# Math Magic: Finding The Average Quiz

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Ftmklc2009
F
Ftmklc2009
Community Contributor
Quizzes Created: 9 | Total Attempts: 10,769
Questions: 10 | Attempts: 3,662

Settings

This quiz is designed to test your understanding of finding the Average, or mean, of a set of values. From simple scenarios to more complex situations, this quiz will challenge your skills in calculating averages.

To find an average (mean), you add all the numbers then take that answer and divide it by how many numbers there are.
EX: (89+74+92)/3= 255= 85

With ten questions, you'll navigate through different scenarios where averages play a crucial role. Each question will provide an opportunity to enhance your grasp of averages. Learn to analyze data and elevate your understanding of averages. All the best!

## Finding the Average Questions and Answers

• 1.

### One bear at the zoo weighs 524 lbs. The others weigh 756 and 982. What is their average weight?

• A.

754 lbs

• B.

746 lbs

• C.

788 lbs

• D.

748 lbs

A. 754 lbs
Explanation
To calculate the average weight of the bears, we need to add up the weights of all the bears and then divide by the total number of bears.Total weight = 524 lbs + 756 lbs + 982 lbs = 2262 lbsThere are three bears in total.Average weight = Total weight / Number of bearsAverage weight = 2262 lbs / 3Average weight â‰ˆ 754 lbs

Rate this question:

• 2.

### The average of five test scores is 85. If four of the scores are 90, 88, 92, and 80, what is the fifth score?

• A.

75

• B.

85

• C.

90

• D.

86

A. 75
Explanation
To find the fifth score, we first need to calculate the sum of the four given scores:90 + 88 + 92 + 80 = 350We know the average of the five scores is 85, and the sum of all five scores is 85 multiplied by 5:85 * 5 = 425Now, we can subtract the sum of the four given scores from the total sum of the five scores to find the fifth score:425 - 350 = 75So, the fifth score is 75.

Rate this question:

• 3.

### The average of a set of 8 numbers is 25. If one of the numbers is 50, what is the average of the remaining 7 numbers? (Approx)

• A.

25

• B.

21

• C.

24

• D.

23

B. 21
Explanation
Let's solve this to find the average of the remaining 7 numbers:
Total Sum: Since the average of 8 numbers is 25, the total sum of all 8 numbers is: Average * Number of elements = 25 * 8 = 200.
Remove the 50: We know one of the numbers is 50. We need to find the average excluding this number.
Remaining Numbers' Sum: Subtract the value of the removed number (50) from the total sum: 200 (total sum) - 50 (removed number) = 150.
Average of Remaining: Now, divide the remaining sum by the number of remaining elements (7): 150 (remaining sum) / 7 (remaining elements) = 21.43 (approximately).
Therefore, the average of the remaining 7 numbers is approximately 21.

Rate this question:

• 4.

### The average score of a basketball team for the first five games is 90 points. If the team scores 110 points in the sixth game, what is the new average score? (Approx.)

• A.

92

• B.

94

• C.

93

• D.

98

C. 93
Explanation
Let's say we want to find the new average X after all 6 games:
Total Points Needed: If X is the new average for all 6 games, the total points needed for all games would be X * 6 (number of games).
Points from First 5 Games: We already know the average for the first 5 games (90 points) and the number of games (5). So, the total points from the first 5 games are 5 * 90 = 450 points.
Points Needed for New Average: Subtract the points already scored in the first 5 games from the total points needed for the new average (considering all 6 games): X * 6 (total points needed) - 450 (points from first 5 games) = total points needed for the new average with all 6 games.
Since we know the score for the sixth game (110 points), we can replace "total points needed for the new average with all 6 games" with 110 points.
This becomes: X * 6 - 450 = 110
Solving for X (new average):
X * 6 = 560
X = 560 / 6
X = 93.33 (approximately)
X=93

Rate this question:

• 5.

### Three new cars cost \$10,100; \$7,800 and \$12,400. What is the average cost for these cars?

• A.

\$10,100

• B.

\$10,000

• C.

\$10,500

• D.

