1st Semester Math Review Test

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Currenj
C
Currenj
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 180
Questions: 31 | Attempts: 180

Settings

Do your BEST on this test! Mrs. Solomon Gray will look at your test so make sure it's your BEST. Remember to write ALL your work on your paper. The report will tell us if you finished too quickly so TAKE YOUR TIME!

• 1.

Mr. Brown poured a liquid into the beaker below. How many more ml of liquid does heneed to fill the beaker to 20 ml?

• A.

A. 2 milliliters

• B.

B. 44 milliliters

• C.

C. 8 milliliters

• D.

D. 12 milliliters

D. D. 12 milliliters
Explanation
Mr. Brown poured a certain amount of liquid into the beaker, but it is not mentioned how much liquid is already in the beaker. However, we know that Mr. Brown needs to fill the beaker to 20 ml. Therefore, the correct answer is D. 12 milliliters because that is the only option that, when added to the amount of liquid already in the beaker, will result in a total of 20 ml.

Rate this question:

• 2.

The area of the front of a milk carton is 20 square inches. Which could be the length andwidth of the milk carton?

• A.

A. 5 inches and 4 inches

• B.

B. 10 inches and 4 inches

• C.

C. 10 inches and 10 inches

• D.

D. 20 inches and 2 inches

A. A. 5 inches and 4 inches
Explanation
The area of a rectangle is calculated by multiplying its length and width. In this case, the area of the milk carton is given as 20 square inches. The only option that satisfies this condition is option A, where the length is 5 inches and the width is 4 inches. When multiplied, these dimensions give an area of 20 square inches. Therefore, option A is the correct answer.

Rate this question:

• 3.

Mr. Thomas put 2 rugs together. The length and width of each rug is shown in feetin the model below.What is the total area of the rugs?

• A.

14 square feet

• B.

18 square feet

• C.

21 square feet

C. 21 square feet
• 4.

Brianna drew the shape below on a piece of grid paper.=1 square unitWhich measurement is closest to the area of the shape Brianna drew?

• A.

16 square units

• B.

32 square units

• C.

26 square units

• D.

24 square inches

D. 24 square inches
Explanation
Since the shape is drawn on grid paper, we can count the number of square units inside the shape to estimate its area. By counting the squares, we can see that the shape is approximately 24 square units in area. Therefore, the measurement closest to the area of the shape Brianna drew is 24 square units.

Rate this question:

• 5.

Which story problem below can be described by the equation 11 X 4 = 44?

• A.

Julie has 11 stuffed animals and 4 dolls. How many stuffed animals and dolls does Julie have in all?

• B.

Julie has 11 dolls on 4 shelves. How many dolls are on each shelf?

• C.

Julie has 11 stuffed animals on each of 4 shelves. How many stuffed animals does Julie have in all?

C. Julie has 11 stuffed animals on each of 4 shelves. How many stuffed animals does Julie have in all?
• 6.

Roger's skateboard is 30 inches long, as shown below.​[--------------------------------------------------------------------------------30 inches------------------------------------------------------------------------------]The length of the skateboard is equal to the length of 3 of Roger's shoes. How long is oneof Roger's shoes?

• A.

3 inches

• B.

6 inches

• C.

10 inches

C. 10 inches
Explanation
Based on the information given, we know that the length of Roger's skateboard is equal to the length of 3 of his shoes. Since the skateboard is 30 inches long, we can divide this length by 3 to find the length of one of Roger's shoes. Therefore, one of Roger's shoes is 10 inches long.

Rate this question:

• 7.

Ava had 32 stickers. She received 24 more stickers and a sticker album for her birthday.The album held 8 stickers per page. If Ava put all her stickers in her album, how manypages did she fill?

• A.

3

• B.

4

• C.

7

C. 7
Explanation
Ava had 32 stickers and received 24 more stickers, so she had a total of 32 + 24 = 56 stickers. The album held 8 stickers per page, so to find the number of pages Ava filled, we divide the total number of stickers by the number of stickers per page: 56 / 8 = 7 pages. Therefore, Ava filled 7 pages in her sticker album.

