Pytje Nga Lenda E Gjeografisë

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Ipod-8gb
I
Ipod-8gb
Community Contributor
Quizzes Created: 7 | Total Attempts: 174,053
Questions: 25 | Attempts: 22,317

SettingsSettingsSettings
Pytje Nga Lenda E Gjeografis� - Quiz

.


Questions and Answers
 • 1. 

  Sa është e madhe sipërfaqja e Kosovës?

  • A.

   10.788 km2

  • B.

   10.778 km2

  • C.

   10.887 km2

  • D.

   10.878 km2

  Correct Answer
  C. 10.887 km2
  Explanation
  The correct answer is 10.887 km2. This is the largest surface area of Kosovo compared to the other options given.

  Rate this question:

 • 2. 

  Sa është sipërfaqja e Shqipërisë?

  • A.

   28000 km2.

  • B.

   29000 km2

  Correct Answer
  B. 29000 km2
  Explanation
  The correct answer is 29000 km2. This answer indicates that the surface area of Albania is 29000 square kilometers.

  Rate this question:

 • 3. 

  Sa banorë jetojnë në Kosovë?

  • A.

   Në Kosovë jetojnë mbi 1,5 milion banorë

  • B.

   Në Kosovë jetojnë mbi 1 milion banorë

  • C.

   Në Kosovë jetojnë mbi 2 milion banorë

  • D.

   Në Kosovë jetojnë mbi 2,5 milion banorë

  Correct Answer
  C. Në Kosovë jetojnë mbi 2 milion banorë
  Explanation
  In Kosovo, there are over 2 million residents.

  Rate this question:

 • 4. 

  Sa banorë ka Shqipëria?

  • A.

   Shqipëria ka mbi 2,8 milion banorë.

  • B.

   Shqipëria ka mbi 3,9 milion banorë.

  • C.

   Shqipëria ka mbi 2,7 milion banorë.

  • D.

   Shqipëria ka mbi 3,8 milion banorë.

  Correct Answer
  D. Shqipëria ka mbi 3,8 milion banorë.
  Explanation
  The correct answer is "Shqipëria ka mbi 3,8 milion banorë." This answer states that Albania has over 3.8 million inhabitants.

  Rate this question:

 • 5. 

  Me cilat vende kufizohet Kosova ?

  • A.

   Shqiperine, Maqedonine, Malin e Zi dhe Serbine

  • B.

   Serbine, Maqedonine dhe Malin e zi

  • C.

   Shqiperine, Maqedonine dhe Bullgarine

  • D.

   Shqiperine, Maqedonine dhe Malin e zi

  Correct Answer
  A. Shqiperine, Maqedonine, Malin e Zi dhe Serbine
  Explanation
  The correct answer is Shqiperine, Maqedonine, Malin e Zi dhe Serbine. This answer states that Kosovo is bordered by Albania, Macedonia, Montenegro, and Serbia.

  Rate this question:

 • 6. 

  Me cilat vende kufizohet Shqipëria?

  • A.

   Greqine , Maqedonin , Serbine Dhe Kosoven

  • B.

   Serbine , Malin e Zi , Kosoven Dhe Italin

  • C.

   Malin e Zi , Kosoven , Maqedonin Dhe Greqine

  • D.

   Malin e Zi , Greqine , Kosoven Dhe Serbine

  Correct Answer
  C. Malin e Zi , Kosoven , Maqedonin Dhe Greqine
  Explanation
  The correct answer is "Malin e Zi, Kosoven, Maqedonin dhe Greqine." This answer states that Albania shares borders with Montenegro (Malin e Zi), Kosovo, Macedonia (Maqedonin), and Greece (Greqine).

  Rate this question:

 • 7. 

  Sa është numri i shqiptarëve që jetojnë në Maqedoni?

  • A.

   500 000

  • B.

   320 000

  • C.

   800 000

  • D.

   765 000

  Correct Answer
  C. 800 000
 • 8. 

  Cilat janë malet kryesore në viset shqiptare në Maqedoni?

  • A.

   Malet e Sharrit, Koritnikut, Gjeravica, Bjeshkët e Nemuna

  • B.

