1.
If a basketball costs $25 and their is a 50% discount, hoe much is the saving?
Correct Answer
D. 12.5
Explanation
The correct answer is 12.5 because if the basketball costs $25 and there is a 50% discount, it means that the customer will only pay half of the original price. Therefore, the customer will save $12.5, which is half of the original price.
2.
If Susan wakes up at 6 am and nods off at 12 midnight, how many hours was she awake?
Correct Answer
A. 18
Explanation
Susan wakes up at 6 am and nods off at 12 midnight, which means she is awake for 18 hours. This is because there are 24 hours in a day, and she wakes up at 6 am, so she is awake for 6 hours in the morning. Then, she stays awake for the rest of the day until 12 midnight, which is another 12 hours. Therefore, she is awake for a total of 6 + 12 = 18 hours.
3.
If 3 evenly people split a bill of $75, how much does each pay?
Correct Answer
C. 25
Explanation
If 3 people evenly split a bill of $75, each person would pay an equal share. To find out how much each person pays, we divide the total bill by the number of people. So, $75 divided by 3 equals $25. Therefore, each person would pay $25.
4.
How much is a 15% tip on a $60 restaurant bill?
Correct Answer
B. 9
Explanation
A 15% tip on a $60 restaurant bill can be calculated by multiplying the bill amount by 0.15. So, 60 * 0.15 = 9. Therefore, the correct answer is 9.
5.
A car gets 25 miles to the gallon and has a 20 gallon tank, how far can it travel on one tank full?
Correct Answer
C. 500 Miles
Explanation
The car gets 25 miles to the gallon and has a 20 gallon tank, so the total distance it can travel on one tank full can be calculated by multiplying the miles per gallon by the tank capacity. Therefore, 25 miles/gallon x 20 gallons = 500 miles.
6.
If you had $50, spent $22, and then spent $18 more, how much would you have left?
Correct Answer
A. 10
Explanation
After spending $22, you would have $50 - $22 = $28 left. Then, if you spend an additional $18, you would have $28 - $18 = $10 left.
7.
If you read 60 pages each day, how long will it take you to read a 720-page book?
Correct Answer
D. 12 Days
Explanation
If you read 60 pages each day, it will take you 12 days to read a 720-page book. This is because if you read 60 pages each day, you will have read a total of 720 pages in 12 days. Therefore, the correct answer is 12 Days.
8.
How many feet of fence is needed for the perimeter of a rectangular area that is 30' feet x 20'?
Correct Answer
B. 100 Feet
Explanation
To find the perimeter of a rectangular area, we need to add up all the sides. In this case, the given dimensions are 30' and 20'. The formula for the perimeter of a rectangle is 2(length + width). Plugging in the values, we get 2(30 + 20) = 2(50) = 100 feet. Therefore, 100 feet of fence is needed for the perimeter of the rectangular area.
9.
If 20 books fill up a shelf which is 36 inches wide, what is the average width of each book?
Correct Answer
A. 1.8 Inches
Explanation
The average width of each book can be calculated by dividing the total width of the shelf by the number of books. In this case, the total width of the shelf is 36 inches and there are 20 books. Therefore, the average width of each book is 36/20 = 1.8 inches.
10.
How many moose did John spot if he saw 4 in the woods, 2 along the road and 1 on the golf course?
Correct Answer
D. 7 Moose
Explanation
John spotted 4 moose in the woods, 2 along the road, and 1 on the golf course. To find the total number of moose John spotted, we add the number of moose in each location: 4 + 2 + 1 = 7. Therefore, John spotted 7 moose in total.
11.
If you divide $17.16 evenly among three people, how much will each person get?
Correct Answer
D. 5.72
Explanation
If you divide $17.16 evenly among three people, each person will get $5.72.
12.
How much time has elapsed between 8:30 AM and 2:00 PM?
Correct Answer
C. 5 Hours 30 Minutes
Explanation
The elapsed time between 8:30 AM and 2:00 PM can be calculated by subtracting the starting time from the ending time. In this case, the starting time is 8:30 AM and the ending time is 2:00 PM. The difference between these two times is 5 hours and 30 minutes. Therefore, the correct answer is 5 Hours 30 Minutes.
13.
If you averaged a page every three minutes, how long would it take you to read a 480-page book?
Correct Answer
D. 1 Day
Explanation
If you average a page every three minutes, it means you can read 20 pages in an hour (60 minutes divided by 3 minutes). Since the book has 480 pages, it would take you 24 hours (480 pages divided by 20 pages per hour) to finish the book. Since there are 24 hours in a day, the answer is 1 day.
14.
If your grocery budget is $300 a month and you spent $242 already this month, how much is left?
Correct Answer
A. 58
Explanation
If the grocery budget for the month is $300 and $242 has already been spent, then the amount left can be calculated by subtracting the amount spent from the budget. In this case, $300 - $242 = $58. Therefore, $58 is left from the grocery budget for the month.
15.
If the fine is 20 cents a day, and your library book is 16 days overdue, how much is your fine?
Correct Answer
A. 3.2
Explanation
The fine for the library book is 20 cents per day. Since the book is 16 days overdue, we can calculate the fine by multiplying 20 cents by 16 days, which equals $3.20. Therefore, the correct answer is 3.2.