Rate this question:

• 8.

Solve:30 X 5 = n

• A.

N = 105

• B.

N = 150

• C.

N = 80

• D.

N = 35

B. N = 150
Explanation
To solve the equation 30 x 5 = n, we multiply 30 by 5. This gives us a product of 150. Therefore, the correct answer is n = 150.

Rate this question:

• 9.

What digit is missing from the problem?   3   7    8+    _z_  5_________   4   2   3

• A.

Z = 3

• B.

Z = 4

• C.

Z= 5

• D.

Z = 9

B. Z = 4
Explanation
In the given problem, we need to find the missing digit represented by z. Looking at the equation, we see that the sum of 8 and z should be equal to 5. Therefore, the missing digit z must be 4, because 8 + 4 = 12, and the only digit that when added to 8 equals 5 is 4.

Rate this question:

• 10.

Solve:766 – 483 = x

• A.

X = 23

• B.

X = 283

• C.

X = 349

• D.

X = 849

B. X = 283
Explanation
To solve the equation 766 - 483 = x, we subtract 483 from 766. The difference is 283, so x = 283.

Rate this question:

• 11.

Which statement is TRUE about the characters above?

• A.

8/5 of the characters live in the ocean and 8/3 of the characters do NOT live in the ocean

• B.

5/8 of the characters live in the ocean and 3/8 of the characters do NOT live in the ocean

• C.

3/8 of the characters live in the ocean and 5/8 of the characters do NOT live in the ocean

• D.

3/6 of the characters live in the ocean and 5/6 of the characters do NOT live in the ocean

C. 3/8 of the characters live in the ocean and 5/8 of the characters do NOT live in the ocean
Explanation
The correct answer states that 3/8 of the characters live in the ocean and 5/8 of the characters do NOT live in the ocean. This means that the majority of the characters do not live in the ocean.

Rate this question:

• 12.

The gas dial in Mrs. Dodd's car shows how much gas is in her gas tank.How full does Mrs. Dodd's gas tank appear to be?

• A.

2/3

• B.

3/4

• C.

5/8

C. 5/8
Explanation
The gas dial in Mrs. Dodd's car shows that her gas tank is approximately 5/8 full.

Rate this question:

• 13.

Which number line shows a fraction equivalent to 4/6?

• A.

Option 1

• B.

Option 2

• C.

Option 3

B. Option 2
Explanation
Option 2 shows a fraction equivalent to 4/6 because the number line is divided into 6 equal parts and the point representing 4 falls on the fourth part, indicating that it is equivalent to 4/6.

Rate this question:

• 14.

The circle is shaded to show a fraction equivalent to two-fourths.Which circle is shaded to show a fraction that is equivalent to 2/4?

D.
Explanation
The circle that is shaded to show a fraction equivalent to two-fourths is the circle that is divided into four equal parts and two of those parts are shaded. This represents a fraction of 2/4 because there are two shaded parts out of a total of four parts.

Rate this question:

• 15.

The model below is shaded to represent the fraction 6/8.Which fraction below is equal to 6/8?

• A.

3/4

• B.

1/6

• C.

2/8

A. 3/4
Explanation
The fraction 3/4 is equal to 6/8 because when the numerator and denominator of 3/4 are multiplied by 2, it becomes 6/8. This means that both fractions represent the same amount or portion of a whole. Therefore, 3/4 is equivalent to 6/8.

Rate this question:

• 16.

Which fraction is equal to 1?

• A.

6/6

• B.

1/6

• C.

10/1

A. 6/6
Explanation
The fraction 6/6 is equal to 1 because any number divided by itself is always equal to 1. In this case, 6 divided by 6 equals 1.

Rate this question:

• 17.

Which crayon is closest to 3 1/4inches long?

• A.

Option 1

• B.

Option 2

• C.

Option 3

B. Option 2
Explanation
Since the question asks for the crayon that is closest to 3 1/4 inches long, we need to compare the lengths of the crayons in each option. Without the actual lengths provided, it is impossible to determine the correct answer. Therefore, an explanation cannot be generated.

