1.
If 30% of a number is 12.6, find the number?
Correct Answer
D. 42
Explanation
If 30% of a number is 12.6, we can set up the equation 0.3x = 12.6, where x represents the number we are trying to find. To solve for x, we divide both sides of the equation by 0.3. This gives us x = 12.6 / 0.3, which simplifies to x = 42. Therefore, the number is 42.
2.
What number must be added to 6, 16, and 8 to get an average of 13?
Correct Answer
A. 22
Explanation
To find the number that must be added to 6, 16, and 8 to get an average of 13, we can use the formula for the average: sum of numbers divided by the count of numbers. The sum of 6, 16, and 8 is 30. We want the average to be 13, so we need to divide 30 by 3 (the count of numbers) to get the current average. This gives us 10. To increase the average to 13, we need to add a number that will increase the sum to 39. Therefore, the number that must be added is 22.
3.
What is the ratio of 12 minutes to 1 hour?
Correct Answer
C. 1/5
Explanation
The ratio of 12 minutes to 1 hour can be found by converting both units to the same measurement of time. Since there are 60 minutes in 1 hour, the ratio can be calculated as 12 minutes divided by 60 minutes. Simplifying this fraction gives us 1/5 as the answer.
4.
10 cats caught 10 rats in 10 seconds. How many cats are required to catch 100 rats in 100 seconds.
Correct Answer
B. 10
Explanation
If 10 cats can catch 10 rats in 10 seconds, it means that each cat catches one rat in 10 seconds. Therefore, if we want to catch 100 rats in 100 seconds, we still only need 10 cats because each cat can catch one rat in 10 seconds.
5.
A man wants to reach a window which is 40 feet above the ground. The distance from the foot of the ladder to the wall is 9 feet. How long should the ladder be?
Correct Answer
C. 41 feet
Explanation
The ladder needs to reach the window, which is 40 feet above the ground. The distance from the foot of the ladder to the wall is given as 9 feet. To find the length of the ladder, we can use the Pythagorean theorem, which states that the square of the hypotenuse (ladder) is equal to the sum of the squares of the other two sides (vertical distance and horizontal distance). In this case, the vertical distance is 40 feet and the horizontal distance is 9 feet. Using the Pythagorean theorem, we can calculate that the ladder should be 41 feet long.
6.
2, 7, 14, 23, ?, 47
Correct Answer
C. 34
Explanation
The given sequence is +5, +7, +9, ——
ie. 2+ 5 = 7, 7 + 7 = 14, 14 + 9 = 23
Missing Number = 23 + 11 = 34.
7.
4, 6, 12, 14, 28, 30,?
Correct Answer
D. 60
Explanation
The given sequence is a combination of two series 4, 12, 28, .... and 6, 14, 30, .... The pattern is +8, +16, +32. So, the missing number = (28 + 32) = 60
8.
4, 9, 13, 22, 35, ?
Correct Answer
A. 57
Explanation
Sum of two consecutive numbers of the series gives the next number.
9.
11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41,?
Correct Answer
A. 43
Explanation
The series consists of prime numbers.
10.
15, 31, 63, 127, 255,?
Correct Answer
B. 511
Explanation
Each number is double of the preceding one plus 1.