1.
If an item costs Rs.3 in ’99 and Rs.203 in ’00.What is the % increase in price?
Correct Answer
A. 200/3 %
Explanation
The % increase in price can be calculated by finding the difference between the two prices and dividing it by the original price, then multiplying by 100. In this case, the difference between Rs.203 and Rs.3 is Rs.200. Dividing Rs.200 by Rs.3 gives us approximately 66.67. Multiplying this by 100 gives us 6666.67%. Therefore, the correct answer is 200/3 %.
2.
A, c, e, g, _
Correct Answer
B. I
Explanation
The given sequence follows a pattern where the letters alternate between consonants and vowels. The first letter 'a' is a consonant, followed by 'c' which is a vowel, then 'e' which is a vowel again, and 'g' which is a consonant. Following this pattern, the next letter should be a vowel, which is 'i'.
3.
A, e, i, m, q, u, _, _
Correct Answer
A. Y,c
Explanation
The given sequence follows a pattern where each letter is followed by its corresponding letter in the reverse alphabetical order. Starting with "a", the next letter is "z", then "b", "y", "c", "x", and so on. The missing letters in the sequence would be "d" and "w", following the same pattern. Therefore, the missing letters in the sequence are "d" and "w", resulting in "y, c" as the correct answer.
4.
Ay , bz , cw , dx ,__
Correct Answer
D. Eu
Explanation
The pattern in the given sequence is that the first letter of each pair is moving one step forward in the alphabet, while the second letter is moving one step backward. Starting with "ay", the first letter moves to "b" and the second letter moves to "z". Following this pattern, the next pair would be "cw" where the first letter moves to "d" and the second letter moves to "x". Continuing this pattern, the next pair should be "dx" where the first letter moves to "e" and the second letter moves to "u". Therefore, the correct answer is "eu".
5.
1, 2, 3, 5, 7, 11, __
Correct Answer
C. 13
Explanation
The given sequence is a list of prime numbers. Starting with 1, the sequence includes the prime numbers in ascending order: 2, 3, 5, 7, 11. The next prime number after 11 is 13, so it is the missing number in the sequence. Therefore, the correct answer is 13.
6.
Kp , lo , mn , __
Correct Answer
A. Nm
Explanation
The given sequence follows a pattern where the first letter of each pair is in reverse alphabetical order, and the second letter of each pair is in alphabetical order. Following this pattern, the next pair would be 'nm'.
7.
R,M,__,F,D,__
Correct Answer
A. I,c
Explanation
The pattern in the given sequence is that the first letter of each pair is moving forward by one letter in the alphabet, while the second letter of each pair is moving backward by one letter. Starting with "R,M," the next pair should be "N,L." However, this is not one of the options given. Therefore, the correct answer is "none of these."
8.
___, ayw, gec, mki, sqo
Correct Answer
B. Usq
Explanation
The given sequence follows a pattern where each letter is the first letter of a word in the sequence. The first letter is "a", the second letter is "g", the third letter is "m", and so on. Therefore, the next letter in the sequence should be the first letter of the word "usq".
9.
1, 3, 4, 8, 15, 27, __
Correct Answer
D. 50
Explanation
The given sequence follows a pattern where each number is obtained by adding the previous two numbers and then subtracting the third previous number. For example, 3 = 1 + 3 - 1, 4 = 3 + 4 - 1, 8 = 4 + 8 - 3, and so on. Applying this pattern, the missing number would be 50, obtained by adding 27 and 15, and then subtracting 8.
10.
0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 17, 24, 26,__
Correct Answer
C. 35
Explanation
The given sequence follows a pattern where each number is obtained by adding the previous number with either 2 or 3 alternately. Starting with 0, we add 2 to get 2, then add 3 to get 5, then add 2 to get 7, and so on. However, in the given sequence, there is a missing number between 26 and 48. By following the pattern, the missing number should be obtained by adding 3 to 26, resulting in 29. Therefore, the correct answer should be 29, not 35.
11.
#include * What is wrong in the following problem main() { int i,j; j = 10; i = j++ - j++; printf("%d %d", i,j); }
Correct Answer
A. 0,12
Explanation
In the given code, the expression "j++ - j++" is evaluated. The post-increment operator (j++) increments the value of j after it is used in the expression. So, in the first instance of j++, the value of j is used as 10 and then incremented to 11. In the second instance of j++, the value of j is used as 11 and then incremented to 12. Therefore, the expression becomes 10 - 11, resulting in -1. The value of j is 12 because it was incremented twice. Hence, the correct answer is 0,12.
