Uji Kompetensi Basa Sunda Kelas 9 Semester Ganjil

32 Questions | Total Attempts: 6255

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Uji Kompetensi Basa Sunda Kelas 9 Semester Ganjil

SOAL ULANGAN KANGG0 KELAS 9A,9B,9C,9D


Questions and Answers
  • 1. 
    Basa Sunda minangka salasahiji basa ……................….. anu aya di Indonésia. Di Jawa Barat, basa Sunda téh mangrupa basa indung urang Sunda.     
    • A. 

      masarakat

    • B. 

      Daérah

    • C. 

      Sapopoé

    • D. 

      Gaul

  • 2. 
    Upama urang rek ngritik hiji hal urang kudu mibanda pangaweruh ngeunaan hal anu dikritikna. Umumna.  Kritik téh dina enas-enasna mah sarua jeung…………………
    • A. 

      luyu

    • B. 

      esay

    • C. 

      palanggeran

    • D. 

      Nyawad

  • 3. 
    Pupuh dina sastra Sunda aya 17 pupuh, dibagi dua Sekar Ageung jeung Sekar Alit. Nu kaasup Sekar Ageung nyaéta pupuh………………..       
    • A. 

      Wirangrong

    • B. 

      Durma

    • C. 

      Dangdanggula

    • D. 

      lambang

  • 4. 
    “Ulah bosenan ari diajar téh, sok sing leukeun da éngké ogé moal burung bisa,  asal urangna leukeun ngeureuyeuh bari keyeng kana diajar,  geuning ceuk paribasa ogé………………………    
    • A. 

      Cikaracak ninggang batu, laun-laun jadi legok

    • B. 

      Heunteu gedag bulu salambar

    • C. 

      Banda tatalang raga

    • D. 

      Cikaracak ninggang hulu, laun-laun jadi legok

  • 5. 
     Sangkan henteu méngpar tina katangtuan nu geus padanyaluyuan, dina nepikeun kritik boh sacara lisan boh tulisan kudu dirojong ku....     
    • A. 

      Pinter nyarita dina nepikeun kritik

    • B. 

      Pamahaman ngeunaan hal nu dikritikna

    • C. 

      Basa anu merenah

    • D. 

      Sikep, réngkak jeung peta anu luyu

  • 6. 
    Waktu jumatan bedug nu di tajug téh ditakol ku................... Istilah patukangan nu merenah pikeun ngalengkepan kalimah   nyaéta…….    
    • A. 

      Muazin

    • B. 

      palika

    • C. 

      Sarati

    • D. 

      Merebot

  • 7. 
    Kamari abdi ………………. ........... buku pakét basa Sunda di Toko “Buku Labil Ekonomi.”      
    • A. 

      Ngagaleuh

    • B. 

      Meuli

    • C. 

      Meulian

    • D. 

      Mésér

  • 8. 
    Bapak Vicky Prasetyo …………………….dirawat di Rumah Sakit Bayu Asih. Kecap nu merenah pikeun ngalengkepan kalimah di luhur,  dumasar undak-usuk basa Sunda nyaeta...............                         
    • A. 

      Kabancén

    • B. 

      Gering

    • C. 

      Udur

    • D. 

      teu damang

  • 9. 
    Raray budak kembar téh mani sarupa pisan lir .............     
    • A. 

      beubeulahan terong

    • B. 

      Careuh bulan

    • C. 

      Gula jeung peueutna

    • D. 

      Beubeulahan pinang

  • 10. 
    Ubur-ubur téh hirupna teu netep, salawasna ………………… kabawa ombak laut.    
    • A. 

      Pundah-pindah

    • B. 

      Pindah-pindah

    • C. 

      Pipindahan

    • D. 

      Parindah

  • 11. 
    Ari kana ngojay mah bisaeun ubur-ubur téh, tapi (laun). Kecap laun upama maké rajékan dwipurwa + - an, jadi ....   
    • A. 

      Kalaunan

    • B. 

      Lalaunan

    • C. 

      Dilaunan

    • D. 

      Ngalaunan

  • 12. 
    Aturan dina ngahormat atawa aturan sopan santun anu disaluyuan ku warga masarakat, pikeun silih ajénan jeung nu lian   disebut.........    
    • A. 

      Undak usuk basa

    • B. 

      Palanggeran

    • C. 

