1.
During one basketball game, Margaret’s team scored 12 baskets worth 2 points each and 3 baskets worth 3 points each. Randy’s team scored 9 baskets worth 2 points each and 7 baskets worth 3 points each. What was the final score of the game?
Explanation
The final score of the game can be calculated by multiplying the number of baskets by their respective point values for both teams and then adding the results together. Margaret's team scored 12 baskets worth 2 points each, which equals 24 points, and 3 baskets worth 3 points each, which equals 9 points. Therefore, Margaret's team scored a total of 33 points. Randy's team scored 9 baskets worth 2 points each, which equals 18 points, and 7 baskets worth 3 points each, which equals 21 points. Therefore, Randy's team scored a total of 39 points. Adding the scores of both teams together, the final score of the game is 33 + 39 = 72.
2.
There were 1,358,243 people living in Houston in 1975. In the year, 2007, there are 3,828,987 living in Houston. How many more people were living in Houston in 2007 than in 1975?
Explanation
In 2007, there were 3,828,987 people living in Houston, while in 1975 there were 1,358,243 people. To find the difference, we subtract the number of people in 1975 from the number of people in 2007: 3,828,987 - 1,358,243 = 2,470,744. Therefore, there were 2,470,744 more people living in Houston in 2007 than in 1975.
3.
There were 8,423 people at the concert on Monday night, and 7,765 people at the concert on Tuesday night. What is the best estimate of the total number of people at the concert on both nights?
Explanation
The best estimate of the total number of people at the concert on both nights is 16,000. This is obtained by adding the number of people at the concert on Monday night (8,423) with the number of people at the concert on Tuesday night (7,765).
4.
George is trying to find 657 sea shells at the beach in one weekend. He found 57 sea shells on Friday evening and 378 sea shells on Saturday. How many sea shells does George need to find on Sunday to reach his goal?
Explanation
George has already found 57 sea shells on Friday evening and 378 sea shells on Saturday. To reach his goal of finding 657 sea shells, he needs to find the remaining number of sea shells on Sunday. Therefore, he needs to find 657 - 57 - 378 = 222 sea shells on Sunday.
5.
Xander and his family are planning a camping trip. The can stay at the campsite for $17 per night. If the family only has $50, how many nights can they stay?
Explanation
The family can stay 2 nights at the campsite because $17 per night multiplied by 2 nights equals $34, which is less than the $50 they have.
6.
Brad and 5 friends are playing with 30 cars. If Brad wants to share the cars equally, how many cars will each person get?
Explanation
If Brad and his 5 friends are playing with 30 cars and they want to share them equally, they can divide the cars equally among themselves. Since there are 6 people in total (Brad and his 5 friends), they will each get 30 divided by 6, which equals 5 cars per person.
7.
Claudia needed 72 beads to make a necklace and 48 beads to make a bracelet. She had 1 package of beads with 100 beads. How many more beads did she need to complete her project?
Explanation
Claudia needed a total of 72 + 48 = 120 beads to complete her project. She had 100 beads in one package, so she needed 120 - 100 = 20 more beads to complete her project.
8.
Mitzi needs a costume for dance class. Her shoes will cost $25. The dress will cost $80. Her hair bow and tights will cost $5 each. How much will Mitzi’s costume cost altogether?
Explanation
Mitzi's costume will cost $25 for the shoes, $80 for the dress, $5 for the hair bow, and $5 for the tights. Adding all these amounts together, the total cost of Mitzi's costume will be $115.
9.
The Carson family used 987 gallons of water, and the Allen family used 698 gallons of water. What is the best estimate of the combined amount of water the 2 families used?
Explanation
The best estimate of the combined amount of water the two families used is 1,700 gallons. This is obtained by adding the amount of water used by the Carson family (987 gallons) to the amount of water used by the Allen family (698 gallons).
10.
Meena and Ellen were trying to earn 2000 points together. Meena earned 812 points and Ellen earned 486 points. How many more points do the girls need to earn to reach their goal?
Explanation
Meena earned 812 points and Ellen earned 486 points, totaling 1298 points. To reach their goal of 2000 points, the girls still need to earn 702 more points.