\$10,800

A. \$10,100
Explanation
To find the average cost, we need to add the prices of the three cars and then divide by the number of cars.
Total Cost: \$10,100 + \$7,800 + \$12,400 = \$30,300
Number of Cars: 3
Average Cost: \$30,300 (total cost) / 3 (number of cars) = \$10,100 (average cost)

Rate this question:

• 6.

### Paul's school has 687 students, Nicole's has 841, and Kurts has 497. What is the average number of students at these schools?

• A.

670

• B.

674

• C.

668

• D.

675

D. 675
Explanation
Total Number of Students: Add the number of students from each school: 687 (Paul's) + 841 (Nicole's) + 497 (Kurt's) = 2025 students.
Number of Schools: There are 3 schools (Paul's, Nicole's, and Kurt's).
Average Number of Students: Divide the total number of students by the number of schools
2025 students / 3 schools = 675 students/school (average).
Therefore, the average number of students at these schools is approximately 675.

Rate this question:

• 7.

### One street in our neighborhood has 43 houses, one has 26, one has 18, and one has 37. What is the average number of houses per street?

• A.

30

• B.

28

• C.

31

• D.

32

C. 31
Explanation
Total Number of Houses: Add the number of houses on each street: 43 houses + 26 houses + 18 houses + 37 houses = 124 houses.
Number of Streets: There are 4 streets mentioned.
Average Number of Houses per Street: Divide the total number of houses by the number of streets:
124 houses / 4 streets = 31 houses/street (average).
Therefore, the average number of houses per street in this neighborhood is 31.

Rate this question:

• 8.

### Lynn has 365 stickers in her collection. Bridget has 343 and Karen has 219 and Liz has 37. What is the average number of stickers?

• A.

241

• B.

266

• C.

254

• D.

270

A. 241
Explanation
Total Number of Stickers: Add the number of stickers each girl has: 365 (Lynn) + 343 (Bridget) + 219 (Karen) + 37 (Liz) = 964 stickers.
Number of Girls: There are 4 girls (Lynn, Bridget, Karen, and Liz).
Average Number of Stickers: Divide the total number of stickers by the number of girls
964 stickers / 4 girls = 241 stickers/girl (average).
Therefore, the average number of stickers in their collection is 241 per girl.

Rate this question:

• 9.

### Four libraries each have this many books: 10,890; 14,594; 9,786; 12,754 What is the average number of books for the libraries?

• A.

12,000

• B.

12,006

• C.

12,026

• D.

11,860

B. 12,006
Explanation
Using the average formula
Since we have the number of libraries (4) and the individual book counts can be treated as a set of data points, we can directly use the average formula:
Average = (Sum of data points) / Number of data points
Here, the data points are the book counts (10,890, 14,594, 9,786, 12,754).
Average = (10,890 + 14,594 + 9,786 + 12,754) / 4
Average Number of Books: Divide the total number of books by the number of libraries: 48,024 books / 4 libraries = 12,006 books/library (average).
Therefore, the average number of books in the libraries is 12,006.

Rate this question:

• 10.

### Doug found five different candy bars with these prices: 45,65,90,85 and 75 cents. What was the average price?

• A.

\$0.70

• B.

\$0.84

• C.

\$0.72

• D.

\$0.75

C. \$0.72
Explanation
To find the average price of the candy bars, we need to follow these steps:
Total Price: Add the prices of all five candy bars: 45 cents + 65 cents + 90 cents + 85 cents + 75 cents = 360 cents.
Conversion to Dollars (Optional): We can find the average in cents, but since the question asks for the average price in dollars, we need to convert cents to dollars. There are 100 cents in 1 dollar.
Average Price (in cents): Divide the total price (in cents) by the number of candy bars: 360 cents / 5 bars = 72 cents/bar (average).
Average Price (in dollars): Divide the average price in cents by 100 (conversion rate): 72 cents / 100 cents/dollar = \$0.72/bar (average).
Therefore, the average price of a candy bar is \$0.72.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• May 01, 2024
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Jul 16, 2010
Quiz Created by
Ftmklc2009

Related Topics