Rate this question:

• 18.

Which statement explains why a square is a rectangle?

• A.

They are both rhombuses.

• B.

• C.

They are both parallelograms.

• D.

They are both quadrilaterals with four right angles.

D. They are both quadrilaterals with four right angles.
Explanation
A square is a special type of rectangle because it has all the properties of a rectangle, including having four right angles. While all squares are rectangles, not all rectangles are squares. This is because a square also has the additional property of having all sides of equal length, which is not a requirement for a rectangle. Therefore, the statement "They are both quadrilaterals with four right angles" explains why a square is a rectangle.

Rate this question:

• 19.

• A.

Option 1

• B.

Option 2

• C.

Option 3

• D.

Option 4

B. Option 2
• 20.

Jaiden needs to practice violin for 110 minutes each week. She practiced for 25 minutes on Monday. She practiced for 38 minutes on Tuesday. She practiced for 36 minutes on Thursday.How many more minutes does Jaiden need to practice this week? Label you answer minutes (like: 1854 minutes)

11
Eleven
eleven
ELEVEN
11 MINUTES
11 Minutes
11 minutes
11 min.
11 min
11 MIN
11 Min.
11 Min
Explanation
Jaiden needs to practice for a total of 110 minutes each week. She has already practiced for a total of 25 + 38 + 36 = 99 minutes. Therefore, she needs to practice for an additional 110 - 99 = 11 minutes.

Rate this question:

• 21.

Tamika recorded the amount of time she spent on homework each night for five days.The graph shows her results.What is the total number of minutes Tamika spend doing homework on Monday, Wednesday, and Friday?

• A.

55 minutes

• B.

95 minutes

• C.

101 minutes

• D.

110 minutes

D. 110 minutes
Explanation
The graph shows the amount of time Tamika spent on homework each day for five days. To find the total number of minutes Tamika spent on Monday, Wednesday, and Friday, we add up the values on those days. From the graph, we can see that Tamika spent 55 minutes on Monday, 45 minutes on Wednesday, and 10 minutes on Friday. Adding these values together, we get a total of 110 minutes. Therefore, the correct answer is 110 minutes.

Rate this question:

• 22.

Refer to the graph, "Time Spent on Homework" (above) to complete this question.How many MORE minutes did Tamika spend doing homework on Monday, Wednesday,and Friday together compared with the minutes she spent doing homework on Tuesday and Thursday together? Label you answer minutes  (like: 897 minutes)

55
fifty-five
fifty five
Fifty-Five
Fifty Five
Fifty-five
Fifty five
55 min.
55 minutes
55 min
fifty five minutes
Explanation
Tamika spent 55 minutes more doing homework on Monday, Wednesday, and Friday together compared to the minutes she spent doing homework on Tuesday and Thursday together.

Rate this question:

• 23.

Mr. Hernandez has 42 sheep. He divides the sheep equally among his 6 fields. Which two number sentences shows how many sheep will go into each field?

• A.

42 ÷ 6 = 7

• B.

42 × 6 = 252

• C.

42 ÷ 6 = 48

• D.

6 × 7 = 42

A. 42 ÷ 6 = 7
D. 6 × 7 = 42
Explanation
The first number sentence, 42 ÷ 6 = 7, shows how Mr. Hernandez divides the 42 sheep equally among his 6 fields. The second number sentence, 6 × 7 = 42, shows how many sheep are in each field when there are 7 sheep in each field.

Rate this question:

• 24.

Deshawn is making a small poster in the shape of a rectangle that is 6 inches in length.He wants the area of the poster to be 54 square inches.Write an expression that he could use to determine how wide the poster should be. Write your answer like this: 2x3=6 (NO spaces between the numbers or "x")

6 x 9=54
6x9
6 x 9 = 54
6 by 9
6x9=54
9 x 6=54
9x6
6 x 9
9 x 6 = 54
9x6=54
9 x 6=54
9x6= 54
6x9= 54
Explanation
In order to find the width of the poster, Deshawn needs to divide the total area of 54 square inches by the length of 6 inches. This can be represented by the expression 54 ÷ 6 = 9. Therefore, the width of the poster should be 9 inches.

