Убунту линукс 133 (1-10)

25 | Total Attempts: 51

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Убунту линукс 133 (1-10)

Прашања од книгата http://www.scribd.com/doc/41155390/стр. 1-10


Questions and Answers
 • 1. 
  Ubuntu linux e креиран првпат на:
  • A. 

   Март 2004

  • B. 

   Април 2004

  • C. 

   Мај 2004

  • D. 

   Јуни 2004

 • 2. 
  Фирмата која го спонзорира убунту од самиот почеток е:
  • A. 

   Canonada

  • B. 

   Candyltd

  • C. 

   Canonical

  • D. 

   Centurion

 • 3. 
  Компанијата Canonical ја основал
  • A. 

   Mark Shuttleworth

  • B. 

   John Shuttleworth

  • C. 

   Jani Shuttleworth

  • D. 

   Dogan Shuttleworth

 • 4. 
  Ubuntu е софтвер
  • A. 

   Не смее да се споделува

  • B. 

   кошта 100$ годишно

  • C. 

   Наменет за слободно споделување меѓу корисниците и е бесплатен

 • 5. 
  Зборот ubuntu значи:
  • A. 

   Благослов кон другите

  • B. 

   Хуманост кон другите

  • C. 

   Не им помагајте на другите

  • D. 

   Претпазливост кон другите

 • 6. 
  Логото на убунту претставува
  • A. 

   Прегрнати лица

  • B. 

   Седенка

  • C. 

   диско атмосфера

 • 7. 
  Во поглед на цената:
  • A. 

   Убунту секогаш ќе биде бесплатен

  • B. 

   Убунту е бесплатен до 2015 година

  • C. 

   Убунту кошта 50$

 • 8. 
  Кои од овие се оперативни системи
  • A. 

   DDos

  • B. 

   Dos

  • C. 

   Unix

 • 9. 
  Ова е еден графички интерфејс на убунту
  • A. 

   Gnome

  • B. 

   Knome

  • C. 

   Anome

  • D. 

   Fnome

 • 10. 
  Проектот Гну го започна
  • A. 

   Linus Torwalds

  • B. 

   Richard Stallman

  • C. 

   Bill Gates

 • 11. 
  GNU е рекурзивна кратенка од:
  • A. 

   Gnu's Net Unix

  • B. 

   Guru Networking Unix

  • C. 

   Gnu's Not Unix

 • 12. 
  Слободниот софтвер дава право на корисниците:
  • A. 

   Слобода да се проучува како работи програмата и да се прилагоди според потребите на секој корисник

  • B. 

   Слобода да се редистрибуираат копии, со што да може да им се помогне на блиските

  • C. 

   Слобода да се усовршува програмата и пристап до извониот код

 • 13. 
  Лиценцата на слободен софтвер е позната како:
  • A. 

   GNU LLL

  • B. 

   GNU GPL

  • C. 

   GNU LPG

 • 14. 
  Првата верзија на linux јадрото е објавена од Linus Torwalds, на
  • A. 

   5 октомври 1991

  • B. 

   6 октомври 1992

  • C. 

   7 октомври 1993

 • 15. 
  OpenOffice.org е креиран и воден од корпорацијата:
  • A. 

   Sun

  • B. 

   Solaris

  • C. 

   Student

 • 16. 
  Општото лого (маскота) на сите линукси е:
  • A. 

   Мачка

  • B. 

   Леопард

  • C. 

   Пингвин

  • D. 

   Клукајдрвец

 • 17. 
  Кои од овие се linux дистрибуции:
  • A. 

   Suse

  • B. 

   Red Hat

  • C. 

   Mandriva

  • D. 

   Fedora Core

  • E. 

   Ubuntu

  • F. 

   Windows millenium

 • 18. 
  Ubuntu linux е проект базиран над кој претходен проект:
  • A. 

   Debian

  • B. 

   Diliman

  • C. 

   Dothatmedo

  • D. 

   Dolby

 • 19. 
  Што значи убунту 7.04
  • A. 

   7.ма верзија, 4.ти месец

  • B. 

   2007 година април

  • C. 

   2007 година, 4.та ревизија

 • 20. 
  Нова верзија на убунту се појавува на секои:
  • A. 

   1 година

  • B. 

   3 месеци

  • C. 

   6 месеци

  • D. 

   18 месеци

 • 21. 
  Што значи поимот LTS во светот на ubuntu linux
  • A. 

   Leave that support

  • B. 

   Let this support

  • C. 

   Long term support

 • 22. 
  LTS за сервери е подржана
  • A. 

   1 година

  • B. 

   2 години

  • C. 

   3 години

  • D. 

   4 години

  • E. 

   5 години

 • 23. 
  Kubuntu се базира над која работна околина
  • A. 

   KDE

  • B. 

   Gnome

  • C. 

   XFCE

 • 24. 
  Ubuntu може да се стартува од live cd и без инсталација на компјутерот?
  • A. 

   True

  • B. 

   False

 • 25. 
  Најпознатите форуми на интернет за убунту се:
  • A. 

   Ubuntuforums.org

  • B. 

   Ubunturulz.net

  • C. 

   Ubuntufile.com

Back to Top Back to top