • A. 

      Talking straight

    • B. 

      Talking nonsense

    • C. 

      Talking tough

    • D. 

      Talking sense

  • 23. 
    Directions for the questions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).  The trek is difficult but it is worth well the endeavor.
    • A. 

      Well worth the endeavor

    • B. 

      Worth the endeavor well

    • C. 

      The endeavor well worth

    • D. 

      No improvement

  • 24. 
    Directions for the questions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d). The manager was given a holiday and so he decided to go to the hitch-hiking.
    • A. 

      For the hitch-hiking

    • B. 

      For hitch-hiking

    • C. 

      Hitch-hiking

    • D. 

      No improvement

  • 25. 
    Directions for the questions: In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d). Goaded to frenzy, the bull charged its tormentors. 
    • A. 

      The tormentors were charged by the bull

    • B. 

      The tormentors were being charged by the bull

    • C. 

      The bull charged on its tor mentors

    • D. 

      No improvement