Интерен квиз за подобрување на услугите

21 | Total Attempts: 24

SettingsSettingsSettings
Please wait...

Со забава до знаење. :)            Разбудете го натпреваруватчкиот дух и соочете се со новиот предизвик за онлајн учење креиран токму од секторот за грижа на корисници на "Божиновски часовници и накит". За најдобрите обезбедивме и скромни награди. ;)


Questions and Answers
 • 1. 
  На колкав временски период е препорачливо на еден часовник да му се прави делумен сервис?  
  • A. 

   За механички кога ќе застане, а за кварцен кога ќе се потроши батеријата.

  • B. 

   Кога ќе се појави проблем со водоотпорноста.

  • C. 

   На секои 2-3 год. Зависно од користењето на часовникот

  • D. 

   На секои 1-2 год.

 • 2. 
  Кога е препорачливо да се прави комплетен сервис кај кварцните часовници?
  • A. 

   На секои 10-15 год.

  • B. 

   На секои 7-9 год.

  • C. 

   на секои 4-6 год.

  • D. 

   На секои 2-4 год.

  • E. 

   Кај кварцните часовници не е препорачливо да се прави комплетен сервис се додека тие функционираат само со промена на батеријата, односно со извршен делумен сервис.

 • 3. 
  Доколку дојде револтиран клиент и изрази незадоволство од извршениот сервис на неговиот часовник, како ќе постапите?
  • A. 

   Ќе изразите жалење за проблемот кој настанал и ќе побарате од клиентот повторно да го задржите на сервис часовникот, бидејќи вие не сте компетентни да дискутирате за дефекти.

  • B. 

   Нема да изразите жалење за проблемот, бидејќи сеуште незнаете дали клиентот правилно го користи часовникот и ќе се осигурате во тоа, па доколку навистина воочите проблем ќе побарате од клиентот повторно да го задржите часовникот на сервис.

  • C. 

   Ќе изразите жалење за проблемот кој настанал и ќе побарате од клиентот да ви го презентира проблемот на часовникот. Доколку воочите грешка при користењето, ќе му кажете дека не е во право и дека со часовнкикот нема проблем, а потоа ќе му презентирате како правилно да го користи часовникот.

  • D. 

   Ќе изразите жалење за проблемот кој настанал, ќе побарате од клиентот да ви го презентира проблемот и доколку воочите грешка при користењето ќе замолите да ви дозволи вие да се обидете да го воочите проблемот, а потоа ќе му презентирате како правилно да го користи часовникот за да нема проблеми. Доколку и вие воочите дека навистина има проблем со часовникот, ќе го известите клиентот дека сепак мора повторно да го задржите часовникот на сервис.

 • 4. 
  Ознаката 200m е идентична со ознаката:
  • A. 

   3 bar

  • B. 

   5 bar

  • C. 

   10 bar

  • D. 

   20 bar

  • E. 

   30 bar

 • 5. 
  Доколку клиент донесе SWATCH IRONY часовник за полирање на стакло.
  • A. 

   Ќе ја проверите функционалноста на часовникот и доколу е се во ред, ќе му го понудите на клиентот попуст-пакетот за целосно разубавување на часовникот. (полирање на ремче, куќиште и стакло + нова батерија и тестирање на водоотпорност)

  • B. 

   Ќе го известите дека полирањето чини 250 ден. и ќе издадете сервисен налог.

  • C. 

   Ќе го известите дека полирањето чини 250 ден. и ќе издадете сервисен налог, но ќе му предложите и да му ја замените батеријата доколку повеќе од 2,5 год. не е смената.

  • D. 

   Ќе му понудите промена на стакло за 800 ден. и ќе му предложите да му ја замените батеријата доколку повеќе од 2 год. не е смената.

 • 6. 
  Доколку клиент дојде за промена на стакло на SWATCH IRONY часовник.
  • A. 

   Ќе побарам консултација со некој од сервисерите.

  • B. 

   Ќе ја проверам состојбата на часовникот и доколку е се во ред ќе изготвам сервисен налог, а клиентот ќе го известам дека за цената за поправката ќе добие известување од сервисерите.

  • C. 

   Ќе ја проверам состојбата на часовникот и доколку е се во ред ќе го известам клиентот дека промената чини 800 ден. но и ќе потенцирам дека не е можна промена на стакло на сите модели на SWATCH.

  • D. 

   Ќе му објасниме на клиентот дека часовникот претрпел удар кога се скршило стаклото и дека тоа може да претставува проблем понатаму при користењето и ќе ја искористиме приликата да му продадеме нов часовник старо за ново од аутлет центарот со -45%.

 • 7. 
  Кој број на RENATA батерија секогаш се користи кај SWATCH кварцните хронографи.
  • A. 

   377

  • B. 

   329

  • C. 

   394

  • D. 

   321

  • E. 

   390

  • F. 

   364

 • 8. 
  Кои модели на FLIK-FLAK користат механизам хронограф?
  • A. 

   Моделите со алуминиумско куќиште.

  • B. 

   Моделите со пластично куќиште

  • C. 

   Не постојат FLIK-FLAK часовници со хронограф

  • D. 

