Контролна работа по информатика

7 | Total Attempts: 37

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Контролна работа по информатика

Одберете еден од наведените одговори во секое прашање!


Questions and Answers
 • 1. 
  Наведете кои се надворешни мемории?
  • A. 

   дискетна единица

  • B. 

   магнетна дискета

  • C. 

   RAM меморија

  • D. 

   магнетен диск

  • E. 

   компакт диск

 • 2. 
  Колку бита содржи еден бајт
  • A. 

   16

  • B. 

   8

  • C. 

   1024

  • D. 

   4

  • E. 

   9

 • 3. 
  Кои од наведените се излезни единици?
  • A. 

   микрофон

  • B. 

   печатач

  • C. 

   монитор

  • D. 

   звучници

  • E. 

   тастатура

 • 4. 
  1KB =?B
  • A. 

   8

  • B. 

   1024

  • C. 

   16

  • D. 

   20

  • E. 

   1000

 • 5. 
  Која е мерна единица за фреквенција на процесор?
 • 6. 
  Што е пиксел?
  • A. 

   една графичка точка на екранот

  • B. 

   една бинарна цифра

  • C. 

   резолуција

 • 7. 
  Каков може да биде модемот?Дополни!
Back to Top Back to top