Убунту линукс 133 (28-36)

8 | Total Attempts: 72

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Убунту линукс 133 (28-36)

Questions and Answers
 • 1. 
  При избирање на опцијата за затварање/исклучување на убунту, опцијата Syspend, остава активно
  • A. 

   ROM

  • B. 

   RAM

  • C. 

   Hard disk

  • D. 

   Monitor

 • 2. 
  При избирање на опцијата за затварање/исклучување на убунту, опцијата Hibernate, остава активно
  • A. 

   ROM

  • B. 

   RAM

  • C. 

   Hard disk

  • D. 

   Monitor

  • E. 

   ништо

 • 3. 
  Дали ако корисникот го заклучил екранот можеме некако да му оставиме порака преку компјутерот?
  • A. 

   True

  • B. 

   False

 • 4. 
  Switch user означува
  • A. 

   Log out на тековниот user и логирање на новиот

  • B. 

   логирање на нов user, тековниот мора да се затвори

  • C. 

   логирање на нов user, тековниот не мора да се затвори

 • 5. 
  Во контролното мени на еден прозорец (најгоре/најлево) се наоѓаат следниве опции:
  • A. 

   Move

  • B. 

   Resize

  • C. 

   Undock

  • D. 

   Maximize

  • E. 

   Restore

  • F. 

   Minimize

  • G. 

   Always on background

 • 6. 
  При активирање некоја наредба од менито, пример Open... тоа што има ... означува:
  • A. 

   Се отвара групен прозорец

  • B. 

   Се отвара ново мени

  • C. 

   Се отвара интерактивен прозорец

 • 7. 
  Ако послем една наредба во менито пр. Save As има во продолжение некоја ваква ознака пр. Ctrl+Shift+S, тоа означува:
  • A. 

   Неактивна ознака

  • B. 

   Кратенка

  • C. 

   Дека треба секое копче посебно да се притисне

 • 8. 
  Ако некоја лента со алакти не се гледа, таа може да се прикаже преку менито:
  • A. 

   File

  • B. 

   Edit

  • C. 

   View

  • D. 

   Format

Back to Top Back to top