      Tatakrama

    • D. 

      Sopan santun

  • 13. 
    Umumna rumpaka tembang disanggi dina wangun pupuh. Nu kaasup wanda jejemplangan nyaéta……………...
    • A. 

      Mupu kembang

    • B. 

      Rajah

    • C. 

      jemplang karang

    • D. 

      Papatét

  • 14. 
    Umumna rumpaka tembang disanggi dina wangun pupuh. Nu kaasup wanda kakawén nyaéta……………...
    • A. 

      rajah

    • B. 

      Toropongan

    • C. 

      Papatét

    • D. 

      pangapungan

  • 15. 
    Pangajaran nulis surat  resmi ngagunakeun basa sunda lemes pikeun ngahormat. Dina surat  aya …………...…………..nyaéta nu ngebréhkeun tanggal surat.
    • A. 

      Alamat surat

    • B. 

      Titimangsa

    • C. 

      Kop surat

    • D. 

      Eusi surat

  • 16. 
    Upama diwincik deui mah kecap panyeluk téh aya anu patalina jeung rasa. Pikeun ngebréhkeun rasa tingtrim nyaéta……..
    • A. 

      ambuing

    • B. 

      Alhamdulillah

    • C. 

      Aduh

    • D. 

      Horé

  • 17. 
    ………………………sumping , Pa Mangga linggih!. Eusian titik-titik  ku kecap panyeluk nu merenah!.
    • A. 

      Atur nuhun

    • B. 

      Punten

    • C. 

      Wilujeng

    • D. 

      Ambuing

  • 18. 
    Sing alus atuh tulisan téh, ulah kawas ………………..… kitu!     
    • A. 

      Gaang katincak

    • B. 

      Tihang listrik

    • C. 

      Cékér hayam

    • D. 

      Jogjog mondok

  • 19. 
    Buku ti perpustakaan téh tos ……................ ku abdi, bade diwangsulkeun dinten ayeuna.   
    • A. 

      Dicandak

    • B. 

      Dijungjung

    • C. 

      Dijingjing

    • D. 

      Dibantun

  • 20. 
    Si Dul téh katabrak mobil, nya dirawat di Rumah Sakit “ Bayu Asih”. Pikeun kaperluan operasi, indungna ngajual perhiasan. Ninggang kana paribasa………….….., boga barang ngan sakitu-kituna gé dijual wé, tinimbangan anak maot mah.     
    • A. 

      Banda tatalang raga

    • B. 

      Heunteu gedag bulu salambar

    • C. 

      Banda tatalang harta

    • D. 

      Hambur bacot murah congcot

  • 21. 
    Sanggeus ngadéngé beja yén indungna maot, manéhna ngarumpuyuk leuleus lir .............     
    • A. 

      Beusi atah beuleum

    • B. 

      Kacang ninggang kajang

    • C. 

      Gaang katincak

    • D. 

      Kapuk kaibunan

  • 22. 
     Nu kaasup kalimah panaya nu bener  aya dina kalimah:……
    • A. 

      Hujan kacida gedena, mana teu mawa payung deuih?

    • B. 

      Mana buku nu kamari kahujanan teh?

    • C. 

      Manahoreng manehna nu kamari nyokot duit teh?

    • D. 

      Dimana-mana banjir, ari usum hujan teh?

  • 23. 
    Salasahiji anu ngalantarankeun leungitna kamampuh-  dina ngagunakeun basa Sunda sapopoé téh lantaran kurangna, ……….
    • A. 

      Bahan analisis anu bisa dijadikeun conto.

    • B. 

      Bahan biantara anu bisa dijadikeun conto.

    • C. 

      Bahan tauladan anu teu bisa dijadikeun conto.

    • D. 

      Bahan bacaeun anu bisa dijadikeun conto

  • 24. 
    Radén Tajudin keur ngajaran baju anyar. Kalimah di luhur téh disebut kalimah………..
    • A. 

      Réfléktif

    • B. 

      resiprokatif

    • C. 

      Pagawéan

    • D. 

      Kaayaan

  • 25. 
    Novel Sunda anu munggaran medal taun 1914 nyaéta .…………………………..
    • A. 

      Purnama alam

    • B. 

      Nyi Roro kidul

    • C. 

      Baruang ka nu Ngarora

    • D. 

      Azab dan Sengsara