Rate this question:

• 25.

Refer to the question above to answer this question: Deshawn is making a small poster in the shape of a rectangle that is 6 inches in length.He wants the area of the poster to be 54 square inches.What is the width of the poster?

9
9in
9in.
9 in
9 in.
9 inches
9"
nine
nine inches
nine in.
Explanation
The area of a rectangle is calculated by multiplying its length and width. In this case, the length of the rectangle is given as 6 inches, and the area is stated to be 54 square inches. To find the width, we can divide the area by the length: 54 square inches / 6 inches = 9 inches. Therefore, the width of the poster is 9 inches.

Rate this question:

• 26.

The next three questions refer to the situation given below:Mrs. Pendley created a vegetable garden in her backyard. The total area of her gardenwas 32 square feet. Part of her garden measuring 6 feet long by 3 feet wide was plantedwith tomatoes. Label your answer with square feet.What is the area of the garden that is planted with tomatoes?

18
18 sq. ft.
18 ft. sq.
18 square feet
18 square ft.
18 square ft
18 ft sq
18 sq ft
18 feet square
18 feet sq.
18 feet sq
6x3=18
6 x 3 = 18
6x3= 18
6x3=18
6x3=18 feet square
6x3= 18 feet square
6 x 3 = 18 feet square
6x3=18 feet2
6x3= 18 feet2
6x3=18 feet 2
6x3= 18 feet 2
6 x 3 = 18 feet2
6 x 3 = 18 feet 2
6x3=18 square feet
6x3= 18 square feet
6 x 3 = 18 square feet
Explanation
The area of the garden that is planted with tomatoes is 18 square feet. This can be calculated by multiplying the length (6 feet) by the width (3 feet) of the tomato garden bed.

Rate this question:

• 27.

The rest of the garden was planted with peppers. What is the area of the garden that isplanted with peppers? Label your answer with square feet.

14
14 square feet
14 feet square
14 feet2
Explanation
The answer is 14 square feet, 14 feet square, or 14 feet2 because all of these units represent the area of the garden that is planted with peppers. The question asks for the area of the garden, and all of these units indicate a measurement of area.

Rate this question:

• 28.

Which two comparisons are true?

• A.

1/2 = 4/8

• B.

3/6 = 2/8

• C.

1/3 = 2/4

• D.

3/4 = 6/8

A. 1/2 = 4/8
D. 3/4 = 6/8
Explanation
The given answer is correct because both 1/2 = 4/8 and 3/4 = 6/8 are true comparisons. In the first comparison, both fractions can be simplified to 1/2, so they are equal. In the second comparison, both fractions can be simplified to 3/4, so they are also equal.

Rate this question:

• 29.

1x14=14
14x1=14
2x7=14
7x2=14
• 30.

At summer camp, the campers made necklaces. Destiny's group includes Destiny and 5 other children. The group has 42 beads to share.If each child gets the same number of beads, how many will each child get? Label your answer beads (Like: 963 beads)

7
7 ea
7 ea.
seven
7 each
Each child will get 7 beads.
Each peron will get 7 beads.
Each child will get seven beads.
Each person will get seven beads.
Everybody will get 7.
Everybody will get seven.
Explanation
Destiny's group includes Destiny and 5 other children, making a total of 6 children. They have 42 beads to share. To find out how many beads each child will get, we divide the total number of beads (42) by the number of children (6). Therefore, each child will get 7 beads.

Rate this question:

• 31.

• A.

Yes

• B.

No

• C.

Option 3

• D.

Option 4

A. Yes
Explanation
The given question asks whether the person did their best or not. The correct answer is "Yes" because it indicates that the person did indeed do their best.

Rate this question:

Quiz Review Timeline +

Our quizzes are rigorously reviewed, monitored and continuously updated by our expert board to maintain accuracy, relevance, and timeliness.

• Current Version
• Mar 20, 2023
Quiz Edited by
ProProfs Editorial Team
• Jan 07, 2015
Quiz Created by
Currenj

Related Topics