   Некои од моделите произведени после 2012 год.

 • 9. 
  Кога ќе дојде клиент за сервис со TISSOT T-TOUCH модел од првата генерација на T-TOUCH колекцијата.
  • A. 

   Ќе отворам сервисен налог и нема ништо да споменам за опцијата за T-TOUCH II, бидејќи истата може да се искористи само доколку часовникот е за "делумен сервис".

  • B. 

   Ќе отворам сервисен налог и нема ништо да споменам за опцијата за T-TOUCH II, бидејќи оваа опција не е достапна за T-TOUCH првата генерација.

  • C. 

   Секогаш би ја понудил опцијата да го остави стариот часовник за рециклирање и да добие можност за нов часовник од поновите генерации на Т-TOUCH колекцијата, по цена од вредноста за комплетниот сервис + соодветна доплата доколку клиентот одлучи да купи поскап модел од соодветниот што го следува според правилникот.

  • D. 

   Ќе направам прием на сервис и нема ја споменам опцијата за Т-TOUCH II, бидејќи сервисерите се тие што треба да одлучат дали ќе ја понудат оваа опција, зависно од дефектот на часовникот.

 • 10. 
  До која сума за поправка на производ, сервисниот центар го задржува правото да ја изврши поправката без претходно да го консултира клиентот.
  • A. 

   250 ден.

  • B. 

   400 ден.

  • C. 

   600 ден.

  • D. 

   350 ден.

 • 11. 
  "Нултиот сервис" е понуда која е достапна за сите клиенти на кои гаранцијата за часовникот им е во истек на 23-от месец.
  • A. 

   Нултиот сервис е делумен сервис со 50% попуст.

  • B. 

   Нултиот сервис е комплетен сервис со 50% попуст.

  • C. 

   Нултиот сервис е конторла на работењето на механизмот и бесплатна промена на батерија, бидејќи часовникот е суште под гранција.

  • D. 

   Нултиот сервис е делумен сервис со 50% попуст, со можност да се продолжи интернационалната гаранција за +12 месеци.

 • 12. 
  Цена за делумен сервис на кварцен хронограф LONGINES е:
  • A. 

   3.600 ден.

  • B. 

   4.800 ден.

  • C. 

   1.900 ден.

 • 13. 
  Откако ќе се испринта секој приемен документ за сервис, задолжително е со пенкало.
  • A. 

   Да се потпишете вие и клиентот и да се пополнат полињата пожелба за увидените штети

  • B. 

   Да се потпишете вие и клиентот и да го заведете продажното место со удрирање на печат и/или да го запишете рачно со пенкало.

  • C. 

   Во најмала рака да се има потпишано клиентот, на двата примероци.

 • 14. 
  Сите автоматски (механички) часовници во продажните места потребно е секогаш да бидат баждарени:
  • A. 

   Со точно локално време.

  • B. 

   На 10 часот и 10 мин.

  • C. 

   Нема потреба да бидат баждарени, бидејќи се механички часовници и секако по неколку дена ќе ја загубат енергијата и ќе застанат.

  • D. 

   Со наместени сказалки точно на 12 часот и 0 мин. за да им се поклопат симетрично сказалките.

 • 15. 
  Со што се карактеризира часовник за кој се вели дека е Хронометар?
  • A. 

   Дека поседува сертифициран механизам од COSC институтот во швајцарија

  • B. 

   Дека поседува хронограф

  • C. 

   Дека има прпетуален календар

  • D. 

   Дека се работи за мултифункционален часовник.

  • E. 

   Дека толеранцијата на отстапки на измереното време на дневно ниво му е -10/+20 сек.

 • 16. 
  Како се случува некој часовник да се магнетизира?
  • A. 

   При посилен пад/удар.

  • B. 

   При разговарање на мобилен телефон.

  • C. 

   Најчесто несвесно, со секојдневното користење на часовникот кога ќе поминеме со зглобот покрај некој природен магнет или посилнен електичен полнеж кој може да создаде ефект на магнетно поле. (Пр. стар CRT монитор / ТВ Приемник)

  • D. 

   Доколку долго време не се користи.

 • 17. 
  Доколку на капакот на некој часовникот е испишан знакот 5 bar, тоа би значело дека со тој часовник можеме да нуркаме на длабочина не поголема од 5 m
  • A. 

   Со овој часовник не смееме да нуркаме.

  • B. 

   Со овој часовник не би требало да нуркаме подлабоко од 50m, бидејќи 5 bar се идентични на 50m.

 • 18. 
  Рекламациите кои се со парна бројка на приемниот документ ги поправа сервисерот Владимир, а тие со непарна сервисерот Горан.
  • A. 

   Да

  • B. 

   Не

 • 19. 
  Дали на извештајот од сервис стои одговорното лице (сервисерот) кој го поправал тој часовник?
  • A. 

   Да

  • B. 

   Не

 • 20. 
  Која е цената за промена на минерално стакло на CK часовник.
  • A. 

   1.800 ден.

  • B. 

   3.600 ден.

  • C. 

   3.100 ден.

  • D. 

   3.300 ден.

Back to Top Back to top