The Fundamentals Of Theatre

101 Questions | Total Attempts: 123

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Fundamentals Quizzes & Trivia

Questions and Answers
  • 1. 
    Match the definition below to the correct answer: the acting area of a stage that extends beyond the proscenium
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 2. 
    Match the definition below to the correct answer: the stage area away from the audience
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 3. 
    Match the definition below to the correct answer: a performance space in which the audience sits all around the stage; sometimes called "in-the-round"
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 4. 
    Match the definition below to the correct answer: a combination of the proscenium and the arena stages, with the audience sitting on two or three sides of the acting area
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 5. 
    Match the definition below to the correct answer: the auditorium, or the area where the audience sits
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 6. 
    Match the definition below to the correct answer: onstage decoration to help establish the time and place of a play
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 7. 
    Match the definition below to the correct answer: the director's technical liaison backstage during the rehearsals and performance
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 8. 
    Match the definition below to the correct answer: a performance space in which the audience views the action as if through a picture frame
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 9. 
    Match the definition below to the correct answer: the stage area towards the audience
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 10. 
    Match the definition below to the correct answer: how the play should look and feel
    • A. 

      Apron

    • B. 

      Arena stage

    • C. 

      Downstage

    • D. 

      House

    • E. 

      Production concept

    • F. 

      Proscenium stage

    • G. 

      Scenery

    • H. 

      Stage manager

    • I. 

      Thrust stage

    • J. 

      Upstage (noun)

  • 11. 
    Match the definition below to the correct answer: a small section of a scene divided where a small shift in emotion or topic occurs
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 12. 
    Match the definition below to the correct answer: to stand upstage of another actor on a proscenium stage. forcing the downstage actor to turn away from the audience to communicate with the upstage actor; stealing the focus of a scene
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 13. 
    Match the definition below to the correct answer: auditioning with a script that you have not had the opportunity to read before the audition
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 14. 
    Match the definition below to the correct answer: information that is implied but not stated by a character; thought or actions of  character that do not express the same meaning as the spoken words
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 15. 
    Match the definition below to the correct answer: to move from one place onstage to another
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 16. 
    Match the definition below to the correct answer: a position onstage when one actor mirrors another actor's body position
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 17. 
    Match the definition below to the correct answer: the intended point of interest onstage
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 18. 
    Match the definition below to the correct answer: to keep your face and the front of your body visible to the audience as much as possible
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 19. 
    Match the definition below to the correct answer: a characteristic gesture
    • A. 

      Beat

    • B. 

      Cold reading

    • C. 

      Cross

    • D. 

      Focus

    • E. 

      Master gesture

    • F. 

      Open

    • G. 

      Shared position

    • H. 

      Subtext

    • I. 

      Upstage (verb)

  • 20. 
    Match the definition below to the correct answer: coordination of actors' movements onstage
    • A. 

      Blocking

    • B. 

      Denouement

    • C. 

      Exposition

    • D. 

      Farce

    • E. 

      Ground plan

    • F. 

      Inciting incident

    • G. 

      Level

    • H. 

      Plane

    • I. 

      Royalty

    • J. 

      Stage (verb)

  • 21. 
    Match the definition below to the correct answer: to bring to life on stage
    • A. 

      Blocking

    • B. 

      Denouement

    • C. 

      Exposition

    • D. 

      Farce

    • E. 

      Ground plan

    • F. 

      Inciting incident

    • G. 

      Level

    • H. 

      Plane

    • I. 

      Royalty

    • J. 

      Stage (verb)

  • 22. 
    Match the definition below to the correct answer: the final resolution of the conflict in a plot
    • A. 

      Blocking

    • B. 

      Denouement

    • C. 

      Exposition

    • D. 

      Farce

    • E. 

      Ground plan

    • F. 

      Inciting incident

    • G. 

      Level

    • H. 

      Plane

    • I. 

      Royalty

    • J. 

      Stage (verb)

  • 23. 
    Match the definition below to the correct answer: a fee paid to produce a play
    • A. 

      Blocking

    • B. 

      Denouement

    • C. 

      Exposition

    • D. 

      Farce

    • E. 

      Ground plan

    • F. 

      Inciting incident

    • G. 

      Level

    • H. 

      Plane

    • I. 

      Royalty

    • J. 

      Stage (verb)

  • 24. 
    Match the definition below to the correct answer: the beginning part of a plot that provides important background information
    • A. 

      Blocking

    • B. 

      Denouement

    • C. 

      Exposition

    • D. 

      Farce

    • E. 

      Ground plan

    • F. 

      Inciting incident

    • G. 

      Level

    • H. 

      Plane

    • I. 

      Royalty

    • J. 

      Stage (verb)

  • 25. 
    Match the definition below to the correct answer: the depth of an actor's position onstage
    • A. 

      Blocking

    • B. 

      Denouement

    • C. 

      Exposition

    • D. 

      Farce

    • E. 

      Ground plan

    • F. 

      Inciting incident

    • G. 

      Level

    • H. 

      Plane

    • I. 

      Royalty

    • J. 

      Stage (verb)

Back to Top Back to top