End Of Unit Quiz On Decimals

Approved & Edited by ProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
| By Messamtina
M
Messamtina
Community Contributor
Quizzes Created: 1 | Total Attempts: 96
Questions: 15 | Attempts: 98

Settings

Read the questions carefully and ensure that you read through all the options, before selecting an answer since you are given ONLY ONE CHANCE.

• 1.

0.09 x 10

• A.

9

• B.

0.9

• C.

0.09

• D.

0.009

B. 0.9
Explanation
The given expression is 0.09 multiplied by 10. When we multiply 0.09 by 10, we move the decimal point one place to the right, resulting in the number 0.9. Therefore, the answer is 0.9.

Rate this question:

• 2.

• A.

48.023

• B.

48.823

• C.

7.365

• D.

8.775

B. 48.823
Explanation
The correct answer is 48.823. When we add 20.729 and 28.094 together, we get a sum of 48.823.

Rate this question:

• 3.

A plant was 0.287 metre tall in Week 1. In Week 4, the plant was 0.474 metre tall. By how much did the plant grow?

• A.

0.761

• B.

0.187

• C.

0.213

• D.

0.651

B. 0.187
Explanation
The plant grew by 0.187 metres. This can be found by subtracting the initial height of 0.287 metres from the final height of 0.474 metres. The difference between these two heights represents the amount of growth the plant experienced.

Rate this question:

• 4.

8.108 x __________ = 810.8

• A.

10

• B.

100

• C.

1,000

• D.

10,000

B. 100
Explanation
To find the missing number, we need to divide 810.8 by 8.108. Dividing these two numbers gives us 100, which is the missing number. This is because when we multiply 8.108 by 100, we get 810.8, as stated in the question. Therefore, the missing number that completes the equation is 100.

Rate this question:

• 5.

12.49 x 1000 =

• A.

124.9

• B.

1,249

• C.

12,490

• D.

124,900

C. 12,490
Explanation
The given question asks to multiply 12.49 by 1000. When multiplying a number by 1000, we move the decimal point three places to the right. In this case, the decimal point in 12.49 is moved three places to the right, resulting in 12,490. Therefore, the correct answer is 12,490.

Rate this question:

• 6.

Mrs. West bought 10.75 kilograms of meat. She bought 8.158 kilograms more of seafood than meat. How many kilograms of seafood did she buy?

• A.

2.592 kg

• B.

18.900 kg

• C.

18.908 kg

• D.

2.608 kg

C. 18.908 kg
Explanation
Mrs. West bought 10.75 kilograms of meat. The question states that she bought 8.158 kilograms more of seafood than meat. To find the amount of seafood she bought, we need to add the additional 8.158 kilograms to the initial amount of meat. Therefore, the total amount of seafood Mrs. West bought is 10.75 + 8.158 = 18.908 kilograms.

Rate this question:

• 7.

_________ x 100 = 87.6

• A.

876

• B.

87.60

• C.

0.876

• D.

8.76

C. 0.876
Explanation
The equation given is a multiplication equation, where the unknown number is being multiplied by 100 to equal 87.6. To solve for the unknown number, we need to divide 87.6 by 100. This gives us 0.876, which is the answer.

Rate this question:

• 8.

Subtract: 8.976 - 0.403

• A.

8.503

• B.

9.379

• C.

8.1379

• D.

8.573

D. 8.573
Explanation
To subtract 0.403 from 8.976, we align the decimal points and subtract each digit column-wise. In the tenths place, we have 7 - 0, which gives us 7. In the hundredths place, we have 9 - 4, which gives us 5. In the thousandths place, we have 8 - 0, which gives us 8. Therefore, the correct answer is 8.573.

Rate this question:

• 9.

The mass of a carton of eggs is 1.65 kilograms. What is the total mass of 52 cartons?

• A.

85.80 kg

• B.

53.65 kg

• C.

50.35 kg

• D.

11.40 kg

A. 85.80 kg
Explanation
To find the total mass of 52 cartons of eggs, we need to multiply the mass of one carton by the number of cartons. Since each carton weighs 1.65 kilograms, multiplying this by 52 gives us a total mass of 85.80 kilograms.

Rate this question:

• 10.

3.005 x 1000 =

• A.

3,005

• B.

300.5

• C.

30.05

• D.

0.3005

A. 3,005
Explanation
The given expression is multiplying 3.005 by 1000. When we multiply a number by 1000, we move the decimal point three places to the right. So, the decimal point in 3.005 will move three places to the right, resulting in the number 3,005. Therefore, the correct answer is 3,005.

Rate this question:

• 11.

Using the steps to multiply tenths by tenths or hundredths, what is step 2 for 0.2 x 0.9?

• A.

0.18

• B.

2/10 x 9/10

• C.

18/100

C. 18/100
Explanation
Step 2 for multiplying tenths by tenths or hundredths is to multiply the numerators together and then multiply the denominators together. In this case, the numerator is 2 multiplied by 9 which equals 18, and the denominator is 10 multiplied by 10 which equals 100. Therefore, the answer is 18/100.

Rate this question:

• 12.

Estimate the value of 5.71 x 32

• A.

5.7 x 32

• B.

5.7 x 30

• C.

6 x 30

• D.

6 x 32

B. 5.7 x 30
Explanation
To estimate the value of 5.71 x 32, we can round 5.71 to 5.7 and 32 to 30. Multiplying 5.7 by 30 gives us an approximate value of 171. Therefore, the answer is 5.7 x 30.

Rate this question:

• 13.

When multiplying a decimal by a 1-digit whole number, to estimate, you would

• A.

Round off the numbers

• B.

Round the decimal to the nearest tenths and the whole number to the nearest tens

• C.

Round the decimal number to the nearest tenths and the whole number remains the same

• D.

Round the numbers to the nearest whole numbers

C. Round the decimal number to the nearest tenths and the whole number remains the same
Explanation
When multiplying a decimal by a 1-digit whole number, to estimate, you would round the decimal number to the nearest tenths and the whole number remains the same. This means that you would round the decimal to the nearest tenth place value and keep the whole number as it is. This estimation technique helps in simplifying the calculation while still providing a reasonably close approximation of the actual product.

Rate this question:

• 14.

Estimate and then add or subtract: 35.29 + 16.871

• A.

35 + 16 = 51

• B.

35.3 + 16.9 = 52.2

• C.

35 + 17 = 52

• D.

35.3 + 17 = 52.3

C. 35 + 17 = 52
Explanation
The given question asks to estimate and then add or subtract the numbers 35.29 and 16.871. The options provided include different estimates and calculations. The correct answer is 35 + 17 = 52. This is because when we round 35.29 to the nearest whole number, it becomes 35. When we round 16.871 to the nearest whole number, it becomes 17. Therefore, the estimate of the sum is 35 + 17 = 52.

Rate this question:

• 15.

What is the value of 2.579 x 4?

• A.

3 x 4 = 12

• B.

6.579

• C.

2.6 x 4 = 10.4

• D.

10.316

D. 10.316
Explanation
The correct answer is 10.316 because when you multiply 2.579 by 4, you get the product of 10.316.

Rate this question:

Related Topics