# This Quiz Will Judge Your Math Reasoning Skills!

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Geotill
G
Geotill
Community Contributor
Quizzes Created: 4 | Total Attempts: 17,039
Questions: 10 | Attempts: 11,948

Settings

Welcome fellas, I have got a short quiz for you. It will judge you math reasoning skills. Here are some math problems that do not require knowledge of advanced math. All is needed is a mastery of basic math, good logic, plus a sharp mind. Have fun.

• 1.

• A.

145

• B.

130

• C.

127

• D.

98

• E.

105

B. 130
Explanation
To solve this problem mentally, we can follow the order of operations (PEMDAS/BODMAS). First, we multiply 15 by 13, which equals 195. Then, we subtract 65 from 195, resulting in 130. Therefore, the correct answer is 130.

Rate this question:

• 2.

### What is the next number in this following sequence  2 6 11 17 24 ______ ( do problem in your head)

• A.

32

• B.

36

• C.

33

• D.

42

• E.

26

A. 32
Explanation
The sequence is formed by adding consecutive odd numbers to the previous number. Starting with 2, we add 1 to get 3, then add 2 to get 5, then add 3 to get 8, and so on. In this case, we add 7 to 24 to get 31, and then add 1 to get 32. Therefore, the next number in the sequence is 32.

Rate this question:

• 3.

### 4 cats, 6 people, and 3 dogs have how many legs? ( do problem in your head)

• A.

36

• B.

40

• C.

42

• D.

38

• E.

46

B. 40
Explanation
There are 4 cats, each with 4 legs, totaling 16 legs. There are 6 people, each with 2 legs, totaling 12 legs. There are 3 dogs, each with 4 legs, totaling 12 legs. Adding up all the legs, we have a total of 16 + 12 + 12 = 40 legs.

Rate this question:

• 4.

### If canned vegetables are .79 a can, how many cans of vegetables can Gary buy for \$10, and how much change will he have left over? ( no tax included). ( pencil and paper for this problem but NO calculator)

• A.

11 cans, .48 left over

• B.

12 cans, .52 left over

• C.

13 cans, .47 left over

• D.

12 cans, .48 left over

• E.

13 cans, .56 left over

B. 12 cans, .52 left over
Explanation
Gary can buy 12 cans of vegetables for \$10. Since each can costs \$0.79, the total cost of 12 cans would be \$9.48. Therefore, he would have \$0.52 left over.

Rate this question:

• 5.

### Louis works 3 days per week. His car gets 30 miles to the gallon and each commute to work is 10 miles each way. If gas is \$2.89 per gallon, how much will Louis spend on gas in two weeks? ( pencil, paper ok, but NO calculator)

• A.

\$11.56

• B.

\$13.79

• C.

\$17.54

• D.

\$23.89

• E.

\$19.95

A. \$11.56
Explanation
Louis works 3 days per week, so in two weeks, he will work 3 x 2 = 6 days. Each day, he commutes 10 miles each way, so his total daily commute is 10 x 2 = 20 miles. In two weeks, his total commute will be 20 x 6 = 120 miles. His car gets 30 miles to the gallon, so he will need 120 / 30 = 4 gallons of gas for his commute in two weeks. Gas is \$2.89 per gallon, so he will spend 4 x \$2.89 = \$11.56 on gas in two weeks.

Rate this question:

• 6.

### There are 3 types of marbles in a bowl. Red ones, yellow ones, and blue ones. There are 20 red marbles and 12 yellow marbles. There are three times as many blue marbles as there are red marbles. How many marbles are in the bowl? ( must do the problem in your head)

• A.

76 marbles

• B.

68 marbles

• C.

92 marbles

• D.

80 marbles

• E.

86 marbles

C. 92 marbles
Explanation
If there are 20 red marbles and 12 yellow marbles, then the total number of red and yellow marbles is 20 + 12 = 32 marbles. Now, since there are three times as many blue marbles as there are red marbles, there would be 3 * 20 = 60 blue marbles. Therefore, the total number of marbles in the bowl would be 32 (red and yellow marbles) + 60 (blue marbles) = 92 marbles.

Rate this question:

• 7.

### What is the next number in the following sequence? 9 3 16 4 36 6 81 ______ ( must do this in your head)

• A.

12

• B.

9

• C.

46

• D.

24

• E.

32

B. 9
Explanation
Each adjacent two numbers are square roots of each other, so, therefore, the square root of 9 is 3, the square root of 16 is 4, the square root of 36 is 6, and finally, the square root of 81 is 9.

Rate this question:

• 8.

### Joe is having a cookout. He has bought 5 lbs of hamburger for \$7.99 and 3 packages of hotdogs for \$1.99 each. If Joe paid for all of this with a \$20 bill, how much money does he have left over? ( do the problem in your head)

• A.

\$8.29

• B.

\$6.04

• C.

\$7.52

• D.

\$4.98

• E.

\$ 6.98

B. \$6.04
Explanation
Joe spent a total of \$7.99 on hamburger and \$1.99 x 3 = \$5.97 on hotdogs. Therefore, Joe spent a total of \$7.99 + \$5.97 = \$13.96. Joe paid with a \$20 bill, so he has \$20 - \$13.96 = \$6.04 left over.

Rate this question:

• 9.

### Jack caught 14 fishes on Saturday and twice as much fish on Sunday. When he went fishing on Monday, he caught 1/2 of the fish he caught on Saturday and Sunday combined. How many total fish did he catch all 3 days? ( do the problem in your head)

• A.

63 fish

• B.

57 fish

• C.

71 fish

• D.

59 fish

• E.

68 fish

A. 63 fish
Explanation
Jack caught 14 fish on Saturday and twice as much fish on Sunday, which means he caught 14 x 2 = 28 fish on Sunday. Therefore, the total number of fish he caught on Saturday and Sunday combined is 14 + 28 = 42 fish. On Monday, he caught 1/2 of the fish he caught on Saturday and Sunday combined, which is 1/2 x 42 = 21 fish. So, the total number of fish he caught all three days is 14 + 28 + 21 = 63 fish.

Rate this question:

• 10.

• A.

398

• B.

512

• C.

396

• D.

435

• E.

426

D. 435
Explanation
To solve this problem, we need to multiply 67 by 3 which equals 201. Then, we add 234 to 201, giving us a total of 435. Therefore, the correct answer is 435.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 28, 2024
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Apr 12, 2010
Quiz Created by
Geotill

Related Topics