   Malet e Sharrit, Korabit, Pelisterit, Karadaku i Shkupit

  Correct Answer
  B. Malet e Sharrit, Korabit, Pelisterit, Karadaku i Shkupit
  Explanation
  The correct answer is "Malet e Sharrit, Korabit, Pelisterit, Karadaku i Shkupit." This answer lists the main mountains in the Albanian regions of Macedonia, which include Malet e Sharrit, Korabit, Pelisterit, and Karadaku i Shkupit.

  Rate this question:

 • 9. 

  Cili është qyteti më i njohur turistik në Mal të Zi?

  • A.

   Tivari

  • B.

   Tuzi

  • C.

   Rozhaja

  • D.

   Ulqini

  • E.

   Gucia

  Correct Answer
  D. Ulqini
 • 10. 

  Në cilat shtete të Europës ka më së shumti shqiptarë të shpërngulur nga trojet etnike ? 

  • A.

   Amerik , Gjermani, Zvicër, Angli , Austri

  • B.

   Turqi, Gjermani, Zvicër, Suedi, Austri

  • C.

   Gjermani, Zvicër, Suedi, Itali

  • D.

   Zvicër , Gjermani, Greqi , Suedi, Austri

  Correct Answer
  B. Turqi, Gjermani, Zvicër, Suedi, Austri
  Explanation
  The countries with the highest number of Albanian immigrants from ethnic lands are Turkey, Germany, Switzerland, Sweden, and Austria.

  Rate this question:

 • 11. 

  Kosova ndahet në dy rrafshe: në Rrafshin e Dukagjinit dhe në Rrafshin (fushën) e Kosovës ? 

  • A.

   E Sakt

  • B.

   E Pa Sakt

  Correct Answer
  A. E Sakt
  Explanation
  The answer "E Sakt" is correct because it accurately states that Kosovo is divided into two regions: the Dukagjini Highlands and the Kosovo Field.

  Rate this question:

 • 12. 

  Cila eshte maja me e larte ne Kosove ?

  • A.

   Korabi

  • B.

   Maja e Lybotenit

  • C.

   Gjeravica

  • D.

   Mali i Pejes

  Correct Answer
  C. Gjeravica
  Explanation
  Gjeravica is the highest peak in Kosovo.

  Rate this question:

 • 13. 

  Cila është maja më e lartë e Shqipërisë? 

  • A.

   Alpet Shqiptare

  • B.

   Tomori

  • C.

   Kurveleshi

  • D.

   Korabi

  Correct Answer
  D. Korabi
  Explanation
  Korabi is the correct answer because it is the highest peak in Albania, reaching an elevation of 2,764 meters. It is part of the Korab-Koritnik Nature Park and is located on the border between Albania and North Macedonia. The other options listed, Alpet Shqiptare, Tomori, and Kurveleshi, are also mountain ranges in Albania, but they are not as high as Korabi.

  Rate this question:

 • 14. 

  Cili eshte lumi me i gjate ne territorin e Kosoves ?

  • A.

   Lumbardhi

  • B.

   Drini i bardhe

  • C.

   Ibri

  • D.

   Ereniku

  Correct Answer
  B. Drini i bardhe
  Explanation
  The correct answer is Drini i bardhe because it is the longest river in Kosovo.

  Rate this question:

 • 15. 

  Lumenjtë kryesorë të Kosovës janë Drini i Bardhë me degët e tij Lumbardhin e Pejës, Deçanit dhe Prizrenit, Ereniku, Mirusha, Ibri, Lepenci, Nerodimja ?

  • A.

   E Sakt

  • B.

   E Pa Sakt

  Correct Answer
  A. E Sakt
 • 16. 

  Cila eshte miniera me e madhe ne territorin e Kosoves?

  • A.

   Miniera e Neredimes

  • B.

   Miniera e Trepqes

  • C.

   Miniera e Kalmures

  Correct Answer
  B. Miniera e Trepqes
  Explanation
  Miniera e Trepqes është miniera më e madhe në territorin e Kosovës.

  Rate this question:

 • 17. 

  Cila eshte Gryka me e njohur e Kosoves ?

  • A.

   Gryka e Rugoves

  • B.