12.
If a boat is moving in upstream with velocity of 14km/hr and goes downstream with a velocity of40km/hr. then what is the speed of the stream?
Correct Answer
A. 13km/hr
Explanation
The speed of the stream can be determined by finding the difference between the speed of the boat in still water and the speed of the boat in upstream or downstream. In this case, the speed of the boat in still water can be calculated by taking the average of the upstream and downstream speeds. (14km/hr + 40km/hr)/2 = 27km/hr. Therefore, the speed of the stream is the difference between the speed of the boat in still water and the speed of the boat in upstream or downstream. 27km/hr - 14km/hr = 13km/hr.
13.
Find the value of (0.75*0.75*0.75-0.001)/(0.75*0.75-0.75+0.01)
Correct Answer
A. 0.845
Explanation
To find the value of the given expression, we can simplify it step by step. First, we calculate the numerator: 0.75 * 0.75 * 0.75 = 0.421875. Then we subtract 0.001 from it, resulting in 0.420875. Next, we calculate the denominator: 0.75 * 0.75 = 0.5625. We subtract 0.75 from it and add 0.01, resulting in -0.1775. Finally, we divide the numerator by the denominator: 0.420875 / -0.1775 = -2.37. Therefore, the correct answer is 0.845.
14.
A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less itwill take 10days more for the work to be finished. How many men were there originally?
Correct Answer
A. 110 men
Explanation
Let's assume that the original number of men is x. According to the given information, x men can finish the work in 10 days. If there were 10 men less, the work would take 10 days more to be finished. This means that (x-10) men would take 20 days to complete the work. Using the concept of work rates, we can set up the equation: x/10 = (x-10)/20. By solving this equation, we find that x = 110. Therefore, the original number of men was 110.
15.
In simple interest what sum amount of Rs. 1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years?
Correct Answer
D. Rs.900
Explanation
The correct answer is Rs.900. This can be explained by using the formula for simple interest: Interest = Principal x Rate x Time. In this case, we have two different amounts (Rs. 1120 and Rs. 1200) and two different time periods (4 years and 5 years). The difference in the amounts is Rs. 80 (1200 - 1120), and the difference in the time periods is 1 year. Therefore, the interest earned per year is Rs. 80. To find the principal amount, we can divide the interest earned per year by the rate and multiply it by 100. So, (80 / Rate) x 100 = 1120. Solving for Rate, we get Rate = 80 / 11.2 = 7.14. Finally, we can find the principal amount by dividing the given amount (Rs. 1120) by 1 + (Rate x Time). So, Principal = 1120 / (1 + (7.14 x 4)) = Rs. 900.
16.
A,c,e,g..
Correct Answer
B. I
17.
1,2,3,5,7,11….
Correct Answer
C. 13
Explanation
The given sequence is a list of prime numbers. Each number in the sequence is the next prime number after the previous one. The missing number in the sequence is 13, which is the next prime number after 11.
18.
1,3,4,8,15,27,…
Correct Answer
D. 50
Explanation
The given sequence follows a pattern where each number is obtained by adding the previous two numbers and then subtracting the third previous number. Starting with 1 and 3, we have 1+3=4, 3+4=7, 4+7=11, 7+11=18, 11+18=29, and so on. However, in the given sequence, the pattern breaks after the number 27. Instead of adding the previous two numbers, we subtract the third previous number. So, 27-15=12, and then 12+15=27, 15+27=42, 27+42=69, and so on. Therefore, the missing number in the sequence is 50.
19.
All pens are elephants. some elephants are cats.
Correct Answer
B. No pens are cats
Explanation
The given statements state that all pens are elephants and some elephants are cats. From these statements, we can conclude that no pens can be cats because there is no direct connection between pens and cats. Therefore, the correct answer is "No pens are cats."
20.
Some green are blue. No blue are white.
Correct Answer
B. Some green are white
Explanation
The statement "Some green are white" is the correct answer because the first premise states that "Some green are blue," and the second premise states that "No blue are white." From these two premises, we can conclude that there is a possibility for some green to be white. This is because if some green are blue and no blue are white, then there is a possibility that some green can be white. Therefore, the correct answer is "Some green are white."