3rd Grade Math Trivia

Reviewed by Janaisa Harris
Janaisa Harris, BA-Mathematics |
Mathematics Expert
Review Board Member
Ms. Janaisa Harris, an experienced educator, has devoted 4 years to teaching high school math and 6 years to tutoring. She holds a degree in Mathematics (Secondary Education, and Teaching) from the University of North Carolina at Greensboro and is currently employed at Wilson County School (NC) as a mathematics teacher. She is now broadening her educational impact by engaging in curriculum mapping for her county. This endeavor enriches her understanding of educational strategies and their implementation. With a strong commitment to quality education, she actively participates in the review process of educational quizzes, ensuring accuracy and relevance to the curriculum.
, BA-Mathematics
Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
Learn about Our Editorial Process
| By Kalyani Desikan
K
Kalyani Desikan
Community Contributor
Quizzes Created: 4 | Total Attempts: 722,204
Questions: 10 | Viewed: 226,284

1.

Sam had 342 coins. He spent 2. How many coins does he have now?

Answer: 340
Explanation:
Sam initially had 342 coins. After spending 2 coins, the calculation would be 342 - 2, resulting in 340 coins. Therefore, Sam now has 340 coins remaining. This subtraction reflects the coins he spent, and the remaining quantity accurately represents the total number of coins he possesses.
2.

A man puts an even number of candies in a jar. How many candies could he have put in the pot out of the given options?

Answer: 900
Explanation:
Since the question states that the man puts an even number of candies in the jar, the answer must also be an even number. Among the given options, only 900 is an even number, so it is the correct answer.
3.

A man buys 3 oranges, 4 apples, and 2 bananas. How many fruits did he buy?

Answer: 9
Explanation:
The man bought a total of:
- 3 oranges
- 4 apples
- 2 bananas

To find the total number of fruits, you simply add these amounts together:

[ 3 + 4 + 2 = 9 ]

Therefore, the man bought 9 fruits in total.
4.

What's 5 x 9?

Answer: 45
Explanation:
The correct answer is 45 because when you multiply 5 by 9, you get the product of 45.
5.

What number would fit in the blank? 5, 10, 15, ______,25.

Answer: 20
Explanation:
The numbers in the sequence 5, 10, 15, ____, 25 are increasing by 5 each time. So, continuing this pattern:

[ 15 + 5 = 20 ]

Therefore, the number that fits in the blank is 20. The sequence is 5, 10, 15, 20, 25.
6.

Which number comes next in the series? 2231, 2331, 2431,...... ?

Answer: 2531
Explanation:
The series follows a pattern where 100 is added to each number. The first digit increases by 1 and the last two digits remain the same. Therefore, the next number in the series would have a first digit of 2, the last two digits of 31, and a middle digit that increases by 1, resulting in 2531.
7.

What is the correct ascending order for the following numbers? 15,32,5,27,10

Answer: 5, 10, 15, 27, 32
Explanation:
Ascending order arranges numbers from the smallest to the largest. To order the numbers 15, 32, 5, 27, and 10 correctly, you begin by identifying the smallest number, which is 5. Then, you sequentially find the next smallest numbers, resulting in the order of 10, 15, 27, and finally, 32, which is the largest number in this sequence. This method ensures that each number is listed in increasing magnitude, making option A (5, 10, 15, 27, 32) the correct sequence in the multiple-choice question provided. This systematic approach is essential for organizing data clearly and is commonly used in mathematical operations and data analysis.
8.

What's 20 + 20 + 20 + 10 + 10?

Answer: 80
Explanation:
The sum of 20 + 20 + 20 + 10 + 10 is 80.
You can calculate this sum by adding each number individually:
20 + 20 + 20 = 60
60 + 10 = 70
70 + 10 = 80
Therefore, the total sum of 20 + 20 + 20 + 10 + 10 is 80.
9.

Paul had $100. He spent half of that money on buying a pair of shoes. How much does he have now?

Answer: $50
Explanation:
Paul had $100 and he spent half of that money on buying a pair of shoes. Half of $100 is $50. Therefore, Paul now has $50 remaining.
10.

If 1 pen costs $2. How much would 3 pens cost?

Answer: $6
Explanation:
If one pen costs $2, then the cost of three pens would be calculated by multiplying the cost of one pen by the number of pens:
3 pens x $2 per pen = $6

Thus, three pens would cost $6.
Back to Top Back to top
Advertisement
×

Wait!
Here's an interesting quiz for you.

We have other quizzes matching your interest.