   Gryka e Kaqanikut

  • C.

   Gryka e Karadakut

  • D.

   Gryka e Kumanoves

  Correct Answer
  A. Gryka e Rugoves
  Explanation
  The most famous gorge in Kosovo is Gryka e Rugoves.

  Rate this question:

 • 18. 

  Cila është shpella më e njohur në Kosovë ?

  • A.

   Shpella e Carralevës

  • B.

   Shpella e Rugovës

  • C.

   Shpella e Gadimes

  • D.

   Shpella e Kaqanikut

  Correct Answer
  C. Shpella e Gadimes
  Explanation
  The correct answer is "Shpella e Gadimes". This is because Shpella e Gadimes is the most well-known cave in Kosovo.

  Rate this question:

 • 19. 

  Cilat kafshë të egra jetojnë në viset shqiptare ? 

  • A.

   Ujku, dhelpra, lepuri, dreri, zebra

  • B.

   Ariu, ujku, dhelpra, lepuri, ketri

  • C.

   Ariu, ujku, zebra, dhelpra, derri

  Correct Answer
  B. Ariu, ujku, dhelpra, lepuri, ketri
  Explanation
  The correct answer is "ariu, ujku, dhelpra, lepuri, ketri". These animals are all native to Albania, which is indicated by the phrase "viset shqiptare" in the question. The other options include animals that are not typically found in Albania, such as "dreri" (otter) and "zebra".

  Rate this question:

 • 20. 

  Cilat lloje të drurëve rriten në viset shqiptare?

  • A.

   Ahu

  • B.

   Qarri

  • C.

   Bungu

  • D.

   Plepi

  • E.

   Gështenja

  Correct Answer(s)
  A. Ahu
  B. Qarri
  C. Bungu
  D. Plepi
  E. Gështenja
  Explanation
  These are all types of trees that grow in Albanian forests.

  Rate this question:

 • 21. 

  Cilat janë malet kryesore të Kosovës?

  • A.

   Malet e Sharrit, Koritnikut,Gjeravica, , Korabit, Pelisterit,

  • B.

   Malet e Sharrit, Koritnikut, Gjeravica, Bjeshkët e Nemuna, Hajla,

  • C.

   Koritnikut, Sharrit Gjeravica, Pelisterit. Korabit

  Correct Answer
  B. Malet e Sharrit, Koritnikut, Gjeravica, Bjeshkët e Nemuna, Hajla,
  Explanation
  The correct answer is Malet e Sharrit, Koritnikut, Gjeravica, Bjeshkët e Nemuna, Hajla. This is because these mountains are the main mountain ranges in Kosovo.

  Rate this question:

 • 22. 

  Kanali i Otrantos e lidh detin ?

  • A.

   Adriatik dhe jon

  • B.

   Adriatik dhe egje

  • C.

   Jon dhe Egje

  • D.

   Adriatik dhe mesdhe

  Correct Answer
  A. Adriatik dhe jon
  Explanation
  The correct answer is "Adriatik dhe jon." The question asks which sea the Otranto Channel connects to, and the correct answer is the Adriatic Sea and the Ionian Sea.

  Rate this question:

 • 23. 

  Llapi, Gollaku, Shala e Bajgores shtrihen ne regjionin ?

  • A.

   Perendimor

  • B.

   Jugor

  • C.

   Lindor

  • D.

   Verior

  Correct Answer
  C. Lindor
  Explanation
  The correct answer is "Lindor" because the names mentioned, Llapi, Gollaku, and Shala e Bajgores, are all regions that are located in the eastern part of a certain area. Therefore, the correct answer is "Lindor," which means "Eastern" in English.

  Rate this question:

 • 24. 

  Ne Kosove deri ne vitin 1988 rrjeti rrugor kishte gjatesi prej ?

  • A.

   3500km

  • B.

   4000km

  • C.

   4500km

  • D.

   5000 km

  Correct Answer
  D. 5000 km
  Explanation
  The correct answer is 5000 km because the question asks for the length of the road network in Kosovo until 1988. This suggests that the answer should be the maximum length possible, and 5000 km is the highest option provided.

  Rate this question:

Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.