Inkwisitie 2009 - Ronde 1

8 Vragen | Total Attempts: 289

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Inkwisitie 2009 - Ronde 1

 De eerste ronde van de  8e editie van de inKWISitie.


Questions and Answers
 • 1. 
  Een van de bekende sketches van “In de Gloria” is die van Gerrit Callewaert, beter gekend als ‘Herrit Kallewoar’. Callewaert, gespeeld door Wim Opbrouck, stuurt geregeld videoboodschappen naar de televisie om de ondertiteling van het West-Vlaams op de nationale televisie aan te klagen. Hij is een inwoner van Harelbeke, maar van welke deelgemeente daarvan?
 • 2. 
  ‘The Lord of the Rings’ vertelt de geschiedenis van de zogenaamde derde era van Midden-Aarde. Hoe heet het boek van Tolkien waarin hij vertelt over de Oudste Tijden, met name de eerste era van deze wereld?
 • 3. 
  We zoeken de Griekse god van de dromen, die voorkomt in de ‘Metamorphoses’ van Ovidius. Deze god is de zoon van Hypnos, de god van de slaap, en kan de vorm van elke menselijke persoon aannemen en verschijnt zo in je dromen. Als je geen filhelleen bent, dan ken je hem misschien uit de film The Matrix. Het personage gespeeld door Laurence Fishburne maakt Neo wakker uit zijn ‘droom’ en leert hem de matrix kennen.
 • 4. 
  De Nederlandse oudjes van ‘Doe Maar’ waren dertig jaar geleden vernieuwend met hun betekenisvolle Nederlandstalige teksten op reggae, dub en ska. Tokio Hotel is dan weer een Duitse poprockband van de 21e eeuw waar menig tienermeisje voor in zwijm valt. Eén festival verenigde in de zomer van 2008 deze uitersten op één podium. Vermits dit niet zo’n geslaagde combinatie bleek organiseerde Open VLD op dit festival hun ledenfeest om de overgebleven tickets toch nog kwijt te raken aan spotprijzen. Op welk festival traden Doe Maar en Tokio Hotel op?
 • 5. 
  Tot vervelens toe heeft de schoonfamilie van ex-voetballer Gert Verheyen het mogen aanhoren uit de mond van Frank Raes. Maar weet u het nog? In welke dancing leerde Gert Verheyen zijn vrouw kennen?
 • 6. 
  De beruchte oplichter Victor Lustig slaagde er in 1925 bijna in om een bekend monument te verkopen. Na 36 jaar was het onderhoud te duur geworden en wilde de staat het als 7000 ton oud ijzer verkopen, beweerde Lustig bij de geïnteresseerde kopers. De deal ging uiteindelijk niet door. Over welk monument gaat het?
 • 7. 
  Samuel Joseph Wurzelbacher eiste vorig jaar een prominente rol op in de actualiteit. Onder welke bijnaam is hij beter bekend? Geef de volledige naam.
 • 8. 
  Op de Galapagos-eilanden werd Charles Darwin’s aandacht getrokken door een bepaalde vogel. De verschillende exemplaren leken tot dezelfde soort te behoren, maar de vorm en de afmetingen van hun bek vertoonden grote verschillen. Deze voor ons vrij alledaagse vogel zou Darwin geïnspireerd hebben tot zijn Origin of Species. Welke vogel?
Back to Top Back to top