Ushtrime Për Test Të Mautrës

19 Questions | Total Attempts: 57

SettingsSettingsSettings
Ushtrime Pr Test T Mautrs - Quiz


Questions and Answers
 • 1. 
  Si kuptohet shprehja " vetvetja " te fjalia : " Dhe çdo gj' iu duk e çuditshme, madje edhe vetvetja " , si përemër :
  • A. 

   Vetor

  • B. 

   Pronor

  • C. 

   Vetvetor

  • D. 

   Dëftor

 • 2. 
  Në fjalinë: "Ndihesha i plog't dhe nuk guxoja t'b'ja  asnj ' hap p'rpara" ,  fjala i " plog't" ka kuptimin : 
  • A. 

   I trembur

  • B. 

   I lemerisur

  • C. 

   I pasigurt

  • D. 

   I ngathët

 • 3. 
  Folja në fillim të fjalisë "Ruajm ' prej mikut se prej armikut ruhem vet '! " , është në mënyrën :
  • A. 

   Urdhërore

  • B. 

   Dëshirore

  • C. 

   Kushtore

  • D. 

   Lidhore

 • 4. 
  HISTORI Cili nga këto shtete i takonte Lindjes së Lashtë ?
  • A. 

   Greqia

  • B. 

   Mesopotamia

  • C. 

   Roma

  • D. 

   Iliria

 • 5. 
  Numërimi i viteve në histori bëhet me vite, dekada, shekuj dhe mijëvjeçar. Sa vite ka një shekull ? 
  • A. 

   10,000 vite

  • B. 

   1,000 vite

  • C. 

   100 vite

  • D. 

   10 vite

 • 6. 
  Si quhej udhëheqësi sovjetik gjatë të së cilit filloi kursi reformator i njohur si "Perestrojka"(ristrukturimi)?
  • A. 

   Juri Andropovi

  • B. 

   Mihail Gorbaçovi

  • C. 

   Nikiti Hrushçovi

  • D. 

   Leonid Brezhnjevi

 • 7. 
  Identifiko ngjarjen historike (Lufta e parë Iliro/romake)- që lidhet me personalitetin në fjalë : 
  • A. 

   Teuta

  • B. 

   Gjon buzuku

  • C. 

   Leonardo Da Vinçi

  • D. 

   Gjergj Kastrioti Skënderbeu

 • 8. 
  Me cilën fuqi të kohës kishte marrëdhënie diplomatike Pashallëku i Janinës ?
  • A. 

   Spanjën

  • B. 

   Francën

  • C. 

   Italinë

  • D. 

   Gjermaninë

 • 9. 
  Cili ishte oratori më i njohur romak ?
  • A. 

   Homeri

  • B. 

   Herodoti

  • C. 

   Aristoteli

  • D. 

   Ciceroni

 • 10. 
  Lufta civile e zhvilluar në Angli ndërmjet feudalëve të veriut dhe të jugut njihet me emrin  "Lufta e dy trëndafilave" . Cilën stemë kishte dinastia mbretërore e Jorkëve?
  • A. 

   Trëndafilin e bardhë

  • B. 

   Trëndafilin e verdhë

  • C. 

   Trëndafilin e kuq

  • D. 

   Trëndafilin e zi

 • 11. 
  Cili nga këto shtete i takonte Lindjes së Lashtë ?
  • A. 

   Sparta

  • B. 

   Roma

  • C. 

   Asiria

  • D. 

   Athina

 • 12. 
  Pas disfatës së Napoleon Bonapartës në "Vaterlo" (1815) ai u internua në :
  • A. 

   Ishullin e Korfuzit

  • B. 

   Burgun e Bastiles

  • C. 

   Burgun e Parisit

  • D. 

   Ishullin e Shën Helenës

 • 13. 
  Sundimtari më i famshëm i Maqedonisë së Lashtë ishte : 
  • A. 

   Filipi V

  • B. 

   Konstantini i Madh

  • C. 

   Aleksandri i Madh

  • D. 

   Pirro

 • 14. 
  Cili luftëtar shqiptar nga Kosova u vra në Luftën e Spanjës (1936-1939) ? 
  • A. 

   Asim Vokshi

  • B. 

   Jusuf Gërvalla

  • C. 

   Bedri Pejani

  • D. 

   Shaban Polluzha

 • 15. 
  Çka konstruktoi shkencëtari anglez Stivenson më 1814 ?
  • A. 

   Telegrafin

  • B. 

   Telefonin

  • C. 

   Lokomotivën

  • D. 

   Radion

 • 16. 
  Paleoliti quhet epoka e mbizotërimit të veglave të :
  • A. 

   Metalit

  • B. 

   Drurit

  • C. 

   Lëkurës

  • D. 

   Gurit

 • 17. 
  Holokausti quhet ideologjia naziste gjermane për zhdukjen e : 
  • A. 

   Hebrenjëve, sllavëve dhe romëve

  • B. 

   Kinezëve, indianëve dhe japonezëve

  • C. 

   Turqve, arabëve dhe persianëve

  • D. 

   Amerikanëve, anglezëve dhe francezëve

 • 18. 
  Cilat shtete Evropiane dolën humbëse nga Lufta e Dytë Botërore ? 
  • A. 

   Gjermania dhe Italia

  • B. 

   BRSS dhe Britania e Madhe

  • C. 

   Franca dhe Polonia

  • D. 

   Spanja dhe Portugalia

 • 19. 
  Hoxhë Kadri Prishtina ishte udhëheqës i :
  • A. 

   Lidhjës së Prizrenit

  • B. 

   Lidhjës së Pejës

  • C. 

   Komitetit Mbrojta Kombëtare e Çamërisë

  • D. 

   Komitetit Mbrojtja Kombëtare e Kosovës

Back to Top Back to top